H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hegesztési Kellékek - 3 Biztonsági Tipp

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

A hegesztés nem játék, nagyon fontos, hogy a munka során kellő elővigyázatossággal, körültekintéssel végezzük a feladatot, a védőfelszereléseket viseljük

Tartalomjegyzék
Mi is az a hegesztés, milyen hegesztési kellékek szükségesek?
Hegesztési kellékek – az egyik legfontosabb a hegesztőberendezés
Hegesztési kellékek – a második legfontosabb a bevont elektróda
Hegesztési kellékek – a harmadik legfontosabb a védőfelszerelések
A hegesztési kellékeken túl néhány biztonsági szabály

Ebben a bejegyzésben sorra vesszük, melyek azok a legfontosabb hegesztési kellékek, melyek feltétlenül meg kell legyenek a munkavégzéshez, továbbá melyek azok a biztonsági szabályok, amiket követni kell a hegesztőmunka során. A mai modern inverteres hegesztőkkel még a nem túl gyakorlottak is szép végeredményt érhetnek el, persze ehhez fontosak a jó minőségű kiegészítők, és az, hogy a munkafolyamat elejétől a végéig biztonságos legyen, ne következhessen be baleset, sérülés.

Mi is az a hegesztés, milyen hegesztési kellékek szükségesek?

A hegesztéssel oldhatatlan kötés jön létre különálló szerkezeti elemként készült fémek között. Hegesztéskor a fémes részek összekötésére a fémek atomjait és molekuláit összetartó erőket használjuk fel. Ezt nevezik kohéziós kötésnek. Ezt a kohéziós kapcsolat úgy jöhet létre, hogy a hegesztés helyén a munkadarabok anyagát vékony rétegben megolvasztják és így kötik össze ezeket, vagy az alapanyaghoz hasonló kémiai összetételű hozaganyag beolvasztásával kapcsolják össze ezeket. A hegesztés során megömlesztett, aztán megszilárdult anyagot varratnak nevezik, ez maga a kötés.

A legegyszerűbb a bevontelektródás hegesztési mód, viszonylag egyszerű a kezelése és a fenntartása sem drága (pálcák). Egy modern, inverteres géppel hegeszthetünk alumíniumot, rezet, rozsdamentes acélt, különböző öntvényeket, kemény fémeket, a pálcától függ, amit használunk.

Az alábbi hegesztési kellékek nélkülözhetetlenek:

 • hegesztő berendezés
 • hegesztő elektróda (rutilos, bázikus vagy cellulóz)
 • munkavédelmi felszerelések (kesztyű, hegesztőszemüveg, hegesztőpajzs)

Az alábbi hegesztési kellékek használhatók, de nem nélkülözhetetlenek:

 • elektródafogó
 • hegesztő testcsipesz
 • hegesztőmágnes
 • lámpa, nagyító stb.
 • egyéb munkavédelmi felszerelések (köpeny, hegesztő bakancs stb.)

Hegesztő mágnes

Hegesztési kellékek – az egyik legfontosabb a hegesztőberendezés

Az inverteres hegesztők napjainkban szinte teljesen háttérbe szorították a korábban legelterjedtebb és egyben legegyszerűbb hegesztő eszközt a hegesztő transzformátort. Az inverteres hegesztők kisebbek, könnyebbek, mégis biztosítani tudják a szükséges hegesztőáramot, ezenkívül könnyebb velük a hegesztés, szép, tartós varratot lehet velük hegeszteni. A hagyományos hegesztőgépekkel szemben az inverteres hegesztő képes munkamenet közben az áramerősség szabályozására.

A hagyományos vagy más néven transzformátoros hegesztőkészülékek technológiájának lényege, hogy a bejövő hálózati feszültséget a hegesztő berendezések egy transzformátor segítségével átalakítják úgy, hogy a hegesztéshez szükséges áramerősség biztosítva legyen.

Egy inverteres vagy más néven bevontelektródás hegesztőnek nem gond az áramerősség szabályozása munkamenet közben, sőt, a hegesztő készülék maga szabályozza a szükséges feszültséget. Az inverteres hegesztők esetében a hegesztőpálca nem gyakran tapad le, de ha mégis, igen egyszerű leválasztani a munkadarabról, és egyszerűbb az ívet is begyújtani. 

Hegesztés

Hegesztési kellékek – a második legfontosabb a bevont elektróda

Az elektródák az ívhegesztéshez használt fémpálcák, huzalok, melyek az áramot vezetik. Az elektródák lehetnek ötvözött acél, ötvözetlen acél és öntöttvas hegesztésére alkalmas fajták. Kötőhegesztés esetén az alapanyaggal együtt varratot alkot. Manapság főleg bevontelektródát használnak ívhegesztésnél, ez a bevonat finomra őrölt szerves és szervetlen anyagokból álló massza, ami a bevonás után megszilárdul. A bevonat megkönnyíti az ív begyújtást és fenntartást, stabilitást biztosít, védőgázt fejleszt, ami védi az olvadt cseppeket az oxidációtól, megakadályozza az ötvözőelemek kiégését. A bevonat szerint lehetnek:

 • rutilos bevonat (jelölése: R): Könnyű hegeszthetőség jellemzi, a varrat szép felületű vele, pozíció hegesztésre is megfelelő. Ívgyújthatósága könnyű, váltakozó áramról is használható. Barkácsolók kedvence, egyszerűbb hegesztési feladatokhoz tökéletes választás.
 • bázikus bevonat (jelölése: B): Nem könnyű vele hegeszteni, viszont jók a mechanikai tulajdonságai. Durvacseppes anyagátmenet jellemzi, összetett bevonat, az egyes típusok jó tulajdonságait hordozza. Ezt használják erős mechanikai követelményű szerkezeteknél.
 • cellulóz bevonat (jelölése: C): Főleg csövek gyökhegesztésére fejlesztették, a salakja kevés és könnyen leválik. Rutilos, de 20-30 százalékban cellulózt, falisztet, étilisztet, dextrint tartalmaz, ami erőteljes szagot hagy maga után, sok védőgáz képződik vele.

Hegesztési kellékek – a harmadik legfontosabb a védőfelszerelések

Hegesztőszemüvegek, hegesztőpajzsok

A legfontosabb, hogy minden munkavédelmi hegesztőszemüveg és sisak védi a szemet a káros UV sugárzástól, hiszen ez a legfőbb funkciójuk. Ezért fontos, hogy hegesztésnél kimondottan -e célra gyártott védőfelszerelést használjunk, ne próbáljuk más módon vagy nem hegesztéshez készült szemüveggel helyettesíteni.

A hegesztőpajzsok óvják a szemet, arcot a hegesztési munka során a káros sugárzástól és a fizikai hatásoktól egyaránt.

Az automata pajzsok a normál védelmi funkción felül többre is képesek. Szenzorok érzékelik az ívfény feltűnését, és másodpercek töredéke alatt sötétül el, majd világosodik vissza. A sötétedés mértékét az alkalmazott hegesztőáram folyamatosan szabályozza, a kivilágosodás mértéke és sebessége pedig beállítható. A pajzs használója folyamatosan lát munka közben, nem kell a pajzsot fel- és vissza emelnie, ezzel hatékonyabb, gyorsabb a munkavégzés, a fókuszról sem kell a szemet levenni, a sötétedés-világosodás automata kezelése miatt.

 • Hegesztési védőkesztyű: a legjobb minőségű, kimondottan hegesztéshez ajánlott típusok általában bőrből, kevlárból készülnek, az ujjak között és a tenyéren fokozott erősítéssel.
 • Hegesztési munkaköpeny, kötény: ezek általában bőrből vagy hasított bőrből készülnek, megadott hőfokig, ideig ellenállnak a lánghatásnak, kontakt hőnek, derékon és nyakrészen rögzíthetők.
 • Hegesztési védőkabát: ezek íválló, akár térdvédelemmel is ellátott munkaruházati felszerelések.
 • Hegesztési védőnadrág: ezek is íválló, akár térdvédelemmel is ellátott munkaruházati felszerelések.
 • Hegesztő lábszárvédő: bőr vagy hasítékbőr, szikrák, olvadékok elleni plusz védelem.
 • Hegesztő bakancs: lángálló varratokkal, lábfejvédelem olvadt fémcseppek ellen, csúszásmentes, hőhatás elleni védelemmel ellátott felszerelés.
 • Fémgőzök, gázok elszívásához elszívórendszer.

Barkács kategóriában a hegesztőszemüveg vagy hegesztőpajzs és a védőkesztyű viselése kötelező, a többi lehetséges védelmi felszerelés is viselhető persze, de azoknak inkább az ipari hegesztésben dolgozók vagy a hegesztőként ténykedő szakemberek számára van a leginkább jelentőségük.

hegesztő pajzs

A hegesztési kellékeken túl néhány biztonsági szabály

A hegesztés során az alábbiaktól kell óvni magunkat:

 • gázoktól, gőzöktől
 • káros fényhatásoktól
 • hőhatásoktól és égési sérülésektől
 • áramütéstől

Hegesztőmunkánál mindig viseljük a megfelelő hegesztőszemüveget vagy hegesztőpajzsot, védőkesztyűt! Ezermestereknek a többi felszerelés viselése lehetséges, de hegesztőként, műhelyben dolgozók részére a legtöbb felszerelés a munkavédelmi előírások, szabályok alapján kötelező!

A szem, arc, kezek védelme alapvetően fontos, és aki barkács célból otthon évente 2-3 alkalommal végez néhány kisebb hegesztést, annak ez elegendő is lehet. Ilyenkor is érdemes munkásnadrágot, kabátot felvenni és bakancsot, semmiképp ne fedetlen testrészekkel, papucsban hegesszünk!

A hegesztés nem játék, nagyon fontos, hogy a munka során kellő elővigyázatossággal, körültekintéssel végezzük a feladatot, a védőfelszereléseket viseljük, óvatosan, megfontoltan cselekedjünk. A hegesztőberendezést tartsuk karban, a hegesztési kellékekből használjunk jó minőségűt, és támogassuk a munkánkat minden olyan kiegészítővel, ami segítheti a pontos munkavégzést, mint például egy hegesztőmágnes vagy elektródafogó. A Profibarkács webáruházban minden megtalálható, ami a hegesztéshez kell! Te tudod melyik ecset, vagy henger mire való? Ha nem, akkor az ecset és festőhenger típusokról szóló bejegyzésünk neked szól!

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Sokféle csiszológép fajta létezik, fejtörést okozhat közöttük eligazodni, kiváltképp, ha valaki nem használja ezeket napi szinten. Milyen fajták vannak? 

Karbantartás

Érdemes tudni, hogy mit és mivel lehet tartósan, szépen hegeszteni, mi mire való, mit tud a gépünk, mikor melyiket érdemes vásárolni, használni. 

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!