kiemelt-ajanlat

Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket
Módosítva: 2024. május 16.
Létrehozva: 2023. május 11.

Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket

Nehézség:

Nagy logikázás nem kell a konyhakertben, de azért érdemes néhány szempontot figyelembe venni a növények ültetése - magszórás előtt. Az alapszabály egyszerű, minél nagyobb egy növény, annál hátrébb érdemes tenni.

Tartalomjegyzék
 1. Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket?
 2. Kerti előkészületek a leendő konyhakertben a téli időszakban
 3. Hogyan kezdjek bele a konyhakert kialakításába
 4. Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket - mit hová ültessek?
 5. Tudtad ezt a trágyázásról?
 6. Mit kell tudni a növénytársításról?
 7. Miért fontos a növények megfelelő társítása?
 8. További tippek a konyhakertedhez

Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket?

Sokunk számára nyújt kikapcsolódást a kertészkedés. Ha közénk tartozol és saját kerttel rendelkezel, biztosak vagyunk benne, hogy a te agyad is azon jár már a karácsonyfadíszek elrakása után – és a fánksütés előtt, hogy hogyan alakítsd ki a kerted a következő szezonban. Segítünk neked az ötletelésben. Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket lépésről lépésre? Segítünk!

Kerti előkészületek a leendő konyhakertben a téli időszakban

Februárban bele is kezdhetsz bizonyos munkafolyamatokba, ugyanis ilyenkor már lehet metszeni és – amennyiben nem esik a hó, rendezgetni a kertet. Közben, ha jól átgondoltad, mely növényeket termesztenéd otthon, érdemes palantázásba fognod, több zöldséget ilyenkor már érdemes eldugdosnod és nevelned, ha saját csemetéket szeretnél a konyhakertedben. Palántázás kisokosunkat a Palántázás menete című blogosztban olvashatod. Utána már csak várnod kell a jó időre, ami egyet jelent a talajmenti fagyok megszűnésével.

Konyhakert művelése

Hogyan kezdjek bele a konyhakert kialakításába

Ha van egy jó rotációs kapád és eldöntötted, hol alakítod ki a konyhakertedet, érdemes fellazítanod a talajt. Ezt ugyan ásóval is megteheted, de a géppel sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz. Rotációs kapáinkat ezen a linken keresztül meg is vásárolhatod, garantáltan hasznos partner lesz, pláne, ha nagyobb területen gazdálkodsz.

Amennyiben komposztáltál, amiről korábban írtunk már a blogunkban, itt az ideje, hogy felhasználd. A komposztot és a talajfertőtlenítőt csak el kell terítened a talajon, majd géppel, vagy ásóval beforgatod a földbe. Ezzel egy kiváló minőségű, jó termőtalajt hozol létre, ami megfelelő közeg lesz a növényeid számára.

Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket - mit hová ültessek?

Nagy logikázás nem kell a konyhakertben, de azért érdemes néhány szempontot figyelembe venni a növények ültetése - magszórás előtt. Az alapszabály egyszerű, minél nagyobb egy növény, annál hátrébb érdemes tenni.

A borsó, bab, egyéb futónövényeket karóznod érdemes, egyrészt így megfelelően tud fejlődni, növekedni – és beérni, illetve nem nyomják egymást össze a földön sem.

Az ültetésnél figyelembe kell venned azt is, melyik zöldség mekkorára fog nőni, így az ajánlott sortávolságokat és növénytávolságokat érdemes betartanod. Nem jó ugyanis, ha összenőnek, mert azzal csak akadályozzák egymást a fejlődésben.

konyhakert

Tudtad ezt a trágyázásról?

Régebben a nagyszüleink még rendszeresen műtrágyáztak Pétisóval, ami egy hatékony és jó trágyázási módnak számított, ma már azonban ezt nem csináljuk, mivel tudjuk, hogy hosszútávon a nitrát felhalmozódik a talajban, ezzel szennyezve a talajvizet. Ezt kiválthatjuk friss szarvasmarhatrágyával tavasszal - a legjobb azonban a ló- vagy a kecsketrágya. Sőt, a kávézacc is jót tehet a növényeknek!

Napjainkban minél természetesebb módon neveljük a zöldségeinket. A biotermesztés és a természetes trágyák sokkal környezet- és egészségkímélőbbek.

Mit kell tudni a növénytársításról?

Érdemes tudni, hogy vannak növények, melyek jó hatással vannak egymásra mind terméshozam, vagy a kártevők elriasztása szempontjából.

Néhány tippet összeszedtünk, mely zöldségeket érdemes összepárosítani, hogy jó szomszédságot alakíts ki a veteményesben:

 • újhagymát érdemes szamóca/eper mellé rakni, segít elűzni a kártevőket, remek szomszédja lesz azonban a céklának, karfiolnak, káposztaféléknek, paprikának, salátának, paradicsomnak is
 • a káposztaféléket (karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó) célka, zeller, uborka, burgonya, fűszernövények mellé érdemes tenni, illetve a hagymák is szeretik a társaságát
 • padlizsán mellé ajánljuk a babféléket, illetve a paprikát is
 • a borsó előveteményként remek választás
 • a burgonyát azonban soha ne használd erre a célra
 • paprika mellé a padlizsán után, sárgarépát, hagymaféléket és paradicsomot szoktunk tenni
 • paradicsomot paprika mellé tehetjük, de a bab is jó szomszédságban áll vele, ahogy a spárga, répa, zeller, hagymafélék, menta és petrezselyem is
 • a retket teheted bab, sárgarépa, uborka és dinnyefélék mellé
 • a tökfélék ideális társai a fűszernövényeknek és egymásnak
 • uborka mehet tökfélék mellé, keresztesvirágúakhoz, fűszernövényekhez

Amint látod, számtalan módon alakíthatod ki a konyhakertedet, érdemes a téli időszakban jól átgondolni, mire eljön az április, mit hova érdemes tenned.

Miért fontos a növények megfelelő társítása?

Egyrészt támogathatod vele a növényeid növekedését – egyesek ugyanis remekül árnyékolnak, míg mások rovarriasztóként funkcionálnak. Régebben egy paraszti udvar tele volt kaporral, ami ugyanezt a célt is szolgálta – a kovászos uborka, savanyúságok és tökételek ízesítése mellett. A pillangós növények természetes módon töltik fel nitrogénnel a talajt, és valójában minden növénynek van legalább egy olyan tulajdonsága, amellyel támogatja a mellé ültetett társát. Ezen felül a PH-értéket is érdemes egy szinten tartani és ellenőrizni. Ehhez ajánljuk, nézz szét a PH-mérők között! Például a Flo Digitális talamérő 4 funkciót is tud ( fényintenzitás, nedvességtartalom, Ph érték, talajhőmérséklet mérése).

konyhakert terv

További tippek a konyhakertedhez

Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket okosan? Érdemes vetésforgóban gondolkodnod, számos zöldségnek nem tesz jót ugyanis, ha ugyanoda ülteted minden évben. Ahová idén gyökérnövényt ültetsz, javasolt a következőben föld felett termőt választani. Egyrészt ez biztosítja a megfelelő tápanyagot az őt váltó társának, valamint a felszaporodott kártevők kiirtásában is részt veszel természetes módon.

Például a krumplit nem érdemes két egymást követő évben ugyanoda tenni a krumplibogár miatt.

Szamóca vagy eper?

És végül jöjjön az örök vita, mi az a szamóca és mi az eper?

Ismered a viccet, hogy egy dunántúli, egy fővárosi és egy szabolcsi beszélget, mi az eper?

Nem is ismerheted, mert totál nem vicces a vége egy ilyen beszélgetésnek, ugyanis a legnagyobb viták ebből fajulnak el, az indulatok családokat, barátokat szakítanak szét, pedig csak simán arról van szó, hogy ma már mindenféle „jöttmenttel” találkozunk (akár itt, az interneten), nem úgy, mint régen, amikor kevésbé voltak mobilisak (és elérhetők) az emberek. Akkor kevésbé eshetett meg, hogy nem „falubelivel” vagy környékbelivel házasodtak, szóval pontosan tudták, mit beszél a másik, mire gondol éppen, mivel azonos nyelvjárásban sajátították el a nyelvi szocializációt.

Olyan ez, mint a tócsni vs lapcsánka vs egérke, köszméte vs egres vs piszke, de számtalan ételt hívnak tájegységenként más és más néven, szóval a családi összejöveteleket meg lehet fűszerezni egy hasonló témával.

Na de jöjjön a megfejtés!

Ha a botanikát nézzük, akkor a szamóca a földön termő gyümölcs, ami piros és te is megveheted ilyenkor bárhol. Néhány helyen földiepernek is nevezik, de ez már urizálásnak hat, mert az eper eperfán terem, és sovány, édeskés, fekete gyümölcs. Hogy emeljük a tétet, ezt a Dunántúlon szederként ismerik, a szeder viszont bokron terem és kövér, fekete, savanyú gyümölcs. Ha ezt megértetted, semmilyen kihívás nem érhet a növénytermesztésben a továbbiakban.

Fontos! Viccet félretéve, a szamócát, vagy epret két-háromévente érdemes máshová ültetni, ahogy javasolt esetleges száradás esetén finoman kiemelni a tövénél fogva egy kis kézi ásóval, konyhakerti szerszámmal valószínűleg egy pajor vagy lótücsök lesz a ludas a dologban.

Sok használható tanácsot igyekeztünk összeszedni neked, amivel egy ideális és jól működő konyhakertet alakíthatsz ki, most már nincs más hátra, mint belevágni! Hogyan tervezzük meg a konyhakertünket? Már ezt is tudjuk!

Kapcsolódó ötletek