yato akció

Legjobb húsvágó kés
Módosítva: 2024. november 27.
Létrehozva: 2024. november 27.

Legjobb húsvágó kés

Helyszín: Konyha

A konyhai eszközök kiválasztásánál roppant körültekintőnek kell lennünk, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű termékeket választunk kedvenc ételeink elkészítéséhez. A Profibarkács kínálatában ezen a téren is sok lehetőség közül válaszhat mindenki, aki a főzés szerelmese. Legyen szó étkészletről, főző-és sütőeszközökről, húsfeldolgozó gépekről, késekről, áruházunkban színes választék áll az érdeklődők részére.

Tartalomjegyzék
  1. Dick kések jellemzői
  2. A húsfeldolgozó kések fajtái
  3. Szúrókés
  4. Csontozókés
  5. Szeletelőkés
  6. Filézőkés
  7. Bárd

Térjünk ki alaposabban a főzés egyik legalapvetőbb szereplőjére, ami nem más, mint a hús. Ennek feldolgozásához pedig elengedhetetlen egy megfelelő húsfeldolgozó kés, tehát alaposan át kell gondolni, ha húsvágó kések vásárlása előtt állunk. Hiszen nem mindegy, milyen terméket szerzünk be, mert fontos a hatékony, gyors, precíz munkavégzés. Főleg, ha az ember nagy vendégsereget vár és több kiló hús feldolgozásával kell megküzdenie.

Ha húsvágásról van szó, akkor meg kell említeni a világ minden táján ismert és használt Dick késeket, mely szinte minden hentes, böllér, hobbiszakács tulajdonában megtalálhatóak.

Dick kések jellemzői

  • Felgyorsítják és megkönnyítik a hússal való munkát
  • Ergonomikus kialakítású markolatuk végett biztonságosak és jól használhatók
  • Kényelmes fogású nyél, mely lehetővé teszi, hogy az ujjunk ne csússzon le a markolatról
  • Egyszerű a tisztításuk és fertőtlenítésük

Tipp: Ha már előkészítettük az alapanyagot, jöhet egy nagy kapacitású edény is. Ismerkedj meg a következő cikkünkben az ipari fazék típusokkal!

A húsfeldolgozó kések fajtái

Szúrókés

A disznóölések egyik első mozzanata az állat szúrása, azaz a nyaki artéria elmetszése, majd a kivéreztetés. Ezt a műveletet a hentesek és böllérek kedvelt szerszámával, a szórókéssel végezhetjük el melyet merev és vastag penge jellemez, így pontos és hatékony szúrás végezhető velük. 15 cm-es, 18-cm-es és 21 cm-es pengéjű késekből válogathat áruházunkban. Egy nagyobb sertés szúrásához érdemesebb a hosszabb pengéjű kést választani. A szúrókést célszerű csak a szúrásra használni, más műveleteknél egyéb késeket elővenni, így biztosítható az, hogy ennél a kényes műveletnél mindig tökéletes állapotú legyen a szúrókés, ne csorbuljon ki az éle, ne kopjon el a penge idő előtt.

dick-szurokes

Tipp: Milyen eszközökkel és hogyan végezd el a kolbásztöltést házilag? Olvasd el következő cikkünkben!

Csontozókés

Ez a késfajta szintén kötelező tartozéka egy disznóvágásnak. A Dick csontozókéseit (pl. Dick Csontozó, íves, 13 cm) kiváló minőség jellemzi, ezek használatával könnyedén leválaszthatja a csontokról a húst. Éltartásuk kiválónak mondható a kovácsolt rozsdamentes anyagból készült pengének köszönhetően. A nyelük kényelmes, gondosan megtervezett műanyagból készül, mely tökéletesen rögzül a pengéhez, így az egész napos munkavégzés sem terheli túl a csuklót és a kezet a Dick csontozókéseivel. Válogathatunk flexibilis, félflexibilis vagy merev pengéjű kések közül, melyeknek hossza 10 cm -18 cm-ig terjed. Leginkább a merev és a félflexibilis csontozókések az elterjedtek. A penge lehet egyenes, vagy íves kialakítású. Amennyiben sokat dolgozunk a csontozókéssel, érdemes lehet több különböző kialakításút is kipróbálni, hogy meglássuk, melyik illik hozzánk a legjobban, melyikkel a leghatékonyabb a munkavégzés.

dick-csontozokes

Szeletelőkés

Egyszerű háziasszonyok, böllérek, hobbiszakácsok, hentesek eszköze, mely egy konyhából sem hiányozhat (pl. Dick 21 cm-es szeletelőkés). Precíz és gyors szeletelés és aprítás jellemzi ezeket a késeket, könnyen vékony szeletekre vághatjuk velük a húsokat, sülteket, sajtokat, kenyeret.

dick-szeletelokes

Az általánosabb használatú szeletelőkések mellett meg kell említeni néhány speciális élelmiszert, melyhez a hatékony szeletelés érdekében egyedi kialakítású szeletelőkés létezik:

  • sajtszeletelő kés: vastagabb penge, és a pengén perforációk találhatóak, mely segíti elkerülni, hogy a lágyabb sajtok a késre ragadjanak.
  • sonkaszeletelő kés: hosszabb, vékonyabb penge, bizonyos típusok esetén rajta hornyok (melyek a sajtkés perforációihoz hasonlóan a szelet késhez tapadását hivatott megakadályozni), ezzel a kombinációval hajszálvékony szeleteket lehet készíteni a sonkából.
  • kenyérszeletelő kés: hosszú, és általában recés penge jellemzi, mely segítségével a keményebb héjú kenyerekkel is könnyedén elbánik, nem nyomja össze a kenyeret a vágás helyén.

A szeletelőkés kiválasztásánál tehát fontos szempont, hogy mire szeretnénk használni, mert különböző funkciókra érdemes külön szeletelőkéseket tartani, illetve lényeges a pengehossz is, olyan hosszú kést válasszunk, amellyel egy mozdulattal tudunk levágni egy szeletet, így lesz ugyanis az tökéletes.

Filézőkés

Rugalmas és vékony pengével vannak ellátva, melyek tökéletesen alkalmasak halak, húsok filézésére és szeletelésére is (pl. Fiskars filézőkés 18 cm). Mivel a halnak a húsa érzékeny, így kifejezetten ez a kés alkalmas, hogy precízen lehessen feldolgozni. Áruházunkban kapható filézőkések Élettartamuk hosszú és nagyon strapabíróak.

fiskars-filezokes

Bárd

Vannak olyan húsok, ahol az eddig bemutatott késtípusokkal nem boldogulunk. A bárd egy nélkülözhetetlen eszköz, ha csontos húsok darabolásáról van szó, mással nem igazán helyettesíthető. Legjellemzőbb alkalmazási területe a csontos karaj, a csontos tarja szeletelésénél a csont aelvágása. A szeletelést úgy végezzük, hogy egy szeletelőkéssel a húst elvágjuk egészen a csontig, viszont vigyázva rá, hogy abba ne vágjunk bele, ugyanis a kés éle kicsorbulhat. Ezután a bárddal egy határozott, erős ütést mérünk a szeletelés vonalában a csontra, mely ettől elválik. Az eszköz szegecsekkel ellátott nyele garantálja, hogy a használó masszívan tudja tartani és fogni.

Tipp: Ha áruházunkban sikerült kiválasztania a megfelelő húsfeldolgozó késeket, érdemes beszerezni egy késélezőt is, melyek különböző kialakítású típusai szintén megtalálhatók kínálatunkban.

A Profibarkács teljes húsfeldolgozó kés kínálatát itt találod >>

Kapcsolódó ötletek