H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Benzinkanna

Mindig jól jön egy teli benzines kanna, főleg ha hosszú utazásra indulunk egyedül vagy családdal barátokkal, hiszen van úgy, hogy az ember nem figyel és elfelejt tankolni. Ilyenkor szerencsés, ha van a csomagtartóban egy teli benzines kanna az ilyen esetekre. De van úgy, hogy egy üres marmonkannával egy másik embernek segíthetünk, aki elfelejtett felkészülni az ilyen helyzetekre.


26termék 126
26termék 126

Mi a különbség a marmonkanna, benzines kanna és üzemanyag kanna között?

Ezeket a termékeket megtaláljuk még marmonkanna, vagy üzemanyag kanna megnevezéssel is. Nem igazán van különbség. A marmonkanna lényegében festett fém üzemenyagkannát jelent, így kevésbé sérülékeny. Ezeken kívül persze nem árt néhány egyéb felszerelés az autó csomagtartójában például ilyen egy vontató kötél vagy akkumulátor töltő, de sok más eszköz van, még ami bármikor jól jöhet akár nekünk vagy másnak is, melyek közül sokat megtalálhat weboldalunkon is. 

Mit töltünk a benzinkannába?

A benzin egy olyan folyékony anyag amit a természetes és nyers  kőolajból desztillálás útján állítanak elő. Ez a vegyület nem egységes, ezért a paraffinos sorozatba sorolt szénhidrogének elegyeinek egyike. Színtelen, folyékony, nem szagtalan elegy szaga a petróleuméra emlékeztet. Vízben nem oldható, mivel kétfázisú heterogén rendszert alkot, ellenben borszeszben elég jól oldható, emelet elegyedik éterrel, kloroformmal és más különböző zsírokkal. Igen gyúlékony anyag, levegővel keveredve majd meggyújtva óriási robbanásra képes, ezért fokozottan ügyelni kell az anyag használat és tárolására is. Több féle kémiailag eltérő és fizikailag is csak hasonló vegyületet ismerünk, ilyenek a lakkbenzin, sebbenzin és a motorbenzin is.

 A benzin tulajdonságai

Európai szabványoknak megfelelő módon a motorbenzin egy színmentes, jellegzetes szagú, hígan folyó, szemmel láthatatlan szennyeződés mentes folyadéknak kell lennie, és vízzel nem hígítható. Mivel kémiailag nem agresszív elegy, így a vele kapcsolatba kerülő alkatrészeket nem oldja, nem korrodálja, vagyis azok nem rozsdásodnak tőle. Alkalmazható karburátoros és közvetlen befecskendezéssel egyaránt a négyütemű Otto-motorok, valamint adalékolás által a kétütemű motorok üzemeltetésére is egyaránt.

  • Fizikai tulajdonságai

Forráspontja 60 és 200 °C között van, mivel többféle anyag keverékéről beszélünk, nem csak egy forrásponttal rendelkezik. A motorbenzin, akár a kőolaj származékok is, különböző frakciókra desztillálható, és ebben a frakciók aránya határozza meg jellemét. Például a 70 °C-ig átdesztillált rész nem lehet több 50%-nál. Gőznyomása pedig 45 és 90 kPa között változhat, a télen forgalmazott üzemanyagnak nagyobb értéket engednek meg. Sűrűsége 0,720-0,775 g/cm³ értékek között található meg.

  • Kémiai tulajdonságai

A motorbenzinnek oxidáló hatás mentesnek kell lennie, ehhez a rézlemez-próbának negatívnak kell lenni, ami annyit takar, hogy forró benzinbe mártanak egy rézlemezt és öt óra után megnézik, hogy mutat-e oxidációt, vagyis elszíneződést. Ha ez a teszt negatív, akkor a benzin használható lesz. Az oxidálódás az olefintartalom miatt alakulhat ki, ami a levegő oxigénjét megkötve teljesül, ugyan akkor ennek a reakciónak kellően lassúan kell lezajlania a megfelelő felhasználhatósághoz. Ezeket a vizsgálatokat nem csak magyar, de EU-s szabványok is elő írják, ugyan, úgy ahogy a többi komponens maximális értékét is egyaránt. Például az ólomtartalmát, amit az ólom-tetraetil használatának betiltásával megakadályoztak, hiszen ezáltal a benzin nem tartalmazhat ólmot. Emelet gyakorlatilag kénmentes üzemanyag is. Korábbi előírások SZERINT sokkal magasabb értéket engedtek meg, de a környezetvédelem miatt a szigorítások, fontosak voltak, hogy jelentős eredményeket érhessünk el ebben. A motorbenzin nagy arányban tartalmaz aromás szénhidrogéneket, például benzolt, és szintén a szigorítások következménye hogy ezek aránya is csökkent. A benzingyártásban keletkező telítetlen szénhidrogének aránya ezért kevés úgy 18% lehet csak. A magas olefintartalom nemcsak az oxidációt, de a gyantaképződést is elő segíti, ami a minőségére káros.

  • Egyéb anyagok a benzinben

A motorbenzint kopogásgátló anyagok mellett egyéb adalék anyagokkal is kezelik, ezek többsége a minőségi követelmények elérése miatt adnak hozzá. Ilyenek, mint az oxidáció lassítása, a reakcióképesség csökkentése, és a gépjármű üzemanyagellátó-rendszer és a motor kímélők. Újabban persze főleg környezetvédelmi okokból etanolt is kevernek a motorbenzinbe. Az EU-s szabályok kötelezővé teszik, hogy 10% bioetanolt tartalmazó üzemanyag forgalmazása, de akár 85% alkoholt tartalmazó üzemanyag forgalmazását is. Utóbbihoz ugyan akkor már a jármű üzemanyag-ellátó rendszerének átépítése is szükséges, mert az etanolnak az oktánszám-növelő hatása eléggé jelentős.

Benzines kanna paraméterei

Fontos hogy betartsuk a kannák szigorúan kritériumait, hogy megfeleljen az előírásoknak. Ide tartozik, hogy a DIN-norma szerint 7274, vagy 16904-es számmal minősített kannába lehet csak üzemanyagot szállítani, és ennek kemény, szilárd, jól zárható eszközt kell választanunk.

Mindenképpen rögzíteni kell egy szalaggal az autóhoz, hogy baleset esetén ne okozhasson nagyobb bajt. A benzines kannák is elöregednek, és idővel kilyukadhatnak, éppen emiatt hogy előállításkor dátumot is fel kell tüntetni. Ezért van, hogy tíz évnél idősebb modellekbe már tilos benzint tölteni. Az acélból készült kannákra pedig a rozsdásodás miatt kell oda figyelni. Emelet az üzemanyag sem tartható el örökké éppen ezért fontos, hogy ne az évek óta megtöltőt, marmonkannát tartsuk az autóban, hiszen az öreg benzin veszít a minőségéből. Megelőző célból tilos a csomagteret tele pakolni üzemanyag kannával. Szabály, hogy 10 liter üzemanyagot, tehergépjármű esetén, 60 litert szállíthatunk.

 

Olcsó benzines kanna rendelés a Profibarkácsról

Mindent egybevetve fontos hogy jó minőségű az előírásoknak megfelelő benzines kannát vegyünk, így megelőzve az esetleges baleseteket vagy azok fokozását. Nálunk csakis ilyen jó minőségű szabványoknak megfelelő benzinkannákat találhat melyhez sok más autós felszerelést is beszerezhet kedvező áron, weboldalunkon a profibarkacs.hu-n.

Szűrés
Ár
 (Ft)
490 Ft - 19 890 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!