H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Kocsibeálló Építése - Részletes Útmutatóval

Kültéri barkács és építési projektek
Nehézség:
Idő: Több nap

Jól jönne, ha nem kéne télen a havat sepregetni az autóról, mielőtt egyáltalán csak be tudnál ülni, hogy elkezd melegíteni?

Jól jönne, ha nem kéne télen a havat sepregetni az autóról, mielőtt egyáltalán csak be tudnál ülni, hogy elkezd melegíteni? Eleged van, hogy autódra folyton ráhullanak a levelek, foltos lesz esőzés után, esetleg folyamatosan rápiszkítanak a madarak? Erre a megoldás egy kocsibeálló építése!

A kocsibeálló megóvja minden külső hatástól autódat, nem kell többé idegeskedned, hogy mi vár reggelre. Vége tehát a rettegésnek és ezt te is képes vagy otthon megcsinálni, házilag is! Csupán egy kis kézügyességre van szükséged! Ami régen luxusnak számított, mostanra már egy mindennapi alapfelszereltsége a kertnek. Ugyan összetett feladat egy autóbeálló megépítése, de sokkal könnyebb, mint hinnéd. Ráadásul egy igényesen megépített kocsibeálló akár még dobhat is a ház és a kert összképén. Érdemes tehát odafigyelni már építés közben is, hogy ne összetákolt kalitka álljon az autó felett és ne rondítsuk el az oly nehezen megszépített kert látványát. Ha a beálló után medencét is építenél, itt tájékozódhatsz a medencefűtés fajtákról is.

Fehér autóbeálló

Amikre érdemes figyelni:

Kocsibeállóhoz szükséges engedélyek beszerzése

A kocsibeálló építéséhez szükséges dokumentumok, engedélyek.

Már tervezés alatt is vegyük figyelembe, hogy nem egy kis építményről van szó. Úgy kalkuláljunk, hogy maradjon még akár plusz fennmaradó terület is, amennyiben építés közben jönnénk rá, hogy nagyobb a helyigény. Fontos odafigyelni, hogy minden földbe erősített felépítmény engedély köteles! Első körben tehát érdeklődjünk, hogy telkünkön megengedett-e a kocsibeálló építése. Amennyiben ezt nem teszed meg, a későbbiekben a hatóság lebonthatja a saját energiából és időráfordításból épített kocsibeállódat, emellett pedig akár bírságot is fizethetsz.

Amennyiben tehát az engedély és rendelkezésre álló hely birtokában vagyunk, meg kell határozni a kocsibeálló építésének méretét. Egy vagy akár több autónak szeretnénk helyet biztosítani, illetve az autó / autók körül mekkora helyre van szükség, valamint szeretnénk-e válaszfalat az autók között, és így tovább.

Átlagosan, amennyiben két parkolóhelyes beállót építenénk, elég 5,5 métert a szélességre szánni (ebben az esetben egy ajtó nyitásnyi hely van a két autó között). Egy autós kocsibeálló építése esetén elég lehet a 3 méter is. Profi tipp: a legpontosabb mérést úgy tudod elkészíteni, ha autóddal odaállsz a kert azon részéhez, ahova építeni kívánod a beállót és nyitott ajtónál mérést készítesz. Ezzel elkerülhető, hogy alul vagy túlméretezd a felépítményt!

Anyagok bevásárlása

A munka elvégzéséhez szükséges elemek, anyagok.

Térjünk át az anyagokra. Beálló készíthető alumíniumból és fából is egyaránt (akár vegyesen, mindkettő részvételével). Mi azonban azt ajánljuk, hogy ha te készíted el magadnak, akkor fával dolgozz. Az alumínium magas szakértelmet és eszközöket kíván, amik nem teljesen biztos, hogy rendelkezésedre állnak. Bízd inkább szakemberre, ha mégis abból kívánod elkészíteni.

A tartóváz tehát lehetőleg fa anyagú legyen, hiszen könnyebb a munka vele, illetve a bonyolultabb műveletek is könnyen elsajátíthatók. Esztétikai szempontból pedig jobban is illik a fa a kert többi részéhez, környezethez hű marad. Az alapanyagok kiválasztásánál légy figyelmes, hiszen ezek a lécek, oszlopok és egyéb alkatrészek együttese fogja díszíteni kerted. Ne válassz hibás vagy sérült darabot.

A szilárd kötés kialakításához használj faösszekötő szeglemezeket, az összes sarokra, hiszen így lesz stabil maga a szerkezet. Az elemek oldhatatlan kötéséhez 4-es horganyzott bordásszeg és horganyzott szeglemezek szükségesek. Oldalsó kötések kialakításához horganyzott csavarokat alkalmazzunk.

Szerszámokat is érdemes beszerezni, ha még nincs, minimum egy kalapács és erősebb fúrócsavarozó el fog kélni.

Fa kocsibeálló

Kocsibeálló építése, összeszerelése

A kocsibeálló összeállítása és a szükséges előkészületek elvégzése.

Az egyik legfontosabb dolog miután a megfelelő alkatrészek bevásárlásával készen vagyunk, a tartóoszlopok rögzítése a talajban. Fontos tudni, hogy az oszloptalpakat bele kell betonozni a talajba, így horganyzott oszloptalpakra lesz szükség. A tartóoszlophoz gyalult épületfát kell választani és a felületkezeléshez szükséges anyagokat. Sok természeti erő fogja érni ezeket az elemeket, így nagyon fontos a megfelelő előkészítés. A legfontosabb az UV-sugárzás elleni védelem. Ehhez különböző bevonó anyagokat találunk (az általunk választott fához leginkább passzoló anyag kiválasztásához kérjünk segítséget vásárlás közben).

A legkönnyebb felépítmény a több lábgerendán álló, hosszában összekötő-gerendával készített váz. Ezek végeit könyökfával szükséges kimerevíteni. Tartó oszlopként 100x100 mm-es lábgerendát alkalmazzunk. A felső vázhoz és kötésekhez pedig a már említett szeglemezeket. A szarufa méretei 40x50mm, amelyen a tetőlécek helyezkednek el. Erre 800 mm-enként összekötő gerendát szükséges erősíteni. A felső szinttel egy magasságban egy deszkakeret fogja össze tetőt, amelyre hullámlemez fedőanyagokat tehetünk. A szegélyen 50mm-re nyúljon túl, hátulra pedig érdemes műanyag esőcsatornát rögzíteni a víz megfelelő elvezetése végett. Hogy szép legyen a környezete, sokan gyepszőnyeggel

Ez tehát a legegyszerűbb és leggyorsabb módja egy minőségi kocsibeálló építésének. További segítségért fordulj hozzánk bizalommal! Nézd meg további termékeinket, amivel még szebbé varázsolhatod a kertet! Jó munkát!

Ha inkább nem foglalkoznál a saját építéssel, hanem összeszerelnéd egy komplett profi csomagból, rendelj kocsibeállót a Profibarkács webáruházból.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Több nap
Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyékolás

Teraszépítés házilag? Ne félj tőle, nem olyan nehéz, mint első hallásra gondolnád! Egy hangulatos teraszra minden háztulajdonosnak szüksége van, hiszen, ha van teraszod, tavasztól őszig élvezheted a kint létet a kertben

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Egy helyesen kiválasztott kompresszor a megfelelő kiegészítővel ellátva egy rendkívül sokoldalú eszköz, amit nem csak szakemberek, de hobbi barkácsolók is ki tudnak használni a ház körüli munkák során.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!