Polisztirolvágó gép

A polisztirolvágó gép jól ismert és elterjedt szerszám, vagy ismert elnevezése a hungarocell vágó és a nikecell vágó is. Leggyakrabban talán a hőszigetelő táblák megmunkálása kapcsán találkozhattunk már vele.  Ezzel az eszközzel könnyen tudunk ívelt vágásokat ejteni az adott anyagnál, amit vágni szeretnénk. Ezek a gépek pontos, precíz munkát képesek végezni. Akár kézi polisztirol vágó gépről beszélünk, akár egy komolyabb, állványos polisztirlvágóról.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
6 790 Ft - 399 900 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
13 termék
13 termék

 

Mi az a polisztirolvágó és miért hasznos?

A polisztirolt számos módon vághatjuk, szabhatjuk, faraghatjuk. Azonban az egyszerű kések és fűrészek roncsolják a felületét, ami miatt morzsalékossá válik, miközben apró golyócskák, szemcsék hullanak belőle. Ezek a szemcsék aztán apróra összenyomódnak, így növelve a mikroműanyag szennyezettséget, amivel nagy károkat okozhatunk az élővilágban. Természetesen egy-egy alkalmi, apróbb munka során alkalmazhatunk ilyen eszközt, de ilyenkor is érdemesebb egy éles, szigetelőanyagvágó kést használni.

A polisztirolvágó gépek hőt használnak a vágáshoz, ami során az a polisztirol széleken megolvad, így nem csak simább, egyenesebb és tetszetősebb felületet érhetünk el, hanem a hulladék mennyiségét is csökkenthetjük. Sajnos, e folyamat során is keletkeznek káros gázok, ez viszont csekélyebb környezetterhelést jelent. Viszont emiatt a használatuk kültéren vagy nagyon jól szellőző helyen javasolt.

A munkafolyamat nem csak tisztább, de gyorsabb és egyszerűbb is a segítségével. Nagyon szép vágást lehet vele végezni, akár előjelölés nélkül is, bár érdemes leegyszerűsíteni a munkánkat és rárajzolni azt a mintát, vonalat, amit ki vagy le szeretnénk vágni. Azért is lehet vele annyira könnyen és pontosan vágni, mivel nem jelentkezik semmi fizikai kontaktusból vagy ellenállásból adódó elcsúszás. Teljesen szabadon használhatjuk, hiszen nem csak egyenesen, hanem akár tetszőleges szögben vagy ívben is tudunk vele vágni. A legtöbb szerszámnál még a vágás mélysége is beállítható és rögzíthető, így igazából bármilyen méretű polisztirolt is ki tudunk vágni. Tökéletesen sima felületet fogunk kapni vágási hulladék nélkül.

További előnye a kézi polisztirol vágónak, hogy még könnyen is tudjuk szállítani. A nagyobb, asztali és állványos gépekre persze ez már nem igaz, de ezeket már inkább a szakmabelieknek tervezték.

Milyen célokra alkalmazható a polisztirolvágó gép, az izzószálas polisztirolvágó vagy kézi polisztirolvágó?

A használat célja és módja szerint főleg 3 típusát különböztethetjük meg ezeknek a készülékeknek.

A legegyszerűbbek a főként dekorációs célra használható vágók. Ezek kis, kompakt eszközök, jellemzően egy cserélhető vágódrót, izzószál helyezhető a félkör alakú villára. Elektromos áram hatására a villa és a drót felmelegszik, így a kisebb polisztirol darabok elmetszhetőek segítségével. Ez a hosszú, feszített huzalos eszköz lecserélhető az eszközön egy közepes, merev vágóélre vagy rövid gravírozóra, amivel könnyen mintákat is rajzolhatunk például egy polisztirol gömbre vagy tojásra is, így akár húsvéti vagy karácsonyi dekorációk is készíthetőek vele. Előszeretettel használják emiatt még díszletek készítésénél is. Vágás előtt érdemes lehet az elején felrajzolni a motívumot, mintát a polisztirolra, amit ki szeretnénk vágni. Ez nagyon leegyszerűsíti és gyorsítja is a munkánkat. Utána pedig használhatjuk is a vágóeszközt. Kimondottan aprólékos munkákra való ez a szerszám, nem a nagyobb táblák vágására alkalmas.

A másik két típusát már inkább építkezési, felújítási célra használhatjuk. Ebből az egyszerűbb a kézi polisztirol vágó. Ezeknél már egy nagyobb készüléken van egy vastagabb vágóél, amivel könnyedén lehet darabolni a polisztirol táblákat egy hőszigetelés során. Sokkal egyszerűbb így, mint más módszerekkel, de inkább otthoni felhasználásra alkalmas, mivel olcsóbb, így már egyetlen ház szigeteléséhez is megérheti az árát.

Azonban rendszeres használatra már inkább az asztali vagy állványos gépek valók. Ezeknél már a vágókés mozgatása nélkül, akár egyetlen mozdulattal az egész tábla méretre vágható, amivel nagyon meggyorsítja a munkát. Persze nehezebbek is és jóval drágábbak. Profi, hőszigeteléssel foglalkozó szakembereknek viszont már ez éri meg, hisz a munkaidő rövidülésével és a maximális pontosságú vágás miatti magas minőséggel sokkal nagyobb haszon érhető el, mint amennyibe kerül.

A polisztirolvágót polisztirol táblákon kívül még lehet használni esetleg polipropilén vagy PVC vágására is, azonban egyéb anyagok vágására ne használjuk. Ezekhez keressük meg a hozzá való megfelelő eszközt. Ha egyéb hőtechnikára van szükség, válogathatunk akár a hőlégfúvók között is.

Hogyan tartsuk karban és tisztán a polisztirolvágót?

Nagyon fontos, hogy a huzalfeszítő vagy a vágóél mindig tiszta legyen, illetve minden egyéb kiegészítő is, ami a szerszámhoz tartozik, mivel ez elengedhetetlen a pontos és szép végeredményhez, illetve a gép hosszú élettartamához is. Minden elemét használat után érdemes letisztítani. Azonban ne használjunk olajat, zsírt, szilikont vagy egyéb kenőanyagokat, mert nem csak, hogy a por és egyéb szennyeződés is megtapad rajta, hanem a melegítés során még extra, káros gőzök is keletkezhetnek. A legjobb megoldás a polisztirol vágó tisztítására, ha szárazon és hidegen letöröljük egy tiszta ecsettel vagy ronggyal, esetleg sűrített levegőt alkalmazunk.

Polisztirolvágó

A polisztirolvágó gép biztonságos használata

A vágó használata közben védőfelszerelést kell viselni, mint védőszemüveg, maszk, védőkesztyű, hogy minden esetben elkerüljük a baleset veszélyét és rendeltetésszerűen tudjuk használni.

A szerszám használat közben magas hőt fog kibocsájtani, ezért mindenfajta gyúlékony anyagtól távol kell tartani és fontos észben tartani, hogy bekapcsolt állapotban felügyelet nélkül hagyni szintén tilos. A kézi eszközöket, ha például épp munkadarabot váltunk, úgy kell ideiglenesen is lerakni, hogy a vágórész semmihez, még a padlóhoz sem érhet hozzá üzem közben. A gépekhez szinte minden esetben tartozék egy támasztó, amivel ezt biztonságosan meg tudjuk oldani.

A folyamat megkezdése előtt ellenőrizzük a készüléket, a vágóeszközt és a hálózati vezeték épségét. Ne használjuk, ha bármelyik része sérült!

Melyik polisztirolvágó gépet válasszam?

Dekorációs célra és kisebb darabok megmunkálására az 5V-ról üzemelő Extol Craft műanyaghab vágó kiváló választás. Három különböző vágóeszköz tartozéka: egy hosszú, feszített huzal, egy közepes, merev vágóél és egy rövid gravírozó. Bár az alacsony feszültségnek köszönhetően elektromosan biztonságosabb, azonban a fej így is elérheti akár a 270 fokot is, így ugyanolyan elővigyázatosan használjuk!

Már inkább hőszigetelő táblák vágására alkalmas, de még nagyobb díszletek darabjaihoz is használható kézi eszköz a Yato polisztirol vágó, ami 220 wattos teljesítményével 70 foktól kezdve akár 450 fokos hőmérsékletet is el tud érni és 220 mm vastagságig képes elvágni a táblákat. A kívánt hőmérséklet egyszerűen beállítható a potméteres szabályzón. Kiváló választás annak is, aki mondjuk csak a saját háza szigetelése miatt kívánja megvásárolni, mivel kedvező áron gyorsíthatja meg és egyszerűsítheti a saját munkáját.

Nikecell vágó professzionális felhasználásra

Professzionális felhasználásra több verzióból is választhatunk. Az Eurokomax márka kínálatában biztosan megtaláljuk a szükséges gépet. A legolcsóbb típusával legfeljebb 106 cm hosszú és 20 cm vastag lapot vághatunk könnyedén. Azonban a legszaporábban egy drágább típussal haladhatunk, amivel 132 cm hosszú és akár 68 cm vastagságban is vághatunk. Könnyen kiszámítható, hogy ezzel az eszközzel az 5 cm vastag táblából egyszerre akár 13 darabot is vághatunk, de még a 20 centisből is elfér egyszerre akár három.