H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hogyan válassz ventilátort

Ipari megoldások és szerszámgépek

Ha jól akarod érezni magad a nyári forróságban is a lakásban, az irodában vagy a műhelyben, jó, ha tudod, hogyan válassz ventilátort.

Tartalomjegyzék
Hogyan válassz ventilátort a működésük alapján
Ventilátor kalkulátor - a helyiség mérete alapján válaszd ki
Hogyan válassz ventilátort? – ipari, álló, oszlopos, padló vagy asztali?
 Ventilátor választás működési elv szerint
A ventilátor használatának előnyei

Hogyan válassz ventilátort a működésük alapján

Először is, nézzük, hogyan is működik egy ventilátor? Lényegében egy áramlástani forgógépről van szó, melynek működési elve hasonló a szivattyúk és kompresszorok elvéhez, de jelen esetben az áramlás mértéke és nem a nyomáskülönbség a fő szempont. A ventilátor forgó részére vagy járókerekére lapátok kerülnek, ezek keverik fel a levegőt. A forgórész a csapágyakkal a házhoz csatlakozik, egyrészt támasztja a forgó részt, másrészt tereli az áramló levegőt. A ventilátorok beszívó nyílása szinte mindig hálós vagy rácsos, hogy ne alakuljanak ki balesetek, vagy ne szívjon be idegen tárgyat, melyek megsértenék a lapátokat. A háztartásban, irodában, műhelyekben, csarnokokban használt ventilátorok általában villanymotorosak, de vannak hidraulikus vagy belsőégésű motorral meghajtott változatok is, főként az ipar számára.

Tipp: Használja ki az aggreágotok adta lehetőségeket is ott, ahol az áramellátás ingadozhat.

 

Ventilátor

Ventilátor kalkulátor - a helyiség mérete alapján válaszd ki

 1. Számold ki a helyiség térfogatát! Ehhez be kell szoroznod az alapterületet(m2) a belmagassággal(m), így jön ki a térfogat (m3).
 2. Gondold át, hányszor szeretnéd, hogy óránként megforgassa a helyiség levegőjét a ventilátor? Például, ha 3-szor forgattatnád meg óránként vele a levegőt, akkor a megkapott térfogatot(m3) szorozd meg 3-mal! Ami itt kijön szám, arra a légköbméter szállításra van szükséged. Ezt vedd figyelembe, amikor ventilátort rendelsz, vásárolsz!

Ventilátor kalkulátor

Hogyan válassz ventilátort? – ipari, álló, oszlopos, padló vagy asztali?

Sokféle ventilátor van a piacon, mielőtt választasz, jó, ha tudod melyik milyen helyzetben előnyös?

Asztali ventilátorok vannak elektromosok, illetve egészen kicsi, USB csatlakozósak is, melyeket csak a számítógépbe kell bedugni. Az álló ventilátorok a klasszikus, ismert fajták, állítható magassággal és általában 2-3 pozícióba állítható forgófejjel. A padlóventilátorok főként nagyobb helyiségbe ajánlottak, például tornaterem, konditerem, csarnok, műhely. A torony- vagy oszlopventilátorok esztétikusak, hatékonyak és praktikusan elhelyezhetők bárhol, nem foglalnak túl nagy helyet.

A kiváló minőségű Neo ventilátorok akár háztartási célra, műhelyi vagy irodai felhasználásra is kiválóan helytállnak, funkcionálisak és nem utolsósorban esztétikus megjelenésűek.

A Master ipari ventilátoraival gondoskodhat akár az ipari jellegű csarnokok költséghatékony hűtésűről is. 

 Ventilátor választás működési elv szerint

A ventilátoroknak 3 fő változata létezik:

 • axiális: ennek a forgó lapátjai tengelyirányú áramlásra késztetik a levegőt. Ez a legáltalánosabban elterjedt fajta, a háztartásokban is elsősorban ezeket alkalmazzák. A lapátok ráccsal védettek a sérülések ellen.
 • radiális: ez tengelyirányban szívja be a levegőt és a tengelyre merőlegesen fújja ki. Ez a megoldás a nagyobb nyomásnövekedés miatt elsősorban ipari berendezésekben, hajszárítókban, porszívókban terjedt el.
 • keresztáramú: a legtöbb klíma ventilátor ilyen elven működik. Csendesek, megfelelő a hatásfokuk és elég nagy nyomáskülönbséget tudnak előállítani azáltal, hogy a járókerekébe belépő levegő radiális irányban halad, majd a lapátokon kétszer átáramoltatás után sugár irányban lép ki.

A ventilátor használatának előnyei

A ventilátorok szó szerint megpörgetik a levegőt. Vannak, akik nem kedvelik a klímázást, vagy az adott helyen nincs klíma, bármelyik esetben kiváló alternatíva lehet egy jó minőségű ventilátor beüzemelése.

 • A ventilátorok nem hűtik le a levegőt, mégis kellemes, szellős érzetet teremtenek azáltal, hogy átmozgatják azt.
 • Sokféle típusból választhatod ki a megfelelő kivitelt és teljesítményt.
 • Ha valaki nem kedveli a ventilátort, mert huzatosnak érzi tőle a helyiség levegőjét, megoldás lehet egy mennyezeti ventilátor beszerelése, mely csöndes, és nem fog el hasznos területet a helyiségből.
 • Manapság már többsebességes, távirányítóval üzemeltethető, beépített világítással rendelkező típusok is elérhetőek.
 • Ha akkumulátorosat választasz, kempingezés közben is élvezheted a ventilátor nyújtotta szellőt.
 • Elérhető áron biztosítanak kellemes, szellős érzetet a helyiségben.
 • Könnyedén mozdíthatóak, szezonon kívül praktikusan tárolhatóak.

Egy jól megválasztott ventilátor, ipari ventilátor hosszú évekig, évtizedekig használható a nyári hőségben, élhetőbbé teszi a lakást vagy a munkakörülményeket. Ráadásul könnyen áthelyezhetők, szükség esetén szinte bárhol felállíthatóak és azonnal üzemképesek. Ha a ventilátoroknál egy fokkal hatékonyabb megoldást szeretnél, akkor nézz szét léghűtőink között.

Ha nem tudod hogyan vűálaszd ki a megfelelő léghűtőt, olvasd el a Hogyan válaszz léghűtőt című bejegyzésünket.

 

 

Kapcsolódó ötletek

Ipari megoldások és szerszámgépek

A nyári forróságban sokan kutatnak hűtési megoldások után, - melyeknek egyik alternatívája lehet a léghűtő- nekik segítünk ebben a cikkben, hogyan válasszunk léghűtőt, illetve hogyan működik a léghűtő? 

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Ha ezt a cikket átolvasod, tökéletesen képbe kerülsz, hogyan válassz megfelelő csiszolópapírt az egyes munkákhoz, munkafelületekhez.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!