H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hogyan válassz ragasztópisztolyt

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Egyszerű, de praktikus eszköz a ragasztópisztoly otthoni DIY tervekhez, kézműveskedéshez.

Tartalomjegyzék
Hogyan válassz ragasztópisztolyt?
Hogyan válassz ragasztópisztolyt típusok szerint? 
Ragasztópisztoly választáshoz ismerd a működését!
Ragasztópisztoly választás egyik szempontja – ragasztó hőmérséklet
Hogyan válassz ragasztópisztolyt és ragasztórudat?
Hogyan bánj körültekintően a ragasztópisztollyal?
Hogyan válassz ragasztópisztolyt kézműveskedéshez, hobbicélokra?

Hogyan válassz ragasztópisztolyt?

Te tudod, hogyan válassz ragasztópisztolyt? Egyszerű kis eszköz, mégis van néhány kulcsszempont, amit figyelembe kell venned ahhoz, hogy a céljaid meg tudd valósítani ezzel a praktikus kis eszközzel. Lassan beköszönt az adventi időszak, ilyenkor azok közül is sokan szabnak, varrnak, ragasztanak, dekorálnak, akik egyébként nem szoktak ilyesmit csinálni. Sőt, a ragasztópisztolyok azon túl, hogy apróbb dolgokat összeragasztanak, akár bútorszövet, kisebb lakberendezési tárgyak, farsangi jelmez, babaházak összeragasztására is képesek – ha megfelelő típust választasz!

Ragasztópisztoly

Hogyan válassz ragasztópisztolyt típusok szerint? 

Az üzemelés szempontjából vásárolhatsz elektromos vagy akkumulátoros ragasztópisztolyt, sőt hibrid típust is.

Az elektromosok között a legegyszerűbb, alap típusok és a professzionális berendezések egyaránt megtalálhatóak. Mi sem szemlélteti jobban az egyes elektromos ragasztópisztolyok közötti teljesítménybeli és funkcionális különbségeket, hogy ár tartományuk körülbelül 2.000-80.000 Ft között mozog. Teljesítmény szerint 10 W-os, de akár 120 W eszközre is szert tehetsz. Nem mindegy, mire használod, mit kell majd tudnia.

Akkumulátoros ragasztópisztolyok esetében nincs szükség elektromos hálózatra, ezért egyszerűbb a használata ilyen szempontból. Ráadásul akár nagyobb gyermekek is használhatják, mivel nincs hálózati feszültség alatt. Ez a típus inkább kisebb, rövidebb folyamatos munkához ajánlott, mert sok órán át nem lehet velük dolgozni.

Az úgynevezett hibrid ragasztópisztoly vezetékkel és anélkül is használható, ez utóbbi esetben a hálózatba kötött töltőadapterre helyezve automatikusan elkezdődik a ragasztó felfűtése.

Ragasztópisztoly választáshoz ismerd a működését!

Minden ragasztópisztolyban van egy melegítő rész, ami megolvasztja a ragasztórudat, ezáltal válik folyékonnyá maga a ragasztó. Drágább modellekhez szoktak adni támasztót is, ezen stabilan tartható az eszköz, amikor épp nem használjuk. Borításuk legtöbbször műanyag, a fogantyúnál pedig gumihatású műanyag.

Az úgynevezett „ravasz” meghúzásával adagolható a ragasztó tetszés szerint. A pisztoly rendelkezik egy fúvókával, amin keresztül a ragasztót a célterületre juttathatod. Egyes modelleknél a fúvókák cserélhetők, különböző méretek állnak rendelkezésre az eltérő feladatok pontos megoldásához.

Ragasztópisztoly választás egyik szempontja – ragasztó hőmérséklet

Az egyszerűbb, olcsó, kisméretű ragasztópisztolyok javarészt 100-150 C fokra hevítik fel a ragasztót, ez legfőképp díszítőmunkákhoz, modellezéshez elegendő. A magas hőmérsékletre is – kb. 200 fok környékére - hevíteni képes ragasztópisztolyok már komolyabb munkára is befoghatók, üzemi környezetben is elterjedt a használatuk.

 Ragasztópisztoly

Hogyan válassz ragasztópisztolyt és ragasztórudat?

Figyelj rá, hogy a ragasztópisztolyba megfelelő ragasztórudat vásárolj, ami azt jelenti, hogy lehetőleg abból a márkából, amilyen a pisztoly, és a gyárilag megadott paraméterek szerint. Minden neves gyártó saját ragasztórudakat kínál, ezeknek eltérhet az erőssége, olvadáspontja, méretei. A ragasztórudak lehetnek fehérek, átlátszóak, de akár színesek is, hogy minden munkához megfelelő, az alapanyaghoz illeszkedő színnel dolgozhass!

Hogyan bánj körültekintően a ragasztópisztollyal?

Van néhány alapvető követendő szabály, amit célszerű betartani a ragasztópisztoly hatékony és biztonságos használata érdekében!

  • Használat előtt ellenőrizd a ragasztópisztoly vezetékét, hogy nincs-e rajta sérülés, és használat közben is figyelj rá, nehogy sérüljön!
  • Használat közben, mikor nem fogod, támaszd ki a ragasztópisztolyt, hogy a megolvadt ragasztó nehogy visszafolyjon a pisztolyba, mert eltömődhet.
  • A ragasztópisztoly zsírmentes felületeket jól tud összeragasztani, de vékony papírfelülethez nem a legjobb választás.
  • A ragasztópisztoly hatékonysága a magas hőmérsékleten megolvadó ragasztónak köszönhető. De vigyázz, mert a forró ragasztó komoly égési sérüléseket okozhat a bőrre kerülve!
  • Kisgyerek ne használja a ragasztópisztolyt, nagyobb gyermekek is csak veled együtt!

Hogyan válassz ragasztópisztolyt kézműveskedéshez, hobbicélokra?

Ha a ragasztópisztolyt elsősorban hobbicélokra, kézműveskedéshez, dekorációk készítéséhez használod, a legjobb, ha egy neves gyártó ragasztópisztolyát választod, ami nagyjából 35-50 W teljesítményű. Ezekhez általában többféle ragasztórúd és fúvókák is vásárolhatók, melyekkel precízebb munkát végezhetsz. Jó tudni, hogy a fehér és sárgás színű ragasztók általában otthoni dekorációs munkákhoz alkalmasak, a szürke és fekete rudak jobb kötést garantálnak. Legyen akár Yato, Steinel, Graphite, Neo, Extol, Top Tools a ragasztópisztolyod, garantáltan elégedett leszel!

Ha eddig tartottál tőle, hogy magad készítsd el az adventi koszorút, az ajtódíszeket, vagy az adventi időszakban egyre népszerűbb textil manókat, rénszarvasokat, ne habozz, rendelj egy szuper ragasztópisztolyt és kezdődhet a munka! Célszerszámmal nincs lehetetlen! Ha pedig végeztél, olvass egy újabb bejegyzést - például az Adventi naptár készítése házilag című blogposztot -  a Profibarkács Blogon, vagy nézz szét a webshopban!

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Karácsonyi dekoráció

A karácsonyi karton kandalló közös elkészítése nagyon jó móka, érdemes vele megpróbálkozni családilag!

Idő: Teljes délután
Karácsonyi dekoráció

Adventi naptár készítése házilag nagyon jó móka, és egyáltalán nem nehéz, nem igényel drága eszközöket. Érdemes belevágni!

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!