H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Napenergia Előnyei és Hátrányai

Otthonfelújítási ötletek és projektek

A napenergia használatának számtalan előnye mellett vannak hátrányai is. Fontos ismerni ezeket a telepítése előtt, mert nem olcsó mulatság.

Tartalomjegyzék
Napenergia használatának előnyei és hátrányai
A napenergia előnyei és hátrányai – nézzük először az előnyöket
A napenergia egyik előnye a jelentős rezsi megtakarítás
Változatos használhatóság, mint napenergia előny
Egyszerű karbantartás
A napenergia előnyei és hátrányai – nézzük most a hátrányokat
Időjárásfüggő termelés, egyenetlen teljesítmény
Hátrány a beruházás magas költsége
Hátrány a környezetszennyező hatás a panelek gyártásánál
A napenergia előnyei és hátrányai – melyik a több?

Napenergia használatának előnyei és hátrányai

Most a napenergia előnyei és hátrányai témakörét járjuk körbe. A napenergia a maga előnyeivel, hátrányaival folyamatosan napirenden lévő, aktuális téma, hiszen sokan vannak, akik gondolkodnak azon, hogy napelemet telepítsenek a házukra vagy éppen már megtették és tapasztalatból tudnak nyilatkozni. Az elmúlt 2-3 évben jól megfigyelhető az a növekvő tendencia, amely a napenergia hasznosításnak az igényére jellemző. Egyre többen szeretnék háztartásukat, vállalkozásukat napenergiát hasznosító rendszerrel ellátni, és a folyamatosan megjelenő pályázati lehetőségek is nagymértékben támogatják ezeknek az igényeknek a megvalósítását. Léteznek “mini” napelemek is, kültéri, kerti , hangulati világításként is használható szolár lámpák.

Napelemek háztatőn

A napenergia előnyei és hátrányai – nézzük először az előnyöket

Talán kevesen tudják, hogy csupán egy óra napsütés, mely a Földünket éri, kielégítene egy évre vonatkozó energiaigényt világszerte. Óriási lehetőség van a napenergiában, mondhatni, végtelen energiaforrásról van szó. Jelenleg csak korlátozottan tudjuk kihasználni, hiszen nem tudjuk „befogni” és hasznosítani a Földet érő összes napsütés energiáját.

A napenergia egyik előnye a jelentős rezsi megtakarítás

Egy jól megtervezett és kivitelezett napenergiát hasznosító rendszer képes teljesen kiváltani az áramszámlát. A szakemberek szerint érdemes a rendszert kissé nagyobbra is kiépíteni, hogy ne jelentsen gondot, ha később bekerül 1 klíma, 1 szárítógép vagy éppen egy jakuzzi. Ugyanakkor nem kizárólag áramszámla kiváltására alkalmas a napelemes rendszer. A villamos áram, amit megtermel, fűtésre is használható, ez sem egy elhanyagolható kérdés manapság, amikor akár a fa ára évről évre növekszik, de ugyanúgy a gáz világpiaci ára is.

Persze a teljességhez hozzátartozik, hogy a telepítés nem olcsó, több milliós tételről beszélünk, ugyanakkor, ha a méret, kapacitás megfelelő, már az üzemelés elindítása után élvezhető az előnye, áramszámlát nem kell fizetni. Természetesen kell 8-10 év a megtérüléséhez, de az azt követő időszakban már profitot termel, melynek nagysága az aktuális áramszolgáltatók díjszabásának függvénye. A napenergia előnyei és hátrányai között, ez egy súlyozott szempont.

Tipp: Ínségesebb időkre hasznos lehet otthonra egy áramfejlesztő, aggregátor is.

Napenergia telepítése

Változatos használhatóság, mint napenergia előny

A megtermelt áram az áramszáma csökkentés mellett vagy helyett akár fűtésre vagy hűtésre is használható. Manapság a légkondikat is használják fűtésre is, de egy hatékony elektromos kazán is leválthatja vagy kiegészítheti a fatüzeléses, vagy a gázfűtéses rendszerünket. Az elektromos autók töltésének lehetősége sem elhanyagolható.

Egyszerű karbantartás

A legfontosabb, hogy éves szinten néhány alkalommal, de legalább kétszer a paneleket érdemes alaposan lemosni, mert sokkal jobb úgy a hatásfokuk és a környezeti káros hatásoktól is óvjuk őket ezzel.

Az inverter, ami a rendszer egyik legkényesebb eleme, odafigyelést igényel, főleg a telepítésnél. Ez az a szerkezet, ami az egyenáramot váltakozó árammá alakítja, és szinkronizálja a napelemes rendszert az áramszolgáltatóval. Fontos, hogy védett és jól szellőző helyre kerüljön telepítésre, ugyanakkor ezeknél persze ártól, gyártótól függően 10-15 év múlva cserére lehet szükség.

A napenergia előnyei és hátrányai – nézzük most a hátrányokat

Időjárásfüggő termelés, egyenetlen teljesítmény

A napelemek termelése napsütéses napokon a legjobb, esős, felhős időben, amikor a napot is alig látni, kevesebb az áramtermelés. Persze éves szinten átlagolva kell kalkulálni, és a rendszer tervezésekor az időjárási viszonyokat, a napelemek legjobb elhelyezési lehetőségeit a tervezők figyelembe veszik, igyekeznek a legjobbat kihozni a lehetőségekből!

Hátrány a beruházás magas költsége

A napenergia kihasználását sokan azért nem valósítják meg, mert elég magas a beruházás anyagi vonzata. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ez egy befektetés és már az első hónapoktól képes lehet kiváltani az áramszámlát. Manapság többféle állami támogatással, illetve részletfizetési lehetőséggel is bele lehet vágni a napelemes rendszer telepítésébe. Ez esetben nem kell a teljes beruházási költségnek egy összegben rendelkezésre állnia, fel lehet úgy is fogni, hogy a részletfizetés havi kiadása nem az áramszolgáltatónak megy villanyszámlára, hanem a banknak a megfinanszírozott napelemes rendszer törlesztésére.

Hátrány a környezetszennyező hatás a panelek gyártásánál

A napenergia előnyei és hátrányai elemzése közben érdemes a környezetre gyakorolt hatását is górcső alá venni. Minimális környezetkárosító hatásról lehet beszélni egyrészt a panelek gyártása során környezetbe kerülő mérgező gázok kapcsán, másrészt amikor például sivatagi helyeken nagy területen telepítik, a törékeny ökoszisztémába beavatkozást jelent, megváltozhat az egyensúly. Ugyanakkor a hagyományos energiahordozók bányászatával, használatával vagy feldolgozásával szemben még mindig kevésbé környezetszennyező hasznosulást jelent.

Napelem mező

A napenergia előnyei és hátrányai – melyik a több?

Természetesen a napelemes rendszerek telepítése és a napenergia kiaknázása sokkal több előnyt rejt magában, mint hátrányt. Muszáj a megújuló és kevésbé környezetkárosító, ráadásul veszélytelen energiaforrásokat előnyben részesíteni, ez hosszútávon mindenkinek jó.

Ha napelemes rendszer kiépítésén gondolkodsz, kérj szakembertől segítséget az alapos számolásban, tervezésben, és nézz körbe, milyen állami támogatási lehetőségek vagy részletfizetési lehetőségek segítenek az elképzelés megvalósításában! Ezek a napenergia előnyei és hátrányai, reméljük sikerült minden felmerülő kérdésre választ adnunk.

Ha a napenergia mellett a komposztálás témaköre is érdekel, érdemes a Komposztálás házilag című cikkünket is elolvasnod.

 

Kapcsolódó ötletek

Idő: Kevesebb, mint 20 perc
Kertgondozás és haszonnövények

Komposztálás házilag. Elmondjuk hogyan és mit komposztálj, a legoptimálisabb eredményért.

Medenceépítés és karbantartás

A medence egyik legfontosabb kiegészítője a medence fűtés, amely nagymértékben befolyásolja és növeli komfortérzetünket, amikor nagyban fürdőzünk egy gyönyörű nyári napon. 

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!