H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hogyan válassz párátlanítót

Ipari megoldások és szerszámgépek

Te tudod hogyan válassz párátlanítót az adott helyiséghez? Elmondjuk mire figyelj a légszállítási kapacitáson kívül.

Tartalomjegyzék
Hogyan válassz párátlanítót, páramentesítőt?
Kalkulátor - Hogyan válassz párátlanítót az egyes felhasználási helyekhez?
A kondenzációs párátlanítók működése
Az adszorpciós párátlanítók működési elve
Párátlanító kiválasztása beázás esetén
Hogyan növeld a páramentesítőd hatékonyságát?
Egy jól megválasztott párátlanítóval jobbak lesznek az élet- és munkakörülmények is!

Hogyan válassz párátlanítót, páramentesítőt?

Te tudod hogyan válassz párátlanítót az adott helyiséghez? Ha körültekintően szeretnél dönteni, ezt a bejegyzést neked ajánljuk. A párátlanító berendezések egyre elterjedtebbek, különböző funkciójú helyiségekben, eltérő körülmények között használhatóak hatékonyan, feltéve, ha a légszállítási kapacitásra odafigyelünk választásnál.

A párátlanítók hatékonyan lépnek fel a magas páratartalom ellen, a penész megelőzésében fontos szerepük van. Nem csupán otthoni környezetben lehet szükség rájuk, de gyárak, üzemcsarnokok, magraktárak, mosoda vagy éttermi konyha számára is nélkülözhetetlen berendezéseknek számítanak. Használatukkal szabályozhatjuk a levegő nedvességtartalmát. Szokták mondani, hogy a működésük hasonlít egy befejezetlen hűtőszekrényre. Mindkettő a gáznemű anyagok sűrítését és kiterjedését használja arra, hogy egy fém csőkígyó hőmérsékletét lejjebb vigye. A párátlanítónál viszont a csőkígyó nem zárt helyen található, így a melegebb légtér párás levegőre a páramentesítő hideg csövei közé áramlik. Ezen a hideg felületen kicsapódik a pára víz formában, ami egy csövön keresztül a víztartályba folyik.

A párátlanítás nem csak a penész ellen hatékony, de egészségesebb, kellemesebb levegőt teremt a felhasználási helyen, használatukkal elkerülhetők az épület szerkezeti károsodások, az elektronikai cikkek amortizációja, melyeket a magas páratartalom okozna. A neves Ariel és MASTER élen jár a kiváló minőségű párátlanítók gyártásában.

Kalkulátor - Hogyan válassz párátlanítót az egyes felhasználási helyekhez?

Fontos, hogy a különböző helyiségekhez megfelelő teljesítményű párátlanítót válassz, ebben segítségedre lesznek az alábbi elvárt párátlanítási teljesítmények (liter/24 óra):

 • Pincéhez: átlagosan a helyiség térfogata/15 (például: helyiség térfogata 650m3. 650/15= 41l/24 h kapacitás szükséges)
 • Élelmiszer, romlandó áru tárolásához: átlagosan a helyiség térfogata/10 (illetve plusz a termékek nedvességtartalmának párolgása)
 • Medencés helyiség, jakuzzi tér: a helyiség térfogata /10 és hozzá a vízfelület nagysága m2*0,4liter/nap
 • Irodahelyiségek, lakások, műhelyek: átlagosan a helyiség térfogata/15 és hozzá kb. 4-4,5 liter/fő/nap
 • Állattartó telepek, istállók: átlagosan a helyiség térfogata/15 és hozzá kb. 6l/állat/nap

Párátlanító kalkulátor

A kondenzációs párátlanítók működése

A kondenzációs elven működő berendezések szárítási folyamata során a ventilátorral beszívott levegőt egy szűrő- és párologtatórendszeren keresztül hajtják át, és olyan hőmérsékletűre hűtik, hogy a nedvességtartalom lecsapódjon. Ez egy víztartályba van vezetve, majd a páramentesített és lehűtött levegőt egy kondenzátor felmelegíti, ezzel is mérsékelve a páratartalmat

Az adszorpciós párátlanítók működési elve

Ennek az elvnek a lényege az adszorpciós felületi jelenség. Ebben gáz, gőz vagy folyadék kötődik meg egy velük érintkező felületen. Az adszorpciós párátlanítók egy magas adszorpciós képességű, nagy felületű szárítóközeggel a levegő nedvességtartalmát vonják ki a levegőből. Egy forgó rotor kivonja a nedvességet a levegőből, ráadásul a felfűtött levegő is áramlik át rajta, megszárítva a felületét. Széles körben elterjedtek az ilyen elven működő berendezések is, mert energiatakarékosak, csendesek, nincs víztartályuk, alacsony hőmérsékletű helyen is ideálisak.

 

Tipp: Építkezéseken is jól jöhet egy páramentesítő, ugyanolyan alap kiegészítő, mint bármilyen építőipari szerszám.

 

Párátlanító kiválasztása beázás esetén

Párátlanító

Hogyan növeld a páramentesítőd hatékonyságát?

A helyiség méretéhez, funkciójához jól megválasztott párátlanító hatékony segítség lesz a mindennapokban, de néhány apró odafigyeléssel tovább növelheted a hatékonyságot. Ezek az alábbiak:

 • a párátlanító működése során az ablakok és ajtók legyenek zárva
 • ha lehetőség van rá, a párátlanítót legjobb a helyiség közepén elhelyezni
 • a párátlanító berendezés ne kerüljön fűtőberendezés közelébe
 • a párátlanítók mellett ventilátorokkal tovább növelhető a párátlanítás mértéke
 • a párátlanítandó helyiségben érdemes elektromos vagy infravörös fűtőberendezést üzemeltetni
 • mindig tartsuk tisztán a készülék légszűrőjét

Egy jól megválasztott párátlanítóval jobbak lesznek az élet- és munkakörülmények is!

A megfelelő páratartalom biztosítása nagyon fontos a benne élő és dolgozó emberek számára, ráadásul a magas páratartalom sem helyiségnek, sem a benne lévő berendezéseknek nem kedvez. A nagykönyv szerint 55-60 %-os páratartalom lenne ideális. Ha megfelelő teljesítményű párátlanítót választunk, a helyiség páramentesítését hatékonyan elvégezhetjük a mindennapokban, és az optimális páratartalom kedvező hatását hamar észlelni fogjuk. Pihentetőbb alvás, kevesebb köhögés, tüsszögés, kellemesebb otthoni és munka környezet.

Amikor penész jelenik meg a falakon, az egyértelműen árulkodó jel, hogy a páratartalom nem megfelelő. Lehet, hogy a magas páratartalom miatt a falak teljesen át vannak nedvesedve, ebben az esetben a házi praktikák (pl. só, sólámpa, szellőztetés, fűtés) már nem elegendőek a probléma orvoslásához. Már egyetlen jól megválasztott teljesítményű párátlanító is képes megszüntetni a magas páratartalmat az ilyen helyeken.

Ha kíváncsi vagy Hogyan válassz léghűtőt, akkor azt a bejegyzésünket is olvasd el!

 

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Ezermestereknek, alkalmankénti felhasználásra elegendő egy kisebb teljesítményű gép is, de bármilyen igénybevételnek is van kitéve, minden falhoronymarásnál be kell tartani a biztonsági előírásokat, melyek hozzátartoznak a falhoronymaró helyes használatához.

Ipari megoldások és szerszámgépek

A nyári forróságban sokan kutatnak hűtési megoldások után, - melyeknek egyik alternatívája lehet a léghűtő- nekik segítünk ebben a cikkben, hogyan válasszunk léghűtőt, illetve hogyan működik a léghűtő? 

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!