extra-ajanlat

Hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez?
Módosítva: 2022. június 30.
Létrehozva: 2022. június 28.

Hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez?

Hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez? Körbejárjuk a témát, hogy biztosan a megfelelő tűzőkapcsot válaszd!

Tartalomjegyzék
 1. Hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez
 2. Tűzőkapcsok egy műhely mindennapjaiban
 3. Ipari tűzőkapcsok kiválasztása
 4. Tűzőkapcsok kiválasztása anyaguk, alakjuk szerint
 5. A c és D hegy jelentése a tűzőkapcsok kiválasztása során
 6. Hogyan válaszd ki a tűzőkapcsot méret szerint?
 7. Hogyan válassz megfelelő szárhosszúságot a tűzőkapcsoknál?
 8. Profi tűzőkapocs a profi eredményért!

Hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez

Felmerült már benned a kérdés hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez? Ha igen, akkor a legjobb helyen jársz. Ebben a cikkben segítünk, hogy milyen kapcsok léteznek és az egyes gépekbe, a különböző feladatokhoz és anyagokhoz hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő típust. Ahogyan tűzőgép is többféle létezik, kézi, mechanikus, elektromos, pneumatikus, úgy kapocsból sem kevés a választék, a gyártók minden helyzetre igyekeznek megoldást kínálni.

Tűzőkapcsok egy műhely mindennapjaiban

A tűzőgépek rendkívül elterjedtek a mindennapi életben, és itt nem csak az irodai környezetre kell gondolni. Manapság bútorokat is készítenek összetűzéssel, kárpitozási, lambériázási munkáknál és sok más egyéb szakmában nélkülözhetetlenek, de a ház körül is mindig jól jön egy hatékony tűzőgép. Lényegben a kalapács és szeg használata helyett egy jóval egyszerűbb megoldásról van szó, mely megfelelő ütési erővel nagy sebességgel akár a sorozatos rögzítést is lehetővé teszi, ami azért szeg és kalapács használatával sokkal nehézkesebb lenne. Kiválóak dekorációs feladatoknál, szegélyezéseknél, díszlécek elhelyezésénél, fiókok gyártásánál, de sok-sok oldalon át sorolhatnánk az előnyeit és felhasználási lehetőségeit.

Kárpitos tűzőgép

Ipari tűzőkapcsok kiválasztása

Az egyes szakmákban, iparban, pl. károitos műhelyekben használt tűzőgépkapcsok nagyon változatosak méretükben és alakjukban egyaránt. Léteznek szokványos téglalap alakúak, de akár T vagy U alakban vagy sok szögletű formában. A jelölések jelentősen eltérnek egymástól, azt javasoljuk, hogy mindig ugyanazt a márkájú tűzőkapcsot vásárold, amilyen márkájú gépet, eszközt használsz!

Tűzőkapcsok kiválasztása anyaguk, alakjuk szerint

Hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez a formájuk, anyaguk szerint? A tűzéshez használt kapcsok legalább olyan fontosak, mint maga a tűzőgép. Egyik sem működik a másik nélkül. Formájukat tekintve az alábbi tényezőket vedd figyelembe választásnál:

 • a huzalszerű kapcsok használata ajánlott kartonok, papírlapok, textilek, fémlapok, vékony falemezek rögzítésénél
 • keskeny kapcsok jól jönnek, ha nem akarjuk, hogy szembetűnjön, pl. profillécek, panelek, lambériák rögzítésénél
 • a hajlított lemez formájúak nagy felületen fekszenek fel, így előszeretettel használják olyan helyeken, ahol a kapcsok nem hatolnak be mélyen az anyagba. Vékony alulemezek, műanyag fóliák, kartonok rögzítésénél például
 • a tűzőszegek a beütés után szinte nem is látszanak, ezért kiválóak saroklécek, díszlécek rögzítésénél

A c és D hegy jelentése a tűzőkapcsok kiválasztása során

A tűzőkapcsok hegyei lehetnek C és D hegy kialakításúak. A C hegy vésőszerűen leélezett és párhuzamos az anyagba való hatolás, jól alkalmazható kis széltávolságok esetén is. A D hegy fűrészélezett, fő felhasználási területe a vékony de kemény anyagok tűzése. Szél közeli munkához nem alkalmas, az ellentétesen kihajló kapocságak beütéskor nem maradnak párhuzamosak.

Hogyan válaszd ki a tűzőkapcsot méret szerint?

A tűzőgépeken vagy a csomagolásukon a gyártók mindig feltüntetik, hogy az adott eszközzel melyik cikkszámú kapcsok használhatók.

Vegyünk egy példát:

ExtolCraft fémházas tűzőgép 9176- a gyártói információk szerint ezzel az eszközzel használhatóak a 8852201, 8852202, 8852203, 8852204, 8852205, 3385093, 8852404 és 8852405 cikkszámú kapcsok (szegek vagy U szegek).

A lehetőségek közül most válasszuk az Extol 8852201 cikkszámú kapcsot és vegyük szemügyre!

Tűzőkapocs tűzőgéphez

A kapocs tetején lévő szám mutatja a szélességet, jelen esetben 10,6 mm. A vastagságot a kapocs első lába alatt lévő szám mutatja, ami 1,2 mm. A kapocs szárhosszúságát vagy más néven magasságát a jobb oldali kis mérőszalag jelzi, 6 mm ennél a kapocsnál. De lehetne 8,10,12,14 mm is.

Hogyan válassz megfelelő szárhosszúságot a tűzőkapcsoknál?

Puha fa esetében: Kövesd a 3/1-3/2 arányt! 1/3 rész a rögzítendő anyag vastagsága, 2/3 rész pedig a szükséges kapocs benyúlás a hordozó felületbe.

Kemény fánál az arány 1/1 legyen!

Egy nagyon lényeges tudnivaló, hogy minél keményebb a tűzendő anyag, annál hosszabb kapocs szükséges. A kapcsok felületét legtöbbször galvanikus cinkkel vagy rézzel vonják be, bár ez utóbbi kezd lecsengeni környezetvédelmi okokból. A kapcsok kemények és szuperkemények egyaránt lehetnek. Néhány példa az egyes anyagokhoz, melyik fajta kapcsok ajánlottak:

 • szövetekhez, textilekhez, kárpithoz ajánlott a vékony, széles kapocs
 • fóliákhoz a vastag, széles a legjobb
 • lambéria, szegélyléc, faléc esetén a keskeny, hosszú az optimális vagy a tűzőszeg

Profi tűzőkapocs a profi eredményért!

Nagyon fontos, hogy jó minőségű tűzőgépet vásárolj, és a géppel kompatibilis – lehetőleg ugyanazon gyártótól – kapcsot. Feltétlenül tájékozódj, hogy a géppel melyik cikkszámú rögzítőelemek használhatók, és ezek között keress a munkának, rögzítendő anyagnak megfelelően!

A jól megválasztott tűzőkapocs és tűzőgép gyors és profi munkát tesz lehetővé!

A "hogyan válassz" sorozatunkból érdemes elolvasni a Hogyan válassz akkumulátort című bejegyzésünket is.

Kapcsolódó ötletek