H-P: 8:00-16:00

+36-1-323-77-21

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

yato aug

Milyen Kompresszort Vegyek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Egy helyesen kiválasztott kompresszor a megfelelő kiegészítővel ellátva egy rendkívül sokoldalú eszköz, amit nem csak szakemberek, de hobbi barkácsolók is ki tudnak használni a ház körüli munkák során.

Tartalomjegyzék
Mire jó egy kompresszor? Milyen kompresszort vegyek?
Légkompresszor választás esetén fontos paraméterek
Száraz kompresszor vagy olajkenéses? Melyik mit jelent?
Milyen kompresszort vegyek? Csavar- vagy dugattyús a megfelelő?
Tipp: Akkor válassz csavarkompresszort, ha:
Tipp: A dugattyús jobb például:
Már mindent értek, de melyik kompresszort válasszam?

Mire jó egy kompresszor? Milyen kompresszort vegyek?

Sokkal többre, mint elsőre gondolnánk. Aki nem használ napi szinten légsűrítőt, annak valószínűleg egy kompresszoros gumi fújtatás vagy festék szórás jut maximum az eszébe, pedig ennél jóval sokoldalúbb berendezésről van szó, mondhatni, hogy a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, és egy háztartásban is kiváló szolgálatot tehet számos megoldandó feladatnál.

Manapság könnyű dolgunk van, ha kompresszort vásárolnánk, hiszen a kínálat óriási, minden munkához, szerszámhoz megtalálhatjuk a megfelelő gépet, feltéve, hogy jól kiigazodunk közöttük.  Tudnunk kell milyen kompresszorok léteznek, hogyan működnek, milyen tényezőkre figyeljünk vásárlásnál. Laikusként ritkán áll rendelkezésünkre minden információ a választáshoz, könnyedén elveszhetünk a paraméterek sűrűjében.  Milyen kompresszort vegyek? Ebben a bejegyzésben igyekszünk segíteni titeket!

 • fújtatás: autó és motor gumi, bicikli kerék, ugrálóvár, gyerekmedence, vendégágy, gumicsónak, gumimatrac.
 • festés: ehhez a légkompresszoron kívül szórópisztolyra is szükség van. A festéket egyenletesen és takarékosan tudjuk felvinni a felületre, és időt is megtakarít, gondoljunk csak egy léces kerítés festésére, ahol ecsettel bajlódunk jobbról, balról, alulról, felülről, hogy mindenhol le tudjuk festeni. Géppel lényegesen egyszerűbb, és szebb lesz a végeredmény is.
 • fa/fém munkához: egy lefújató pisztoly rácsatlakoztatásával könnyen tiszta felületet kaphatunk a műhelyben, a sűrített levegővel pillanatok alatt le tudjuk fújatni a forgácsot, port, homokszóróval felületet tisztítani.
 • műhelyekben, szervízekben, üzemekben pneumatikus szerszámgépek üzemeltetéséhez, mint például az egyik legelterjedtebb a légkulcs.
 • makett festéshez, modellezéshez, műköröm díszítéshez, autó design festéshez, airbrush technikához festék szóráshoz.
 • autók, járművek esetén fényezési hibák javításához elengedhetetlen.
 • fogászati, kozmetikai kezelésekhez.
 • takarításhoz, nehezen hozzáférhető helyeken a por kifújásához.

Ezek a legismertebb felhasználási területek, de lényegében bármilyen feladat elvégzésénél hasznát vesszük, ahol sűrített levegő alkalmazása szükséges vagy könnyíti a munkát. Innen nézve máris könnyebb eldönteni, hogy milyen kompresszort vegyek.

Autós kompresszor

Légkompresszor választás esetén fontos paraméterek

1/ Üzemi nyomás: az egyik legfontosabb tulajdonság, hiszen az eszközeinknek megvan a maga nyomásigénye, ami 3-6 Bar között mozog általában és a kompresszornak ezeket ki kell tudni szolgálni. Ettől nagyobb nyomásra is szükség lehet, de az már inkább ipari munkáknál.

2/ Levegő szállítás: azt mutatja meg, hogy a kompresszor mennyi levegőt tud termelni percenként. Arra viszont figyeljünk, hogy középérték van feltüntetve, a berendezés eltérő számokat tud produkálni az egyes üzemi nyomás szintek mellett.

3/ Tartályméret: igyekezzünk megtalálni azt az ideális méretet, amelyik méret megfelel a feladathoz, de ha szállítani kell, az sem okoz majd gondot, ráadásul a nagyobb tartály méret nagyobb elektromos energia felhasználást produkál.

4/ Teljesítmény/ LE:  barkács célra tökéletes egy 1-3 LE berendezés, kisebb üzemek részére az 5-10 LE a megfelelő, nagyobb üzemek, ipari célok kiszolgálására pedig a 10-20 LE az ajánlott.

Száraz kompresszor vagy olajkenéses? Melyik mit jelent?

Egy száraz kompresszor bőven megteszi ház körüli munkáknál, olcsóbb és egyszerűbb is, nem kell bíbelődni az olajozással, élettartama rövidebb viszont az olajosnál. Ennél a típusnál a dugattyú gyűrű teflonból készül, amit nem kell olajozni.

Az olajkenéses nagyobb teljesítményű, az élettartama is hosszabb, de ezt leginkább műhelyekben vagy napi használathoz érdemes választani. Úgy működik, mint egy hagyományos négyütemű motor, a dugattyúk kenése szóró olajozással történik. Ezzel az információval könnyebb lesz dönteni, hogy milyen kompresszort vegyek.

Kompresszor ápolása

Milyen kompresszort vegyek? Csavar- vagy dugattyús a megfelelő?

A csavar kompresszorok lényegében rotációs elvűek, két orsóformájú, egymásba kapcsolódó rotor van bennük, a fő rotor a felvett energia körülbelül 90%-át alakítja át nyomás- és hőenergiává, a mellék rotor pedig a szívó- és nyomó oldal közötti rés letömítését végzi.  A levegő sűrítésnél a rotorok előre haladó forgása zárja a levegő beömlő nyílását és a levegő térfogatát csökkenti egyre növekvő nyomás mellett, mellyel egyidejűleg olajat fecskendezünk a rendszerbe.

Ezek a kompresszorok folyamatos üzemelést, terhelést jól bírják, de megfelelő olajozás szükséges, ezek olajkenéses típusok. Ha viszont keveset és/vagy ritkán üzemel, a kompresszor nem éri el az üzemi hőmérsékletet, az olajkörben kiválik a kondenzvíz és károsodik a gép. Az energia fogyasztása kevesebb, mint a dugattyús változatnak. Egy jó kompresszor legalább olyan alaptartozék egy műhelyben, mint egy praktikus szerszámkocsi.

Tipp: Akkor válassz csavarkompresszort, ha:

 • ipari felhasználásra, gyakori, nagy igénybevételre kell
 • ha rendszeresen kell valamilyen tevékenységhez, vagy hobbihoz és valóban ki tudod használni
 • a folyamatos igénybevételhez legjobb választás

A dugattyús kompresszorok kisebbek, könnyebben mozgathatóak, általában olcsóbbak és csendesebbek. Használható olyan helyen is, ahol nem áll rendelkezésre villamos energia. Itt a levegő sűrítését a dugattyú váltakozó mozgása végzi, éppúgy, mint a négyütemű motornál. Ezeknél létezik száraz vagy olajkenéses típus, mindegyik esetében a berendezést használat közben pihentetni kell, általában 10 perc üzemelés után 3-4 percet legalább, ezzel kerüljük el a túlhevülést.

Tipp: A dugattyús jobb például:

 • barkácsoláshoz, garázsba, ház körüli tevékenységekhez
 • fogászati, kozmetikai alkalmazásra
 • ritkább, kisebb, alkalmankénti felhasználásra

Már mindent értek, de melyik kompresszort válasszam?

Most, hogy belevetettük magunkat a kompresszorok világába, az alábbi gondolatmeneten haladva tudjuk a legjobbat kiválasztani:

 • 1/ Milyen munkához van szükségünk kompresszorra? ( ezen belül gondoljuk át, hogy például pneumatikus szerszámgépeknél milyen nyomást kell biztosítson a gépeknek, mennyire fontos, hogy csendes legyen pl. kozmetikai szalon, tudjuk-e pihentetni menet közben, van-e rá idő vagy sem, csavar vagy dugattyús változatra van szükségem?)
 • 2/ Alkalmanként vagy gyakori, akár egész napos használatban lesz?
 • 3/ Legyen tartálya, vagy tartály nélküli? Ha van tartálya, mekkorára van szükség? – a nagyobb nyilván több levegőt tárol, de tele sűríteni is több idő, és szállítani is nehézkesebb lehet. Ráadásul a nagyobb tartállyal szerelt erősebb típusok sokszor 3 fázisú energia ellátást igényelnek, ezzel rendelkezünk-e?
 • 4/ Levegő szállítási kapacitás mekkora legyen és a teljesítmény? – a levegő szállítás kapcsán figyeljünk, hogy a leírásokban a szívott teljesítmény szerepel, de ez nem ugyanaz, mint a nyomáson mért légszállítási érték, vagyis amennyi levegőt nyom a kompresszor. A szívott teljesítménynek ez körülbelül 60-75 %-a.

Lehetőleg ne az ár legyen az első szempont, ami alapján választunk. Próbáljuk a fenti pontok alapján átgondolni, megfontolni, hogy melyik gép képes a kritériumainknak megfelelni, ne vegyünk túl kicsi teljesítményűt, hátha később másra is használnánk, de az ipari célra szánt berendezés sem ajánlott minden műhelybe. 

Olyan neves gyártók minőségi termékeiből választhatunk, mint a Scheppach, Einhell, Extol, Hecht, Hyundai, Fieldmann, Neo vagy Verto például. Érdemes ilyen neves, hosszú ideje a szerszám piacon lévő gyártók termékeit választani, ezekhez mindig találunk részletes leírást, kiterjedt szervízhálózatot sőt, sok év használat után ha cserélni kell valamit a gépünkben, alkatrészt is simán tudunk rendelni hozzá. Vegyünk egy jó minőségű gépet, hiszen hosszú távon ez mindig kifizetődőbb. Reméljük sikerült választ adnunk arra a kérdésedre, hogy “milyen kompresszort vegyek” ?

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Falat fúrni nem is annyira könnyű dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Nem mindegy, hogy milyen gépet használsz, milyen a fúrófej, milyen anyagba milyen fejjel próbálsz lyukat fúrni és még sorolhatnánk a többi alapvető kérdést.

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Manapság gyakran találkozunk az inverteres kifejezéssel, akár mosógép után kutatunk, vagy egy modern hegesztő netán egy új klíma beszerzése előtt vagyunk. De tudjátok mit jelent az, hogy inverteres?

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!