H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Nagytakarítás a Konyhában

Konyhai tevékenységek
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Időszerűvé vált a nagytakarítás a konyhában? Adunk néhány praktikus tippet, hogyan érdemes neki fogni.

Tartalomjegyzék
Nagytakarítás a konyhában – lista a teendőkről
Nagytakarítás a konyhában – hogyan vágjunk bele?
Nagytakarítás a konyhában – következik a konyhaszekrény
Nagytakarítás a konyhában – távolítsuk el a lerakódott zsírt mindenhonnan!
Nagytakarítás a konyhában – a mosogató, csaptelepek, mosogatógép újjá varázslása
Nagytakarítás a konyhában – a konyhabútor és a konyhapult
Amikor kész a konyhai nagytakarítás…

Közelednek az ünnepek, lassan előkerülnek az adventi díszek, ilyenkor, még a nagy sürgés-forgás előtt jöhet a nagytakarítás a konyhában. Sok családhoz vendégek is érkeznek az ünnepekre, a december pedig hamar elszalad, jobb ezt letudni még novemberben vagy december elején. A konyha az egyik legnagyobb igénybevételnek kitett helyiség a lakásban, itt van a legtöbb teendő takarításkor. Mai bejegyzésünkben segítünk nektek, hogyan tudjátok alaposan, hatékonyan, mindenre kiterjedően elvégezni a nagytakarítást a konyhában, merítsetek erőt és ötleteket belőle és vágjatok bele!

Nagytakarítás a konyhában – lista a teendőkről

Érdemes alaposan átgondolni, esetleg listát is írni, hogy milyen teendőket kell elvégezni a konyha rendbetételénél. Ez több okból is hasznos. Egyrészt nem marad ki semmi, másrészt előfordulhat, hogy több nekifutásra lesz időnk megcsinálni a feladatokat, és lehúzhatjuk, ami készen van. Például lehet egyik délután belevágunk a hűtő takarításába, vagy a kamraszekrény rendbetételébe. Amik valószínűleg minden háztartásban előjönnek, azokat mi is felsoroljuk:

  • portalanítás a falon, plafonon, mennyezeten, polcokon, a szekrények belsejében is
  • áttörölni a teljes konyhabútort kívülről, belülről, a konyhapultot is megszabadítani a kosztól
  • kitakarítani a hűtőt, ha kell, leolvasztani a fagyasztót
  • rendbe rakni a kamraszekrényt, listát írni a kifogyott dolgokból
  • csempék lemosása, zsírtalanítása
  • sütő, főzőlap vagy gázrózsák megtisztítása, mikró zsírtalanítása
  • mosogatógép, mosogatómedence, csaptelep megtisztítása
  • ajtók, ablakok megtisztítása
  • függönyök, abroszok, konyharuhák kimosása
  • ha bármi javítás szükséges (pl. csepegő csap, mosogatógép folyik, villanykörte, LED izzó, stb. – ezeket javítani, cserélni, pótolni)

Takarítás gumikesztyűben

Nagytakarítás a konyhában – hogyan vágjunk bele?

Legelőször érdemes elvégezni a szükséges javításokat, izzócseréket, utána pedig elindítani a textíliák mosását. A konyharuhák, törlőkendők mehetnek egybe, aztán az asztalterítők, függönyök jönnek. Ha vannak székpárnák, azokat is mosassuk át, több részletben biztosan beférnek a gépbe.

A konyhai nagytakarítás részeként legelőször végezzük el a hűtő takarítását, mert abból sok minden a konyhapultra kerül ki, folyhat, csepeghet bármi, azelőtt nincs értelme a konyhabútornak nekifogni. A hűtőből mindent szedjünk ki, a polcokat, kosarakat, rekeszeket alaposan mossuk át, töröljük szárazra, és rendszerezve, szelektálva a romlott, lejárt dolgokat pakoljunk vissza a tiszta hűtőbe. Nézzük meg, hogy belül a hátfalon a vízleeresztő nyílás nincs -e eltömődve, ezt is tisztítsuk meg, a hűtőhöz adott műanyag pálcikával tegyük átjárhatóvá. Ha ez a pálcika már nincs meg, megteszi bármilyen kis hajlékony, nem éles tárgy is helyette. (pld.: műanyag kanál vagy villa vége, szívószál)

Egy tiszta, száraz felmosóval le tudjuk portalanítani a sarkokat, a plafont, de ezt, ha fel kell állni magasabbra, mindig biztonságosan lehetőleg háztartási fellépővel, kis létrával tegyük, és ne székre szék kombinációkkal… A takarításhoz vegyünk fel gumikesztyűt, és a helyiségbe a friss levegő áramlást biztosítsuk, hogy ne lélegezzük be a vegyszereket!

Nagytakarítás a konyhában – következik a konyhaszekrény

A konyhaszekrény tetejét töröljük át, és fentről haladjuk lefelé. A szekrény belsejét pakoljuk ki, amit szükséges, poros tányérok, poharak, edények, azokat mossuk el, töröljük szárazra. Ha a szekrényben tárolunk száraz élelmiszereket, azokat válogassuk ki, a régi, lejárt dolgokat dobjuk ki, a tárolóedényeket, dobozokat töltsük fel. Minden polcot töröljünk át, és úgy rakjuk vissza a dolgokat a helyükre, a szekrényajtókat belül is át kell törölni!

Ha kamraszekrényünk van, ott is ugyanez a rendszer. Kipakolni, átválogatni, régi, avas, lejárt dolgokat kidobni, tárolókat feltölteni, kitörölni, visszapakolni. Közben írhatunk listát, hogy miből fogytunk ki. (pl. étolaj, cukor, rizs, szemeteszsák stb.)

Tiszta konyha

Nagytakarítás a konyhában – távolítsuk el a lerakódott zsírt mindenhonnan!

A konyhai nagytakarítás része a zsíroldás is. Kezdhetjük a tűzhellyel. Ha régebbi típusú és tudjuk, húzzuk ki, gyakran vannak az oldalukon is olajos, ételmaradékos csíkos, megfolyások. A főzőlapot, sütőt, tűzhelyet általában valamilyen zsíroldóval szükséges befúni, és pici várakozás után áttörölni, súrolni, ez a szennyeződés mértékétől függ. Vannak, akik zsíroldásra ecetet vagy más praktikákat alkalmaznak, kinek mi vált be. A zsíroldásra nagy valószínűséggel szükség lesz még a páraelszívón, és a csempéken, legalábbis a tűzhely köré eső részeken. Főzésnél, sütésnél az olajos gőz ezeken is lecsapódik, aztán meg beleül a kosz is. Mindig használjunk kesztyűt, a zsíroldó veszélyes a bőrrel érintkezve, felszívódva, sőt a belélegzését is kerüljük! Ennél a résznél a mikrohullámút se hagyjuk ki, azt is kívül-belül ki kell takarítani!

Nagytakarítás a konyhában – a mosogató, csaptelepek, mosogatógép újjá varázslása

Ha a hűtőt és a szekrényeket rendbe tettük, a szükséges tárolókat, edényeket elmostuk, jöhet a mosogató kitakarítása. A csepegtetőtálcát fertőtlenítős vízzel mossuk át, töröljük szárazra. A mosogatót alaposan súroljuk ki, a csaptelephez és a mosogatómedencéhez is szükség lehet vízkőoldóra, ezt mindenképpen használjuk, ha vízköves, mert így nyerheti vissza eredeti fényét. Aki az ecetre esküszik, itt is használható, annak is van vízkőoldó hatása.

A mosogatógépet töltsük fel sóval, öblítővel, a szennygyűjtőjét szedjük ki, tisztítsuk ki alaposan, úgy tegyük vissza. Ha a vízpermetező karok kis lyukacsai eltömődtek, azt is ki kell szedni, átjárhatóvá tenni. Ezután akár a manapság divatos mosogatógéptisztítókkal, de akár egy mosogatógéptablettával elindíthatunk egy üres mosást a legmagasabb hőfokon, hogy minden része belül megtisztulhasson.

Ha a mosogatómedence és csaptelep készen van, és fél órát-1 órát tudjuk nélkülözni, lehet a lefolyóba önteni egy fél liter ecetet, vagy hypot, ez segít a kellemetlen szagok megszüntetésében, és oldja a lerakódást a lefolyóban is.

Csaptelep takarítása

Nagytakarítás a konyhában – a konyhabútor és a konyhapult

Már nem sok van hátra a konyhai nagytakarításból, picit kell kitartanotok. A konyhabútor frontját kell alaposan áttörölni, ehhez van, aki bútorápolót szeret használni, ez ad egy kis fényt neki, ha magasfényű a szekrény, akkor viszont az üvegtisztítókkal lehet széppé varázsolni. Kinek mi vált be és milyen a bútora.

Az alsó-felső szekrények közötti csempéket is alaposan tisztítsuk meg, itt jó szolgálatot tesz mosogatószeres szivacs, majd sima vizes letörlés is.

 A konyhapultról is mindent pakoljunk le, alaposan töröljük át, és csak a megtisztított tálcák, tárolók kerüljenek vissza. A kávéfőzőt, teafőzőt is át lehet főzetni üresen vagy pici ecetes vízzel, ugyanígy a vízforralót is, ezzel nemcsak tisztábbak lesznek, de a hatásfokuk is jobb lesz, ha nincsenek tele lerakódott vízkődarabokkal.

A bútor fogókat se felejtsük el áttörölni, ezek is elkoszolódnak, zsírosodnak használatkor. Ha ezzel megvagyunk, végül pucoljuk meg az ablakokat, üvegfelületeket, sőt a sütő, mikró külső ajtajának is szép fényt, csillogást ad, ha legvégén üvegtisztítóval áttöröljük. A függönyök közben mehetnek is vissza, a megszáradt törlőrongyok, konyharuhák pedig a helyükre a szekrénybe.

Végül a padlót kell felporszívózni, összesöpörni, majd mosószeres vízzel feltörölni. Itt igyekezzünk a konyhabútor alatt is kitakarítani, alaposan felmosni, hogy eltávolíthassuk a zsírfoltokat, erősebb szennyeződéseket. A szemetet ürítsük ki, a kukát fertőtlenítős vízzel mossuk át, szárazon tegyük a helyére.

Felmosás a konyhában

Amikor kész a konyhai nagytakarítás…

Biztosan nem volt egyszerű menet a nagytakarítás a konyhában, de ragyogó tiszta minden és ez azért kárpótol a fáradságunkért. Főzzünk egy jó teát, bontsunk ki mellé egy kekszet, vagy valami mézes süteményt, és pihenjünk, gyönyörködjünk a munkánk gyümölcsében! Közben elővehetjük a megkezdett bevásárlólistát, melyen a kifogyott dolgokat vezettük és kiegészíthetjük a még eszünkbe jutó szükséges dolgokkal, vagy a karácsonyi sütés-főzés kellékeivel, edényekkel, de akár 1-2 ajándékot is megrendelhettek online a Profibarkácstól.

Most, hogy már tiszta és higiénikus a konyhánk, lassan kikerülhetnek az adventi díszek vagy a karácsonyi textíliák, abroszok, tányéralátétek, konyharuhák. Hangolódhatunk az ünnepekre, barkácsolhatunk néhány dekorációt és élvezzük a „vadonatúj” konyhánkat! Ha pedig még maradt időnk, akkor érdemes a garázst is rendbe tenni, rendszerezni, erre is van néhány tippünk, mutatunk pár praktikus tárolási ötletet a garázsba .

Kapcsolódó ötletek

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Karbantartás

Időről időre érdemes egy-egy nagyobb takarításnak neki állni a házban. A nagytakarítás a fürdőszobában egy igazán hálás és látványos feladat.

Karbantartás

Egy rendezett műhely nem csak a szemnek öröm, de a munka is lényegesen hatékonyabb, gyorsabb, ha minden szerszámunk, és gépünk kéznél van. érdemes félévente, vagy akár gyakrabban átnézni, rendszerezni, beszerezni a praktikusabbnál praktikusabb rendszerezőket, tárolókat.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!