graphite-kiegeszito-akcio

Fűszernövény szárítás
Módosítva: 2024. február 09.
Létrehozva: 2023. december 02.

Fűszernövény szárítás

Nehézség:
Idő: Több nap

A fűszernövények (zöldfűszerek) használata ismét reneszánszát éli. Aki csak teheti, kertjének egy szegletében kialakít egy zöldfűszer kertet, ami számos előnnyel jár: folyamatos és friss zöldfűszer utánpótlást biztosít konyhánk számára.

Tartalomjegyzék
  1. Fűszernövény szárítás
  2. Hogyan szárítsuk (aszaljuk) otthon a fűszernövényeinket?
  3. Fűszernövény szárítás kiterítéssel
  4. Fűszernövény szárítás sütőben
  5. Aszalógép fűszernövényekhez

Fűszernövény szárítás

A fűszernövények (zöldfűszerek) használata ismét reneszánszát éli. Aki csak teheti, kertjének egy szegletében kialakít egy zöldfűszer kertet, ami számos előnnyel jár: folyamatos és friss zöldfűszer utánpótlást biztosít konyhánk számára, remek méhlegelő, harmadsorban pedig egy komplett házi patikát is nyerünk a fűszerkertünkkel. Természetesen az esetek nagy többségében a zöldfűszerek felhasználása frissen javasolt, mert így jelennek meg a legintenzívebben azok az aromák, amikre szükségünk van. A késő őszi és téli hónapokban azonban a Kárpát-medence klimatikus viszonyai között – legalábbis egyelőre – nélkülöznünk kell a friss fűszernövényeket.

Az egyik legjobb megoldás a zöldfűszernövények aromaanyagainak átmentésére a téli hónapokra, az egyik legősibb tartósítási eljárás: a szárítás. Szárítás során vizet vonunk el, a nyersanyag nedvességtartalmát 15% alá csökkentjük, annak érdekében, hogy elkerüljük a kórokozók vagy a penészgombák elszaporodását. Másképpen fogalmazva a vízelvonással megakadályozzuk, hogy idejekorán megromoljanak. Nagyanyáink korában a nyári nap melegénél, tűz mellett szárítottak, aszaltak. Ma már tudományosabban állunk hozzá, és több konyhai eszköz áll rendelkezésünkre..

Fűszernövény szárítás otthon

Hogyan szárítsuk (aszaljuk) otthon a fűszernövényeinket?

Általánosan elfogadott nézett szerint a fűszernövények a nyár végén, augusztusban tartalmazzák a legtöbb aromaanyagot, ezért tartósítás céljából való begyűjtésük ekkor javasolt. Nagyon lényeges, hogy ez ne a kora hajnali időpontokban történjen, amikor a növények levelei még harmattól nedvesek és ne is a késő délutáni órákban, mert a napfény hatására a fűszernövényeink íz anyag tartalma némileg csökkeni fog. A legideálisabb időpont a begyűjtésre azok a reggeli órák, amikor a fűszernövények már megszáradtak, nem harmatosak, de még nem állt be a kánikula. Ebből is következik, hogy a növényeket nem szabad megmosni, csak egy papírtörlővel, vagy tiszta konyharuhával fel kell itatni az esetlegesen megmaradt nedvességet. Nagyon fontos, hogy csak egészséges fűszernövények alkalmasak szárításra, de egyéb tartósításra is. Alacsony nedvességtartalmuk miatt jól viselik a szárítást Lényeges szabály még, a fentieken túl, hogy mindig azon a napon szedjük le a zöldfűszereket, amelyik napon el akarjuk kezdeni a szárítást. Tehát mindig a lehető legfrissebb leveleket használjuk a szárításra.

Tipp: ha már van otthon frissen szárított fűszernövény, akkor indulhat a pizzasütés speciális sütőben. Nézz szét pizzasütőink között.

A fűszernövényeink szárítására több lehetőségünk van. A legegyszerűbb és a legtradicionálisabb a levegőn való szárítás. Ehhez kb 7 ágat vágjunk le a fűszernövényről. A száruknál fogva jól kötözzük össze valamivel. A kötés szoros legyen, hiszen ahogy a növények száradnak, az ágak átmérője is csökken, így kipotyoghatnak. Sötét, jól szellőző helyen szárítsuk meg., kb 4 nap elegendő lesz. A terasz is tökéletesen megfelel erre a célra. A portól papírzacskóval védhetjük a növényt. A fűszernövények szárításának egy másik tradicionális módja a kiterítéses levegőn való szárítás.

Fűszernövény szárítás kiterítéssel

Fűszernövény szárítás kiterítéssel

Minden fentebb elmondott szempont itt is érvényes, azzal, hogy a fűszernövényeinket nem kötjük csokrokba, hanem egy nagyobb vászon terítőn kiterítjük azokat. Ez az eljárás kicsit több feladatot ad számunkra, mint a csokrokban való felfüggesztés, ugyanis bizonyos időközönként, naponta 2-3 alkalommal, a kiterített fűszernövényeket érdemes átforgatni, hogy a levegő minden irányból, egyenletesen járhassa át a növényeket. A szárítás időtartama ebben az esetben is 4-5 napot vesz igénybe. Amikor azt érezzük, hogy a fűszernövényeink „morzsolhatóak”, végeztünk a művelettel és rakhatjuk is a kiszárított növényeket egy csatos üvegbe, mindössze arra ügyeljünk, hogy egy-két hétig nem érdemes légmentesen lezárni a kiszárított terményeinket.

Fűszernövény szárítás sütőben

A fentieknél lényegesen gyorsabb eredményt érhetünk el a sütőben való szárítással. Érdemes a fűszernövényeket sütőpapírra rakni, vagy még jobb, ha van olyan nagyméretű rácsunk, amit rárakhatunk egy tepsire. A sütőnknél használjuk a légkeveréses funkciót és állítsuk a hőfok szabályzót 40-50 fok környékére. Minimum óránként ellenőrizzük a fűszernövényeket és ha szükségesnek érezzük forgassuk át azokat. Nagyon lényeges, hogy erre a műveletre nem minden sütő alkalmas, ezért a sütőben való szárítás megkezdése előtt érdemes letesztelni a sütőnket egy sütőhőmérő segítségével, hogy valóban képes-e tartani a kívánt hőfokot és nem melegít-e túl, ugyanis nem megsütni, hanem csupán szárítani szeretnénk a begyűjtött zöldfűszereket.

Fűszernövények

Aszalógép fűszernövényekhez

A fentinél biztosabb eredményt érhetünk el, ha aszalógépet használunk. Zsálya, bazsalikom, metélőhagyma, petrezselyem vagy a zellerzöld szárítható aszalógépben, tehát olyan fűszernövények, aminek magas a nedvességtartalmuk. Az előbbivel megegyező előkészítés után papír törlőkendőre fektetve érdemes az aszalógépbe tenni, és néhány óra alatt elkészülnek. A piacon, otthoni felhasználásra két típusú aszalógépet találunk. A magasabb árfekvésben az úgynevezett szögletes aszalógépek jelentik.

Ezek jellegzetessége, hogy motorjuk oldalt helyezkedik el, így a gyümölcsök szárítása tökéletesen egyenletes. Az alacsonyabb kategóriát a kerek aszalógépek jelentik. Motorjuk alul helyezkedik el, így a hő alulról felfelé terjed, amely egyenetlen száradáshoz vezethet. Mindenképpen figyeljünk tehát arra, hogy a lemezeket bizonyos időközönként rendezzük át.

Összegezve a fentieket, a zöldfűszerek szárítása nem bonyolult feladat és néhány ökölszabály betartása mellet garantáltan jó eredményt fogunk kapni.

Tipp: Konyhai munkákhoz, főzéshez szükség lehet egy aprítógépre is. 

Kapcsolódó ötletek