H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Gyepszőnyeg Telepítése - Útmutató pár egyszerű lépésben

Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyékolás
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Összeszedtük nektek, hogy melyek azok a lépések, amelyek segítségével ti is gyorsan és szépen tudtok magatoknak egy gyönyörű kertet kialakítani gyepszőnyeg lerakásával.

Tartalomjegyzék
Gyepszőnyeg Telepítése - egy kis mankó mielőtt nekivágtok a telepítésnek
Miért válasszuk a gyepszőnyeget?
Honnan tudjuk, melyik a jó minőségű gyepszőnyeg?
A gyepszőnyeg telepítése - Lépésenként
Talaj-előkészítése
Vakond háló lerakása
Hogy kell a gyepszőnyeget telepíteni
Milyen lépéseket kell tennünk, mielőtt használjuk a gyepszőnyeget?
Utolsó finomítások és karbantartás

Gyepszőnyeg Telepítése - egy kis mankó mielőtt nekivágtok a telepítésnek

Egyre gyakoribb ma már a gyepszőnyeg telepítése. Ha laikusként gondolunk rá, akkor egy elég egyszerű folyamat lebeghet a szemünk előtt, miszerint azonnal tudjuk használni, rögtön lerakható és egyben esztétikus is. Viszont nagyon fontos tudnunk, hogy szakértelem hiányában nem lesz ennyire egyszerű a dolgunk, ezért is szedtük össze nektek, hogy melyek azok a lépések, amelyek segítségével ti is gyorsan és szépen tudtok magatoknak egy gyönyörű kertet kialakítani gyepszőnyeg lerakásával.

Gyepszőnyeg telepítése

Miért válasszuk a gyepszőnyeget?

Először is az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal-sokkal kevesebb kockázattal jár, mintha a fűmagvetés mellett döntünk. Egyrészt sokan kell várni, mire valóban élvezhetjük a gyönyörű környezetet, másrészt pedig vízigényükkel együtt lényegesen nagyobb eróziós kockázattal rendelkeznek ha esetleg lejtős területen szeretnénk ezt megvalósítani. Gyepszőnyeg esetében akár sík, akár meredek területet is könnyedén füvesíthetünk.

Fontos előny még ezen felül, hogy a jó minőségű gyepszőnyeg teljesen gyommentes, továbbá a jövőben is sokkal kisebb az esélye a gyomosodásnak. Nehezebben kopik ki, gyorsabban megköti a talajt illetve a port is, és pont emiatt nem igényel időközönként felülvetést (kivéve ha árnyékosabb a kertünk). Magyarországon nem igazán lehet árnyéktűrő gyepszőnyeget beszerezni, ezért azt javasoljuk, hogy érdemes lehet a tavaszi vagy őszi fenntartási munkáknál árnyéktűrő fűmaggal felülvetni a kertet a tökéletes végeredmény eléréséhez és fenntartásához.

Honnan tudjuk, melyik a jó minőségű gyepszőnyeg?

A szakemberek azt mondják, hogy onnan ismerhetjük fel a jó minőségű gyepszőnyeget, ha az egyenletes vastagságú és középkötött, azaz nem hullik szét. Szerencsés esetben a föld, amin dolgozni szeretnénk kőmentes és a fű gyökérzete egyenletesen szővi át a talajt. Ha viszont a gyepszőnyeg talajszerkezete kiszárad vagy esetleg könnyen elszakad, akkor az valószínű nem jó minőségű. Ezt úgy tudjuk tesztelni, hogy a gyepszőnyeget egész egyszerűen megfogjuk a sarkánál és megemeljük. Ha minőségi a gyepszőnyeg akkor nem eshet szét, hiszen mire elhurcoljuk a végleges helyére, addig is többször mozgatni kell, és nem szabad szétesnie.

A gyepszőnyeg telepítése - Lépésenként

Egyáltalán nem kell megijednünk, nem egy bonyolult munkafolyamat, viszont ha nem tartjuk be az alapvető szabályokat, akkor könnyen pórul járhatunk, amivel több pénzt és energiát fogunk elpazarolni. Mivel egy gyepszőnyeg súlya (nedvességtartalomtól függően) akár 20-25kg lehet, így nem éppen könnyű fizikai munkáról beszélünk a telepítés során.

Talaj-előkészítése

Magyarországon elég szerencsések vagyunk, mert nem csak a tavaszi hónapokban vághatunk bele a gyepszőnyeg telepítésébe. Annyi a fontos, hogy ne a hideg fagyos téli hónapokat válasszuk erre a tevékenységre. Na de a legfontosabb első lépés, az a talaj megfelelő előkészítése. Mindenképp legyen gyomtól és gyommagvaktól mentes a talaj, nagyon fontos, hogy legyen kiegyenlítve és síkfelülettel dolgozzunk. Nagyon lényeges még az optimális nedvességtartalom, nyirkos tapintású és tápanyagokban gazdag, erősen feltöltött, apró morzsásnak és megfelelően tömörített kell lennie. Ismét hangsúlyoznánk, hogy a megfelelően tömörített viszont laza szerkezetű talaj rendkívül fontos, hiszen a gyepszőnyegben lévő fű gyökerei sem lesznek képesek időben és jól belegyökeresedni a talajba, ha bármelyik feltétel hiányzik. A laza szerkezetű talajt legegyszerűbben természetesen egy talajlazító géppel tudjuk elérni.

Amikor neki kezdünk a talajrendezésnek, akkor a talaj lazításához tudunk használni termőhomokot vagy akár tőzeges keveréket, ha úgy látjuk hogy picit emelhetünk a talaj szintjén. Ha viszont úgy látjuk, hogy nem igazán tökéletes a talaj minősége, és nem igazán hasonlít egy termőtalajéhoz, akkor mindenképp szerves anyagot kéne beforgatni a talajba a munka során. Ma már nagy szákokban kaphatunk szerves trágyát, ami száraz formában akár kézzel is szétszórhatunk. Amire érdemes odafigyelni, hogy a talajszintezést mindig igazítsuk a gyepszőnyeg vastagságához, tehát körülbelül egy 2-2,5 cm-el lejjebb legyen a talajszint mint a járda.

Vakond háló lerakása

Nagyon édes kis teremtmény, viszont ha betéved a kertünkbe, akkor kész csatatér lesz utána. A vakond háló egy kis vékony műanyag háló, amelyet közvetlen a gyeptégla alá érdemes lerakni, ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy a kis vakond fel tudjon jönni és dombokat építsen a kertben.

Hogy kell a gyepszőnyeget telepíteni

Miután elvégeztük a fent említett lépéseket az alapozáshoz, utána neki is foghatunk a gyepszőnyeg-csíkok lefektetéséhez. Első lépésként fontos, hogy gyökereztető tápanyagot szórjunk a gyepszőnyegre. Azt is tartsuk észben, hogy a gyepszőnyeg megvásárlásánál 24 órán belül mindenképp fektessük le, hiszen annak minősége óráról órára csak romlik sajnos. A gyepszőnyeget egyszerűen kézzel, teljes egyszerűséggel kötésben, a lehet legszorosabban egymás mellé lehelyezzük. Ha esetleg úgy látjuk, hogy maradtak kisebb nagyobb hézagok, csak vágjunk ki akkora gyepszőnyeg darabot és pótoljuk a réseket. Ha viszont annyira ügyesen raktuk le, hogy alig észrevehető rések maradtak csak, akkor nemes egyszerűséggel szórjunk homokos földet a résekbe, ami tökéletesen kitölti majd.

Ha lefektettük a gyepszőnyeg-csíkokat, a következő lépés a hengerezés lesz, amit ha kihagyunk, hatalmas hibát követünk el. Valójában ez fogja majd biztosítani számunkra azt hogy a gyökér és a talaj optimálisan tudjon érintkezni egymással, így jutnak majd a gyepszőnyeg fűszálai nedvességhez és így tudnak majd belekapaszkodni és gyökeresedni a talajba.

Milyen lépéseket kell tennünk, mielőtt használjuk a gyepszőnyeget?

Miután lefektettük a gyepszőnyeget és a hengerezéssel is végeztünk, következő lépésként az öntözés jön. Általában négyzetmétereként egy 18-20 liter vízzel öntözzük meg a gyepszőnyeget, és igyekezzünk úgy időzíteni az öntézést, hogy ne este kerüljön rá sok, mert a fűszálaknak nagyon fontos, hogy szárazon menjenek aludni. Lehet, hogy ezt máshol nem igazán láttátok, vagy olvastátok, de bízzatok bennünk, lehet ezen fog múlni a gyönyörű kertetek sorsa.

Gyepszőnyeg öntözése

Amire a gondozásnál még érdemes odafigyelni, hogy a gyepszőnyeg csak akkor viseli már jól az intenzívebb használatot és taposást, ha a fűszálak már kellően belegyökeresedtek a talajba. Az első 8-10 napban próbáljuk meg elkerülni, a gyep használatát. Mindig tartsuk a megfelelő nedvességtartalmat, hogy gyorsítani tudjuk a folyamatot, napi több kisebb öntözéssel. Ha ezekre a lépésekre odafigyelünk, akkor akár egy tavasszal telepített gyepszőnyeg esetében akár már 2-3héten belül szuperül tudjuk használni a gyönyörű kertünket.

Az első fűnyírásnál még bánjunk csínján a vágás magassággal, és ne vágjuk túl alacsonyra, illetve addig mindképp várjunk vele, amíg a fű el nem érte legalább a 9-10cm-es nagyságot, plusz a fű gyökeresedését is várjuk meg valamelyest. Ha mindenképp vágni szeretnénk már a füvet, és nincs letapadva még rendesen, akkor nagyon vigyázzunk, nehogy az egyik-másik sarkát felkapja a gyepnek a fűnyíró a vágás alkalmával.

Gyepszőnyeg gereblyézése

Utolsó finomítások és karbantartás

Ha megfogadjátok a tanácsainkat, akkor tényleg egy igényes és szép kertet tudhattok magátokénak. Mindenképp tartások be a javasolt lépéseket annak érdekében, hogy hosszú évekig tudjátok élvezni a fantasztikus füves kertet, amit leraktatok és gondoztatok.

Ha már ott tartunk, hogy kész a gyep, akkor évente körülbelül három alkalommal érdemes ellátni egy kis tápanyaggal, hiszen nem elég csak a kezdeteknél megadni neki ezt a luxust. Ezt ápolni és gondozni kell. Természetesen egy jó minőségű gyepszőnyeg rendelkezik tartalékokkal, de ez persze nem lesz elég egy teljes évig. Ez nektek is érdeketek, hogy a rendszeres tápanyagbevitelt megkapta a kert. De nem lesz nehéz dolgotok, hiszen ma már rengeteg szerves alapú és speciális hatóanyagú gyeptrágya létezik, amikből könnyen tudtok válogatni. Ha gyepszőnyeg helyett pedig a rendes füvesítés érdekel, már arról is írtunk.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Fűnyírás és a gyep karbantartása

Milyen típusú fűmagot válasszunk, hogyan kell a különböző fajtákat telepíteni, milyen gondozást igényelnek az egyes fajták és stb. Ezt a témát járjuk körbe.

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Fűnyírás és a gyep karbantartása

Tél végén amikor elolvadt a hó, kellemesebb az idő, fel kell mérni a kert állapotát. Meg kell nézni, hogy milyen állapotban van a pázsit, az egész pázsit erőtlen-e vagy nincs akkora gond, inkább csak foltokban kopasz?

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!