gtx-kerti-gep-akcio

Ehető virágok fajtái
Módosítva: 2023. június 29.
Létrehozva: 2023. június 29.

Ehető virágok fajtái

Biztosan tudod, hogy nem csak a gyógynövényeinket fogyaszthatjuk el tea formájában, számtalan növény ehető és mivel roppant egészségesek, jó, ha tudod, mit fogyaszthatsz el és mit nem. Tedd akár salátába, vagy süteménybe. Ehető virágok kisokos.

Tartalomjegyzék
  1. Ehető virágok?!
  2. Ehető virágok fajtái
  3. Ehető virágok gyűjtése, tárolása

Ehető virágok?!

Nem újkeletű hobbi a virágfogyasztás, a régi szakácskönyvek és elsárgult receptfüzetek számtalan virágból készült receptet őriznek. Ez a régi, évezredes szokás ma is sokunk mindennapjainak a része.  Mivel többnyire díszítésként használják őket, fontos beszélni arról is, hogy kizárólag olyan növényt használj erre a célra, amit el is fogyaszthatunk – ez a tálalás egyik alapszabálya egyben. Tudd meg, mik az ehető virágok.

Tipp: érdekel a sütér-főzés, befőzés és gasztronómia? Akkor mézz szét aszaló készülékeink között is.

Ehető virágok fajtái

Elsősorban tudni kell, hogy vannak növények, melyeknek csupán egyes részei ehetők biztonsággal, a mérgezés elkerülése érdekében érdemes utánanézni ezeknek. A legegyszerűbb, ha magad termeled meg az elfogyasztásra szánt növényeidet, ugyanis ebben az esetben lehetsz csupán biztos a felhasznált vegyszereket – vagyis azok hiányát illetően.

1. Ilyen például az egyik jellegzetes növényünk, az akácvirág, amit a méz után elsősorban szörpként fogyasztanak, de lekvárként és palacsintatésztába forgatva, majd kisütve is bátran megehetjük. Virága köhögéscsillapító gyógyhatású, hurut- és görcsoldó, meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Jótékony hatással van a gyomorproblémákra is, így nyugodtan megeheted, ha szereted a gyógynövényeket.

 ehető akácvirág

2. A kamillát talán a legismertebb gyógynövényünk, amit külsőleg- belsőleg már biztosan használt mindenki. Itt az Alföldön tonnaszám megtalálható, igazi csodaszer, amit a konyhában is érdemes újra felfedezni! Édes- sós ételek alapanyagaként bátran alkalmazd, csodálatos íze és gyógyhatása miatt biztosan nem fogod megbánni.

3. A bodzát sem kell senkinek bemutatni, mely évek óta a legismertebb konyhai virágunk. Érdemes azonban jól megfontolni, honnan szerezzük be a szörphöz használni kívánt mennyiséget. Legtöbbször forgalmas útszakaszok mellett virágzik, ez nem éppen alkalmas arra, hogy jó szívvel elfogyaszd. A bodza szintén gyógyhatású növény, a belőle készült forró ital köhögésre, légúti panaszokra, megfázásra vagy az influenza tüneteinek enyhítésére használható. A konyhában készíthetsz belőle bodzalevest, rántott bodzát, vagy süteményeket is.

 tipp: Forró italok elkészítéséhez hazsnálj vízforralót

4. A levendula hosszú évek óta kedvelt fagylalt alapanyag, de számtalan sütemény, csokoládé, lekvár és fűszerkeverék alapanyagát alkotja ez az ehető virág. A kézműves alkotók felfedezték magunknak, azóta szinte mindenben megtaláljuk. Ízesítésre kiválóan alkalmas, szörp, limonádé, tej, öntetként pedig felsorolhatatlan a felhasználása. Az egyik legintenzívebb ízű gyógynövényünk, érdemes beemelni az általunk használt konyhai alapanyagok közé.

 levendula

5. Az ibolya a tavasz ajándéka, ilyenkor számtalan helyen, erdőn, mezőn, de egy átlagos házikertben is előfordulhat. Megismerheted jellegzetes illatáról és színesebbnél színesebb kövérkés szirmáról. Az ibolya bátran beilleszthető bármely fogyókúrába, víz- és hashajtó, illetve méregtelenítő hatása miatt. Régi receptkönyvek aktív alapanyaga, fagylalt, torta és lekvár is készült belőle őseink konyhájában. A kandírozott ibolya könnyen elkészíthető édesség, mondjuk a cukortartalma miatt nem kimondottan fogyókúrába, annál inkább hangulatjavításra használható.

 6. A rózsa szintén egy régi időkből ismert, receptúrákban fellelhető virág, akárcsak az ibolya. Lekvárok, szörpök, öntetek és sütemények készülnek belőle.

7. A pitypang, azaz a gyermekláncfű leveleit salátába tehetjük, de főzeléket is készíthetünk belőle. Különféle felhasználási módja a virágokra is kiterjed, mézes ízű szirmai mellett a növény többi része is ehető.

8. Másik kedvencem, mióta felfedeztem magamnak, a körömvirág. A belőle készült krém gyulladáscsökkentő hatása mellett belsőleg a legdurvább gyomorproblémára is varázsszerként hat! Mivel rendszeresen használom, bátran állítom, a legkeményebb gyomorvírust is segít legyőzni, gyorsítja a gyógyulási folyamatot, így szívből ajánlom a használatát (nálunk itthon ez a Windex, ld. Bazi nagy görög lagzi).

Saláta ehető virágokból

9. Kedvenc anyák-napi, májusi virágunk az orgona. Limonádét, szörpöt, palacsintát, süteményeket, és számtalan egyéb öntetet, szószt ízesíthetsz vele. Jellegzetes illata visszaköszön az ízében is.

10. Ha kimész az udvarra, nagy eséllyel belebotlasz a papsajtba, akárcsak a csalánba, vagy a már említett pitypangba. Gyerekkoromban ebédig ezt legeltük a kert végén – eszünk ágában sem volt mást fogyasztani. Akkor még nem tudtam, micsoda kincs ez, mára már azonban tisztában vagyok a gyógyhatásaival, többek között a köhögéscsillapító-, gyulladáscsökkentő- tulajdonságával. Szoktam is mondani, hogy nagyjából félelem nélkül ettünk meg mindent a kertben, ami azt jelenti, hogy egyrészt nem volt mérgező, amit elfogyasztottunk, másrészt hozzájárulhatott az egyébként kiváló egészségünkhöz – legalábbis gyerekként.

11. Sarkantyúka: ez a vidám színű virág nem csak mutatós, de a salátádat is feldobja, érdemes kísérletezni vele.

Ehető sarkantyú virág

12. Napraforgó - meglepő, de a levele nem csak ehető, de kifejezetten finom, az articsókára emlékeztet.

13. A vadárvácska menta szerű, frissitő, illóolajos íze is remekül mutat a tányérodon, felélénkíti a többi ízt. 

+1

A mentát ízesítésre használhatod, ez valójában kakukktojás, mert nem virág, azonban a gyógyhatása vitathatatlan, ezért használd bátran a konyhában!

Amint látod, számtalan virág, ami egyben gyógynövény áll rendelkezésedre ahhoz, hogy feldobd a megszokott konyhai rutinodat és új ízeket vigyél be a receptúrádba, esetleg rég elfeledetteket hozz vissza. Kísérletezz bátran – persze azért olvass utána, melyik részei ehetők egyes növényeknek.

Ehető virágok tortára

Ehető virágok gyűjtése, tárolása

Fontos tudni, hogy forgalmas utak mentén tilos étkezésre szánt virágokat gyűjteni! a kora reggeli órákban a legideálisabb a gyűjtése, bimbós, vagy elnyílt virágokat ne szedjünk le, nem lesz jó az ízélmény. nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztani az ehető virágokat, inkább csak fűszerként. Az arra hajlamosakat allergizálhatják. A hűtőben érdemes tárolni nedves törlőkendőn. 

 Extra tipp:

Készíts mutatós jégkockát koktélokhoz, szörpökhöz. Tegyél jégkocka tartóba ibolyát, mentát, sarkanytyúkát, legyen minél színesebb. Öntsd nyakon vízzel, majd fagyaszd le. 

 

Kapcsolódó ötletek