kiemelt-ajanlat

Kádárkocka felújítása
Módosítva: 2024. február 15.
Létrehozva: 2023. szeptember 01.

Kádárkocka felújítása

Kádárkocka felújítását tervezed? Akkor ez a bejegyzés hasznos lesz neked, körbe járjuk a témát!

Tartalomjegyzék
  1. Kádárkocka felújítása
  2. A kádárkocka jellemzői
  3. A kádárkocka felújítása a födém hőszigetelésével kezdődik
  4. A homlokzat szigetelése
  5. Miért előnyös a vastagabb hőszigetelés?
  6. Fűtéskorszerűsítés

Kádárkocka felújítása

A kádárkocka sokunknak ismerős lehet, ugyanis jelentősen meghatározza a vidéki Magyarország képét. Ezeket a jellegzetes sátortetős kocka házakat a 60-as években kezdték el építeni, egységesített tervrajzok alapján és alapvetően a vidéken élő lakosság lakhatási problémáit kívánták orvosolni ezekkel az épületekkel. Végül a 80-as évekre több, mint 800 ezer ilyen kockaház épült meg országszerte. Kádárkocka felújítás tippek következnek.

A kádárkocka jellemzői

A kádárkockák átlagos falazóanyaga B30-as, másnéven blokktégla, amelynek a hőszigetelő képessége igen rossz. A hőátbocsátási tényezője 1,57 W/m2K, amely már az 1980-as években sem volt energiahatékony. Ezeknek az épületeknek a sátortetős kialakítása azért alakult ki így, mert a sátortető a leggazdaságosabb megoldás egy négyzet alaprajzú épületen, ellenben egy téglalap alaprajzú épülettel, mint, amilyenek a régi parasztházak voltak, ahol az észszerűség a nyeregtetős megoldást diktálta. Ugyanakkor részben a telkekre vonatkozó építészeti előírások, részben a könnyű engedélyeztetési eljárás, valamint a korabeli tervezés kezdetlegessége miatt terjedtek el a kockaházak hazánkban. A kádárkocka házak belső kialakítása igazán praktikus. A közlekedésre szánt folyosó vagy az előszoba viszonylag kevés helyet vesz el a ház hasznos alapterületéből. A hosszabbik oldallal párhuzamosan található a belső teherhordó fal, ami külső falakkal együtt tartja a födémet. A többi válaszfal a ház átalakításakor könnyen lebontható, és összenyitható a belső tér a házban.

Tipp: ha a kőműves munkákat magad végeznéd, nézz szét kőműves kanál választékunkban.

Kádárkocka felújítása

Az épületekkel kapcsolatban felmerülő alapvető probléma már a fentiek alapján is jól látható, a kádárkocka már a 80-as évek technikai színvonalát sem érte el. A helyzet akkor kezdett égető lenni, amikor a korábbi viszonylagosan olcsó energiaárak emelkedésnek indultak, az utóbbi két évben pedig a helyzet tarthatatlanná vált. Tekintettel erre, amikor a kádárkocka felújítása a téma, elsősorban az épület típus energiahatékonyságának növelését helyezem a központba.

A kádárkocka felújítása a födém hőszigetelésével kezdődik

A kockaház felújítás során a hőszigetelést általában a födém szigetelésével érdemes kezdeni. Ugyanis a meleg levegő felfelé száll a kádárkocka házakban is. Ezért egy négyzetméterre vetítve a födémen keresztül szökik meg télen a legtöbb energia.

  • Ha a padlást nem használod tárolásra, akkor nem járható födém szigetelést érdemes kialakítani. Azzal a kiegészítéssel, hogy a kéményhez való eljutást még nem járható szigetelésnél is biztosítani kell a padláson. A nem járható szigeteléshez érdemes a kőzetgyapot vagy az üveggyapot szigetelők közül választani. A megfelelő szigeteléshez legalább 20 cm vastag szigetelést érdemes lerakni. Mégpedig kötésben, egymáson elcsúsztatva a hőszigetelő táblákat. Még jobb hőszigetelést ad azonban a 30 cm vastag padlás szigetelés akár kőzetgyapotból, akár üveggyapotból.
  • Abban az esetben, ha a padlást tárolásra is szeretnéd használni, akkor járható födém szigetelésre van szükség. Járható szigetelés kialakítására is alkalmas az üveggyapot vagy a kőzetgyapot szigetelés. Azonban a szigetelés feletti járást a szigetelő táblák közötti pallóra felrakott deszkázással vagy OSB lapok lerakásával biztosítani kell. (Járható padlás szigetelésre a hungarocell szigetelés is alkalmas.)

Kádárkocka homlokzatának hőszigetelése

A homlokzat szigetelése

A födém szigetelése után pedig érdemes a homlokzati falon lévő ajtókat és ablakokat hőszigeteltre cserélni. Ezután pedig következhet a homlokzat és a lábazat hőszigetelése. Előtte azonban mindenképp fel kell mérni a falszerkezet állapotát. Azt, hogy milyen állapotban van a vízszigetelés, és nem vizesednek-e a falak. A falak vizesedését ugyanis a homlokzat és a lábazat szigetelése előtt kell megszüntetni. A külső és a belső vakolat állapotából tudsz erre következtetni.

A kisméretű téglából vagy B30-as téglából épült falak hőszigetelésére a hungarocell szigetelés is kiváló választás. Az pedig, hogy milyen vastag szigetelést választasz, az attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretnél elérni a téli fűtés és a nyári hűtésre fordított kiadások csökkentésében.

Hagyományos polisztirol szigetelőből a B30-as és a kisméretű téglából épült homlokzatra is érdemes legalább 15 cm vastag szigetelést rakni. Ezzel el tudod érni a falszerkezet 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket, amit az új építésű házaknál a rendelet meghatároz jelenleg. Abban az esetben, ha  még jobb hőszigetelést és nagyobb fűtési költség megtakarítást szeretnél, akkor érdemes 20 cm-es hagyományos polisztirol szigetelést választani. A 20 cm-es vastagsággal jó eséllyel el tudod érni a 0,17-0,18-as hőátbocsátási tényező értéket a kádárkocka ház homlokzatánál.

A fehér színű polisztirol szigetelés helyett azonban választhatsz a jobb hőszigetelő képességű, szürke színű hungarocell szigetelést is. Ebből a 20 cm helyett a 15 cm-es vastagság is elég lehet ugyanolyan hőszigetelés eléréséhez. Ha pedig a grafitos hungarocellből 20 cm vastag szigetelést raksz fel a falra, akkor még többet tudsz megtakarítani a téli fűtés költségéből. Vegyél polisztirolvágó gépet jó áron!

Miért előnyös a vastagabb hőszigetelés?

A minél vastagabb hőszigetelés nyáron is jó szolgálatot fog tenni a klimatizálás költségének lefaragásával. Ennek alapvetően az az oka, hogy az egyébként is jó hőtároló képességű, és ezzel nehezebben, lassabban átmelegedő falak felmelegedését a homlokzati szigetelés első védelmi vonalként még tovább fogja lassítani. Ezzel pedig külön költség nélkül is kellemes klímát fogsz biztosítani kádárkocka házadban még a legmelegebb nyári hónapokban is.

Kádárkocka fűtés korszerűsítése

Fűtéskorszerűsítés

A kockaház felújítás harmadik lépése a fűtés korszerűsítése. A födém és a homlokzat hőszigetelése után a rezsi további csökkentéséért érdemes a fűtést is korszerűsíteni. Ha a fűtőtesteket és a csöveket is cseréled a fűtés korszerűsítésénél, akkor a csövek cserélése után festésre is szüksége lesz. Ezért a fűtéscsövek cseréjét a Kádár kocka ház belső felújítása után vagy azzal együtt érdemes elvégezni. Amennyiben „csak” a kazánt cseréled energiatakarékosabbra, akkor a kazáncserét a belső felújítástól függetlenül is bármikor elvégezheted.

Összességében elmondható, hogy bár a kádárkocka eredeti műszaki színvonalán, már nem felel meg a mai követelményeknek, de okosan és tervszerűen hozzányúlva megfeleltethetőek a legmagasabb szintű energiahatékonysági követelményeknek. A kédérkocka felújítása neked is megéri.

Ha esetleg ingatlanvásárlás előtt állsz, és vályogház is szóba jöhetm, akkor olvasd el a Hibák vályogház felújításakor című bejegyzésünket is. 

 

Kapcsolódó ötletek

Hibák vályogház felújításakor

Rögtön az elején nem árt leszögezni, hogy nem kell megijedni a vályogházaktól, mert rengeteg előnnyel szolgálhatnak a tégla építésű rokonaikhoz képest, de mindenképpen érdemes konzultálni egy a vályog használatához értő szakemberrel, mert szakszerűtlen felújítás esetén akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk az ingatlanunkban.

Mihala Ferenc
Módosítva | 2024. február 15.