H-P: 8:00-16:00

+36-1-323-77-21

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

yato aug

Irdaló Készítése Házilag

Ajándékötletek
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Irdaló kés nyél készítése házilag. Akár ajándéknak is kiváló. A video mellé egy szöveges leírással is készültünk, hogy könnyebb legyen elkészíteni

Tartalomjegyzék
Irdaló készítése házilag
Baguette vagy kenyér irdaló kés nyél készítése házilag

Mai témánk az irdaló készítése házilag. Segíteni fogunk elkészíteni és megmutatjuk, hogy milyen lépésekből áll ez a munkafolyamat. Ha ti szoktatok házilag kenyeret sütni, nektek is jól fog jönni egy ilyen irdaló kés otthonra.

Irdaló készítése házilag

Először is vegyetek elő egy fa alapanyagot, amiből ki akarjátok vágni majd munkadarabot, az irdaló nyelét. Miután felrajzoltuk a mintát és a vastagságát az irdalónak, fűrész segítségével vágjátok ki. Következő lépésként nagyon egyszerűen csiszoljátok át az egész munkadarabot, hogy ne maradjanak éles élei és ne álljanak ki belőle fadarabok. Miután meg van nagyjából a forma és mielőtt kicsit tovább csiszolnánk és simítanánk a felületét, előtte meg kell vágni az irdalót, mivel kettő darab beütős anyával lesz szorítva a pengéje. De nézzük a további lépéseket:10 mm-re állítjuk a vágószélességet és ezáltal maradni fog 6mm a besüllyesztésre. Mi már készítettünk pár hasonló irdalót, viszont szeretnénk ha ti is tökéletesen el tudnátok sajátítani a tudást, ezért lépésről lépésre fogunk haladni.

Az első lépés, hogy adott az irdaló, aminek kettő befogatása lesz a végén a pengének, azaz kettő szorítási lehetősége lesz, tudnunk kell a csavar átmérőjét és a csavarfej átmérőjét is illetve a beütőanyának a belső átmérője is lényeges, illetve a hosszúság és minden egyéb információ is fontos jelen esetben. Először is a két csavart egyenlő távolságra elhelyezzük egymástól, mi süllyesztett fejű elhelyezést fogunk alkalmazni, úgyhogy ha meg van az elhelyezés, akkor 4-es előfúróval előfúrjuk a csavar helyét. Miután megvan a két kijelölt és kifúrt pontunk, utána lemérjük a beütő anyát, aminek az átmérője 6mm, azaz 6-os fúrót fogunk használni, a lényeg hogy ne szakítsuk át az anyagot.

A beütő anyának a teljes átmérője pedig 15mm, amihez süllyesztőt fogunk használni, hiszen az anya nem lóghat ki a faanyagból. Ezután egy gyorsszorítóval befogjuk az anyagot, mert ha csak natúr ütnénk bele az anyát, akkor jó eséllyel széthasítaná az anyagot, amit szeretnénk elkerülni. Mi ennél a lépésnél egy gumikalapácsot szoktunk használni illetve egy nagyobb fejű üthető csavarhúzót. Ha jól dolgoztunk, akkor az anyag hátulja is egyben maradt.

Kenyér irdalása

Baguette vagy kenyér irdaló kés nyél készítése házilag

Következő lépésként nincs más dolgunk, mint a tetejét is elkészíteni. Szintén lemérjük a csavar fejét tolómérővel, ami nálunk 10mm-es. Ehhez szintén süllyesztő fejet fogunk használni. Ezután nincs is más dolgunk mint összeragasztani a két darabot, száradás után finom csiszolni, majd ízlés szerint kezelni a faanyagot. Kenjünk fel mindkét oldalra a ragasztót, és szorító segítségével fogassátok össze a két darabot, amíg meg nem szárad. Amint megvan ez a lépés is, folytathatjuk a csiszolással illetve a lézerezéssel. Ha esetleg kicsit hibás lesz a lézerezés, akkor nyugodtan lehet ezt is korrigálni. MI ebben az esetben egy pirográf tollat fogunk használni, hogy ki tudjuk javítani a kisebb hibákat az írásban. Ezután nyugodtan csiszoljátok át a felületét az irdalónak.

Ezután a következő lépés a faanyagnak a felület kezelése. De mielőtt ezt megtesszük, mi most kivételes esetben kicsit megégetjük, mivel ez volt a megrendelőnek a kérése, de természetesen ezt a lépést nyugodtan kihagyhatjátok. Az olaj használata előtt kivettük a csavarokat, és egy kisebb rongyot fogunk használni a lenolaj felvitelénél. Azért is javaslunk rongyot vagy szivacsot a lenolajnál, mert így sokkal mélyebb hatást tudunk elérni és jobban be fogja tudni szívni a faanyag is az olajat. Ha esetleg felóra után maradt rajta olaj, amit nem tudott beszívni az anyag, nyugodtan töröljétek át és 24 óra múlva már teljesen kész lesz a baguette vagy kenyér irdalónk.

Reméljük ismét meghoztuk a kedveteket a barkácsoláshoz, és egy jó kis irdaló készítése házilag immáron nektek is a barkács terveitek között szerepel.. De nyugodtan nézzetek körül a Youtube csatornánkon is, ahol minden héten újabb és újabb barkácsötletekkel jövünk és segítünk benneteket az összes lépésnél. Egyéb aranyos ajándékötletért, például ilyen aranyos maci család készítéséért pedig nézz szét a blogon!

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Kerítés és térelválasztó ötletek

A kertkapu, vagy vadászkapu készítése házilag se tartozik a legbonyolultabb munkák közé, Kevés alapanyag, kevés szerszám, és egy költséghatékony megoldás.

Idő: Több nap
Kerítés és térelválasztó ötletek

Az évek során az időjárási viszontagságok szépen meg tudják gyötörni a kerítéseket, amiket ilyenkor érdemes kicsit helyre pofozni és új külsőt adni neki.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!