H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hogyan válassz áramfejlesztőt

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Áramfejlesztő választás előtt mérlegelni kell az egyes fogyasztók terheléseinek összegét. Elmondjuk hogyan válaszd ki a megfelelő aggregátort!

Tartalomjegyzék
Hogyan válassz áramfejlesztőt, aggregátort?
A megfelelő teljesítmény kulcsfontosságú az áramfejlesztő kiválasztásánál
Hogyan válassz áramfejlesztőt? – a szükséges teljesítmény kiszámolása
Hogyan válassz áramfejlesztőt? – egyfázis vs. háromfázis
Mit jelent az AVR?
Általános infók aggregátor vásárláshoz
Áramfejlesztő választása előtt mérlegeld a felhasználási célt!

Hogyan válassz áramfejlesztőt, aggregátort?

Áramfejlesztőre van szükséged, de nem tudod hogyan válassz? Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalóra felhívjuk a figyelmed, hogy a célnak legmegfelelőbb áramfejlesztőt tudd kiválasztani! Áramkimaradás esetére, műhelybe esetleg hegesztéshez kell az áramfejlesztő? Minden körülmény más és más, de ha követed tanácsainkat, a választott áramfejlesztőd tökéletesen el fogja látni feladatát.

A megfelelő teljesítmény kulcsfontosságú az áramfejlesztő kiválasztásánál

Áramfejlesztő választás előtt mérlegelni kell az egyes fogyasztók terheléseinek összegét. Ezen felül érdemes minimum 10 % többlettel számolni, hogy akkor is megfelelő legyen, ha új fogyasztót csatlakoztatunk. A gyártók az áramfejlesztők folyamatos üzemét a maximum teljesítmény kb. 80 %-ára méretezik, ezért a berendezés maximum teljesítményét folyamatosan használni/terhelni nem szabad. Amikor elektromotoros fogyasztókat kötünk rá, azok induláskor kis időre túlterhelik az áramfejlesztőt, ezért ilyen esetben minimum 2x, 3x meg kell haladja a berendezés teljes teljesítménye a róla üzemeltetett gép/gépek teljesítményét. Kiváló minőségű Hecht, Scheppach, Einhell, Yato, Heron, AGT és Hyundai áramfejlesztők közül választhatod ki a legjobbat a Profibarkácson.

Áramfejlesztő, aggregátor teljesítménye/kép forrása: Eurokomax/

Hogyan válassz áramfejlesztőt? – a szükséges teljesítmény kiszámolása

Az alábbi szempontok szerint válaszd ki az aggregátor teljesítményét:

  • elektromos tűzhely, elektromos főtés, hajsütővas, hagyományos izzólámpa, led: 10 % biztonsági rátartást számolj a lehetséges terhelésingadozás miatt. Például egy 2200 VA-s áramfejlesztőre 2000 W ilyen típusú (ellenállás) fogyasztót köss maximum.
  • elektromos gép: a gép teljesítményét szorozd 1,3-mal és hagyd rá a 10 % biztonsági sávot is. Eszerint egy 2000 VA-s aggregátorra maximum 1400 W elektromos gépet köss rá!
  • kommutátoros motoros gép*: a rákötendő teljesítményt 2,2-vel szorozd meg! Pl. 900 W-os kommutátoros motorhoz 2000 VA-s áramfejlesztő megfelelő.

* („A hagyományos (kefés) egyenáramú motorban a kefék létesítenek mechanikai kapcsolatot a forgórészen lévő villamos érintkezőkkel (ezt hívják kommutátornak), így elektromos áramkört létrehozva az egyenfeszültségű forrás és az armatúra tekercselése között.”)- forrás: Wikipédia (wikipedia.org))

  • sarokcsiszoló, fúrógép, porszívó, láncfűrész, háztartási robotgép: ezeknél kb. 2-szeres teljesítménytöbblet legyen meg. Ugyanez érvényes gyorsan változó terhelést jelentő fogyasztókra, mint a számítógépek, szünetmentesek. Audiotechnika esetén is elegendő a 2-szeres többlettel számolni.
  • indukciós motor: ha ilyen gépet kötnél az áramfejlesztőre, a rákötendő teljesítményt 4-gyel szorozd!
  • a kompresszorok, fagyasztók, házi vízművek, légkondik esetén a rákötendő teljesítményhez képest általában 5-10-szer nagyobb teljesítménytöbbletre van szükség
  • hegesztőtrafó esetén a maximum teljesítményfelvétel legyen kisebb az áramfejlesztő névleges teljesítményénél! Ha 5500VA-nál nagyobb az áramfejlesztő teljesítménye, szakaszos üzemű hegesztőt is használhatsz vele. A hegesztő áramfejlesztőket speciális tekercseléssel gyártják, ha hegesztésre kell használni javarészt, érdemes hegesztő-áramfejlesztőt választani!

Hogyan válassz áramfejlesztőt? – egyfázis vs. háromfázis

Az áramfejlesztőt a fogyasztókhoz kell vásárolni. Akinek csak egyfázisú fogyasztókat kell ellátni, ott egyfázisú áramfejlesztő a jó választás. Ha a házban három fázis van, sokszor egyenlőtlen az elosztása a fogyasztók között, így egy háromfázisú áramfejlesztő túlterhelné az adott fázis tekercselését, ami miatt a berendezés tönkre mehet. Háromfázisú áramfejlesztő olyan helyre javasolt, ahol háromfázisú fogyasztók vannak. Egyéb esetben egyfázisú áramfejlesztő a jó választás.

Egyfázisú fogyasztók esetén:

Áramfejlesztő egyfázisú fogyasztóhoz/kép forrása: Eurokomax/

Háromfázisú fogyasztók esetén:

Áramfejlesztő háromfázisú fogyasztóhoz

Mit jelent az AVR?

Ha az áramfejlesztőn AVR jelzés látható, azt jelenti, hogy automatikus feszültség szabályozóval rendelkezik. Az alacsony feszültségeket automatikusan növeli a gép, a magasat csökkenti, terhelésváltozás esetén is stabil feszültségi értéket garantál, óvja az áramfejlesztőt a károsodástól.

Fontos tudni, hogy gyakori indítású, nagy teljesítményű vagy inverteres gépeket, mint például hegesztőgép nem javasolt AVR-es áramfejlesztőről üzemeltetni!

Általános infók aggregátor vásárláshoz

Utazási célokra is lehet áramfejlesztőt választani, ezek kompakt generátorok, a nagyobbak- keretes típusok a kisebb gépek működtetésére alkalmasak. A kisebbek kb. 900-1500 W között vannak, a nagyok akár 3000-5000 W-ot is elérik. Egyszerű szállítani, mozgatni, kialakításuk praktikus és funkcionális. Lehetnek négyüteműek vagy kétüteműek. A kétüteműek üzemeléséhez 1:50 arányú keverék kell, a négyüteműekhez ólommentes benzin. Húzózsinór behúzásával indulnak el. Az aggregátorok súlya, nagysága függ a generátortól, a robbanómotortól, tartálymérettől. Egy átlagos áramfejlesztő kb. 5 órát képes üzemelni, súlya 15-20 kg és 4 literes üzemanyagtartálya van. Persze a profi áramfejlesztők ennél jóval többet tudnak, akár a 100 kg-t is eléri a súlyuk.

 Tipp: Az aggregátor üzemanyaggal való feltötéltéséhez benzinkannára is szükséged lehet!

Áramfejlesztő választása előtt mérlegeld a felhasználási célt!

Az áramfejlesztő aggregátorok az élet számos területén nélkülözhetetlenek, de nem mindegy, milyen célra mekkora teljesítményű és milyen paraméterű gépet választasz. A gazdaságos áramfejlesztéshez a meghajtó motornak szinkronban kell lenni a generátorral. Számold ki, hogy az áramfejlesztő által termelt áram elegendő legyen a kívánt készülékek üzemeléséhez!

Ha körültekintően választasz, áramfejlesztőd minden esetben megbízható segítség lesz a rákötött fogyasztók üzemelésének biztosításában!

Ha egyre inkább önellátásra törekedsz a háztartásodban, akkor az Üvegház működése című bejegyzésünk is érdekelhet!

 

Kapcsolódó ötletek

Ipari megoldások és szerszámgépek

Ha jól akarod érezni magad a nyári forróságban is a lakásban, az irodában vagy a műhelyben, jó, ha tudod, hogyan válassz ventilátort.

Ipari megoldások és szerszámgépek

Te tudod hogyan válassz párátlanítót az adott helyiséghez? Elmondjuk mire figyelj a légszállítási kapacitáson kívül.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!