graphite-kiegeszito-akcio

Hogyan használjuk az öntöttvas edényeket
Módosítva: 2023. május 18.
Létrehozva: 2023. május 17.

Hogyan használjuk az öntöttvas edényeket

Nehézség:

Az alábbi bejegyzésben arról írunk, hogyan köthetünk életre szóló kapcsolatot a konyhai eszközök ezen nehézsúlyú versenyzőjével, az öntöttvas edénnyel.

Tartalomjegyzék
  1. Hogyan használjuk az öntöttvas edényeket
  2. Az öntöttvas edények beavatása
  3. Öntöttvas edények mindennapi használata
  4. Hogyan és mire használjuk az öntöttvas edényeket 
  5. Hogyan használjuk az öntöttvas edényeket - hogyan ápoljuk
  6. Végezetül két tipp az öntöttvas edények, eszközök használatához.

Hogyan használjuk az öntöttvas edényeket

Ahogyan a mindennapi életben, úgy a gasztronómia világában is divatok jönnek és mennek. Az utóbbi években tanúja lehetünk az öntöttvas edények és serpenyők nagy visszatérésének. És ahogyan ez lenni szokott, most sem fedezték fel a spanyolviaszt, csupán annyi történt, hogy egy a régmúltban már jól bevált konyhai technológia visszatéréséről, újra felfedezéséről van szó.

Az öntöttvas konyhai eszközeink némileg eltérő használatot és karbantartást igényelnek, mint a már jól megszokott „modern” serpenyőink, edényeink, fazekaink. Van néhány olyan ökölszabály, aminek mellőzése esetén elkerül minket a siker és az egyébként nagy értéket képviselő öntöttvas lábosaink a sufni eldugott sarkában találhatják magukat, legvégül pedig lomtalanításon szabadulunk meg tőlük.

Öntöttvas edényünk, serpenyőnk egy egész életre szóló darab lehet a konyhában, de tény, hogy több figyelmet kell szentelnünk neki, mint a jól megszokott eszközeinknek. Következzen néhány hasznos tanács, ha azt szeretnénk, hogy vasserpenyőnk sokáig rendelkezésre álljon.

Öntöttvas edények

Az öntöttvas edények beavatása

Használatba vétel előtt be kell avatnunk a serpenyőt.

Bár sokan esküsznek arra, hogy öntöttvas edényt víz nem érhet, első alkalommal mindenképpen tegyünk kivételt. A serpenyőt meleg vízzel és mosószerrel alaposan mossuk el, majd töröljük szárazra. A külső és belső részeknek ugyanannyi figyelmet szentelve.

A vasserpenyők hajlamosak az oxidálódásra, amely ellen a beavatás jelenti a védelmet. Ez a folyamat azt jelenti, hogy a vasfelület pórusait a rávitt és rámelegített-rászárított olajréteggel lezárjuk. Ennek eredményeként elszeparáljuk a levegőtől és a víztől, így a rozsdásodástól. Emellett van egy másik hatása is: a hő, a fém és a levegő oxidálásra késztetik az olajsav láncait, így kötésre ösztönzik őket, azaz polimerizálják, így egy kemény, sűrű és száraz réteg jön létre, pont ahogyan a fafelületek esetében az olajozás után. A serpenyő esetében a telítetlen zsírok ehhez különösen alkalmasok, mint a szója-, vagy a kukoricaolaj.

Gyakorlatilag egyszerre védjük meg a serpenyőt a rozsdától, és hozunk létre egy sima felületet. A konkrét módszerre több iskola létezik. Van, aki teletölti olajjal a serpenyőt és úgy hevíti fel füstölési pontig, majd kiönti az olajat és eltörölgeti a serpenyőt. Más felhevíti a serpenyőt üresen, és ezután keni be vékonyan olajjal, majd hagyja kihűlni. Esetleg ezeket a lépéseket többször is megismétli.

Öntöttvas serpenyő hússal

Öntöttvas edények mindennapi használata

Röviden azt mondhatjuk, hogy azzal ápoljuk a legjobban öntöttvas konyhai eszközeinket ha minél gyakrabban használjuk azokat. Az öntöttvas serpenyő ugyanis azon kevés konyhai eszköz egyike, amelyik az idő múlásával csak egyre jobb lesz. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan edzésben tartsuk. A legjobb, ha főzés után mindjárt elmossuk vízzel. Elég kikefélni, de tarthatunk külön szivacsot is erre a célra, ami nem mosószeres. Ha a benne főtt étel ráragadna, akkor csak öntsük fel vízzel tegyük fel főni, és akkor könnyedén lekapargathatjuk. A rászáradt ételt durva sóval, vagy a belesült ízeket részben eltávolító szódabikarbónával is ledörzsölhetjük. Mosás után pedig tegyük vissza a tűzhelyre melegedni, így hamar megszárad.

Főzéskor figyeljünk arra is, hogy a felvitt réteget a savas közeg erősen támadja, így az ilyen elemeket kerüljük. Egyébként, ha ez a réteg elvész, akkor sincs tragédia, újra lehet indítani a beavatást.

Sokaknak azért megy el a kedvük az öntöttvas serpenyőtől, mert hidegen próbálják meg használni.

A vasserpenyő előnyei azonban akkor domborodnak ki igazán, ha használat előtt felmelegítjük. Legyünk türelmesek, ez a folyamat a tűzhelyen akár 5-10 percig is eltarthat.

Hogyan és mire használjuk az öntöttvas edényeket 

Igaz, hogy lassabban melegszik fel, azonban sokkal jobban tartja a hőt, mint más serpenyők. Ez pedig létfontosságú, ha hirtelen, magas hőfokon akarunk elkészíteni valamit, mint például egy kívül ropogós, belül puha és szaftos steaket.

Miért jó választás egy öntöttvas edény? Az öntöttvas hővezető képessége kifejezetten rossz, de éppen ebben rejlik az előnye is, ugyanis ebből adódóan sokkal egyenletesebben adja le a hőt. Ez a gyakorlatban azt jeleni, hogy a benne készített ételek, sokkal nehezebben égnek le, mint a hagyományos lábosainkban, serpenyőinkben.  Másik előnye pedig a nagy tömeg jelenti, ugyanis az öntöttvas serpenyő sokkal nehezebben hűl vissza (jobban tartja a hőt) , ezért kivallóan alkalmas nagy húsdarabok (pl. steakek) sütésére, körbepirítására. Az öntöttvas eszközök harmadik előnye pedig az időtállóság, ugyanis megfelelő karbantartás mellett generációkat szolgálhat ki. Szintén nagy előnye, hogy az öntöttvas serpenyő nem csak a felszínnel érintkező ételt hevíti fel, hanem minden irányba sugározza a hőt, jóval a felszín fölött is.

Ha öntöttvas serpenyőnket rendesen karban tartjuk, nem fog beleragadni az étel, de ami a tapadásmentességet illeti, a teflonnal nem veheti fel a versenyt. Nem árt óvatosnak lennünk, ha a vasserpenyőnkben savas – elsősorban paradicsomos, ecetes vagy boros – ételeket készítenénk. Bár egyes vélemények szerint a kiégetéssel létrejött védőréteget nem olyan könnyű elpusztítanunk, mégis ajánlatosabb, ha az efféle ételekhez más edényt használunk.

Öntöttvas wok

Hogyan használjuk az öntöttvas edényeket - hogyan ápoljuk

Tagadhatatlan, hogy az öntöttvas edények több törődést igényelnek, mint más konyhai eszközök. Van néhány lépés, amit minden használat után érdemes elvégeznünk – garantáltan meghálálják a gondoskodást. Arról már volt szó, hogy az öntöttvas nem bírja jól a vizet. Ez azonban ne gátoljon meg minket abban, hogy minden használat után gyorsan, forró vízzel elmossuk.

A lényeg, hogy a tisztítás és az újbóli kiégetés között lehetőleg minél kevesebb idő teljen el. Az öntöttvas edényünket semmiképpen ne hagyjuk a mosogatóban ázni. Ha vízzel kerül kapcsolatba, azonnal töröljük cseppmentesen szárazra.

A legbiztosabb, ha sütőben vagy tűzhelyen felhevítjük, hogy minden nedvesség elpárologjon róla. Ha ezzel megvagyunk, újból kenjük be olajjal, és hevítsük füstölésig. A maradék olajat papír törlőkendővel töröljük le, és hagyjuk kihűlni.

Összegzésképpen elmondható, ha a fenti egyszerű szabályokat betartjuk, öntöttvas eszközünk meghálálja a törődést és remek társunk lesz a konyhai sütések, főzések során.

Végezetül két tipp az öntöttvas edények, eszközök használatához.

Az öntöttvas kacsasütő kivallóan alkalmas kenyérsütésre is, ugyanis ez az eszköz, a fentebb részletezett előnyös tulajdonságok miatt, tökéletesen adja vissza azt az eredményt, amit egy hagyományos fatüzelésű kemencében érnénk el otthon sütött kenyereinknél. Mindössze arra figyeljünk, hogy az öntöttvas edényünket a hideg sütőbe tegyük és hagyjuk, hogy a sütővel együtt érje el a kívánt hőfokot. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy az öntöttvas kacsasütőnk megreped a hirtelen nagy hőhatás következtében.

Egy nagyobb méretű steak elkészítésénél remek segítség lehet egy öntöttvas serpenyő. A steak sütés alapvetően két, jól elkülöníthető fázisból áll. Az első a kéreg létrehozása a húsdarabon. Ehhez egyrészt hírtelen nagy hőhatásra van szükségünk (remekül használható egy gázzsámoly, mert a normál konyhai sütőkkel nem minden esetben lehet elérni a kívánt hatásfokot), másrészt szükséges az is, hogy a gyakran egy kg-ot is meghaladó steakünk ne hűtse vissza a serpenyőnket, mert akkor búcsút mondhatunk az áhított kéregnek, a húsdarabunk párolódni fog. Az öntöttvas serpenyők tömegüknél fogva ezen a téren verhetetlenek, ugyanis hihetetlenül jól képesek tartani a hőt. A második fázisban a steakünket – a kívánt állagtól függően – néhány percre a sütőbe rakjuk. Nagyban megkönnyíti ezt a folyamatot, ha öntöttvas serpenyőt használunk, mert azt egyből tehetjük a sütőbe a steak szeletek felesleges mozgatása nélkül.

Olvasd el a Hússütés gilltárcsán című bejegyzésünket is, ha a kerti sütés-főzés során is kihasznánád az öntöttvas eszközök előnyeit.

 

Kapcsolódó ötletek