H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Nagytakarítás a Fürdőszobában

Karbantartás
Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra

Időről időre érdemes egy-egy nagyobb takarításnak neki állni a házban. A nagytakarítás a fürdőszobában egy igazán hálás és látványos feladat.

Tartalomjegyzék
Nagytakarítás a fürdőszobában – kezdjük a javításokkal, megoldandó problémákkal!
Nagytakarítás a fürdőszobában – mindig csak fentről lefelé
Nagytakarítás a fürdőszobában – a szaniterek takarítása
Nagytakarítás a fürdőszobában – a szekrények rendbetétele
Nagytakarítás a fürdőszobában – a végére marad a padló
Nagytakarítás a fürdőszobában – az utolsó simítások
Végre kész a fürdő nagytakarítása!

Nagytakarítást a fürdőszobában mindenki szokott végezni, ez az egyik olyan helyiség a házban – a konyha mellett – ahol a higiéniai elvárások magasabbak, mint a ház többi részében. A fürdőszobát legtöbben hetente, kéthetente takarítják, de évente több alkalommal be kell iktatni egy igazi nagytakarítást, ami jóval alaposabb, minden részletre kiterjed.

A hideg, téli időszak beköszöntével mindenkinek jól jön egy kis testi, lelki felfrissülés, egy forró fürdő, egy forró zuhany, ez sokkal jobban fog esni egy tiszta, higiénikus fürdőben, mint egy elhanyagolt, koszos helyen. Vágjunk bele hát egy alapos fürdőszobai nagytakarításba!

Nagytakarítás a fürdőszobában – kezdjük a javításokkal, megoldandó problémákkal!

A nagytakarítást a fürdőben kezdjük azzal, hogy összeszedjük az összes textilt (köntösök, törölközők, kéztörlők, kádkilépők, esetleg függöny) és szétválogatva elindítjuk a mosásukat. Ezután gondoljuk át az alábbiakat, és szükség esetén még a takarítás előtt, akár segítséggel, de tegyük rendbe ezeket:

 • szükséges -e villanykörtét, LED izzót cserélni?
 • csepeg -e a csap, kell -e javítani esetleg cserélni a csaptelepet?
 • Lóg -e a szekrényfogantyú, esetleg a köntös fogasa? – ezeket is tudjuk korrigálni, pótolni, vegyük elő a jó öreg akkus fúrócsavarozónkat!
 • szükséges -e a lefolyóban, wc-ben valahol duguláselhárítás? Ezt mindenképp hozzuk helyre a takarítás, fertőtlenítés előtt, ehhez szükségünk lesz egy lefolyócső tisztítóra.

Zöld fürdőszoba

Nagytakarítás a fürdőszobában – mindig csak fentről lefelé

Ha megoldottuk az apró-cseprő javítási, hibaelhárítási munkákat, indulhat a nagytakarítás! A sorrendre figyeljünk! Az ablakot nyissuk ki, hogy meglegyen a kellő szellőzés, a vegyszerek belégzése káros hatású, ezenkívül pedig viseljünk gumikesztyűt, hogy a bőrrel se érintkezzenek az irritáló anyagok!

 1. Egy tiszta, száraz, pamut felmosóval portalanítsuk a sarkokat, a pókhálókat szüntessük meg!
 2. A csempéket a falon fertőtlenítőszeres vízzel mossuk át. Ehhez a leghasznosabb, ha egy vödörbe kézmeleg vizet engedünk, bele az általunk preferált fertőtlenítőszer, és egy szivaccsal lemossuk a csempéket, majd szárazra töröljük. A fürdőkádnál vagy a zuhanyzónál, ahol valószínűleg vízkő is lerakódott, ott ezután a fertőtlenítős tisztítás után ajánlott vízkőelleni tisztítószerrel, vagy ecetes tisztítószerrel is átmosni, hogy visszanyerje eredeti ragyogását a csempe. A zuhanyajtókra, elválasztó üvegpanelekre ugyanez vonatkozik.
 3. Vegyük sorra a csaptelepeket, a mosdónál, zuhanyban, a kádnál, a zuhanyrózsát se hagyjuk ki. Ezek általában vízkövesek, vagy rozsdásak. Ezekhez is használjuk a megfelelő tisztítószert, de óvatosan, nehogy sokáig rajtuk maradjon, mert megmarják a felületüket. Tisztítás után mindet alaposan öblítsük le vízzel és töröljük szárazra.
 4. Folytassuk a szaniterekkel, a zuhanyzó aljával, a wc-vel és a mosdóval. Ezek vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve napi szinten. Ezért ezekre kitérünk részletesebben.

Nagytakarítás a fürdőszobában – a szaniterek takarítása

Ezekből érdemes kivenni a dugót, az automata szifont, ezek, ha nagyon koszosak, egy műanyag tálban forró vízbe be lehet áztatni őket, hogy ne kelljen rájuk egy halom vegyszer, mikor odaérünk, a nagyja le fog oldódni róluk amíg mást csinálunk.

Csaptelep takarítása

A mosdó, fürdőkád és a zuhany aljának tisztításához vizezzük be a felületüket, majd fertőtlenítős vízzel, szivacs segítségével súroljuk alaposan át! Ha elsárgult részeket látunk, az a legtöbb esetben lerakódott vízkő, ott vízkőoldószert öntsünk, hagyjuk 2-3 percig hatni, majd mossuk le. Aki inkább környezet barát megoldásokkal dolgozik, ecettel, és más okos praktikákkal is elérhet hasonló hatást. Ezután már biztos, hogy szép fehér lesz a mosdó vagy a kád, hiszen a baktériumok mellett a vízkő lerakódással is elbántunk. Itt adunk egy tippet azoknak, akik szeretik, ha dolgaik úgy néznek ki, mint az új. Ma már lehet kapni szaniter vagy fürdőszobai fényező szert, mellyel újra fényessé varázsolhatók a fénytelen felületek.

A WC csésze takarításához a fertőtlenítőszert öntsük körbe a csészében, majd a kefével alaposan sikáljuk meg. Ha sárgulást látunk, itt is szükség lesz a vízkőoldóra vagy ecetre. Ha már nagytakarítunk, legyen minden makulátlan!  Ezután a fertőtlenítős – akár a csempemosós – vízzel mossuk át a wc csészét kívülről, töröljük át alaposan az ülőkét, a tartályt. Ha a wc kefe nagyon elhasználódott, vagy elrepedt a tartója, dobjuk ki és cseréljük újra.

A beáztatott dugók, lefolyó automata szifonokat még súroljuk át, és tegyük vissza a helyükre.

Az ablakokat és a tükröt se hagyjuk ki, ezeknél mindenképpen üvegtisztító ajánlott!

Nagytakarítás a fürdőszobában – a szekrények rendbetétele

A fürdőszobában általában mindenkinek van több-kevesebb tárolóhely a törölközőknek, pipere dolgoknak, hajszárítónak stb. A szekrények tetejét töröljük le, majd kívül is töröljük át, ha üveges, akkor használjunk üvegtisztítót a foltmentes felületért. Nézzük át a szekrényt, a beszáradt, kiborult, tönkrement, lejárt szavatosságú piperéket dobjuk ki, ne tartogassuk. Próbáljunk rendszerezni, hogy mindent átlássunk és több helyünk legyen. Ehhez a tárolópolc méretéhez megfelelő dobozokba, kosarakba rendezhetjük a dolgokat, egy helyre mondjuk a samponokat, másikba a tusfürdőket, egybe a sebtapaszt és vattakorongot és így tovább.

A szekrényben tárolt, de már kopott, használhatatlan tisztítóeszközöket, szivacsokat, beszáradt súrolószert stb. szintén dobjuk ki, közben érdemes listát vezetni arról, hogy bevásárlásnál mire lesz szükség, például nincs több szivacs vagy folyékony szappan.

A törölközőket – ha itt tároljuk- válogassuk át, a szakadt darabokat ne tartogassuk, azt elhasználhatjuk törölgetésre, ha szükséges mossuk is át őket! A törölközőket újra hasznosíthatjuk, ha törlőrongyként születnek újjá, így még a környezetünket is védjük.

Tiszta fürdőszoba

Nagytakarítás a fürdőszobában – a végére marad a padló

Ahogy fentről lefelé haladtunk, már csak a padló maradt hátra. Minden szemetet vigyünk ki, minden útban lévő dolgot pakoljunk el, és alaposan mossuk fel a járólapot. Ha a fugák elszíneződtek, súrolókefével át kell menni rajtuk nincs mese. Ehhez súrolószert is használhatunk, de sokan esküsznek a szódabikarbónára is, maga a súrolás és a kefe használata biztosan mindkettő hatását jelentősen fokozza. Ha fuga tisztítás szükséges, a felmosást utoljára hagyjuk!

Nagytakarítás a fürdőszobában – az utolsó simítások

Ha mindennel végeztünk, ami a takarítást illeti, van még néhány egyszerűbb feladat, melyek elvégzése már nem olyan megterhelő, ezek:

 • A kimosott, megszáradt köntösöket, törölközőket akasszuk vissza a helyükre
 • Töltsük fel a szappanadagolót a kézmosónál
 • Töröljük át a mosógépet is, a mosószertartályt tisztítsuk meg, a gumiszegélyt az ajtónál töröljük át alaposan
 • Tegyünk tiszta kádkilépőt le, vagy fürdőszobai szőnyeget
 • A wc papír tárolót tankoljuk fel
 • Az összegyűlt szemetet vigyük ki, a szemetest tisztítás után helyezzük vissza a helyére

Fürdőszoba nagytakarítás

Végre kész a fürdő nagytakarítása!

Ha mindent megcsináltunk, nem kevés munkán vagyunk túl, megérdemlünk egy kis jutalmat. Vegyünk egy jó forró fürdőt egy kis fürdősóval a tökéletesen tiszta fürdőkádunkban, vagy egy forró zuhanyt a kedvenc tusfürdőnkkel. Igyunk egy kellemes teát, esetleg egy pohár bort vagy egy sört, ki mire vágyik. Élvezzük az életet.  A fürdőre sokáig nem lesz gondunk. Rendmániásoknak érdekes bejegyzés lehet a műhelyben való rendrakásról szóló írásunk.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Karbantartás

Ha azt látjuk, hogy csöpög a csap, mindenképp járjunk utána, hogy mi állhat a háttérben. Rengeteg víz elfolyhat feleslegesen, amíg várunk a javítással.

Idő: Teljes délután
Konyhai tevékenységek

Időszerűvé vált a nagytakarítás a konyhában? Adunk néhány praktikus tippet, hogyan érdemes neki fogni.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!