H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Fúrókalapács vagy ütvefúró? Melyik mire jó?

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Gondolkoztál -e már azon, hogy mi a különbség a fúrókalapács és ütvefúró között? Hogy melyik mire jó?

Tartalomjegyzék
Fúrókalapács vagy ütvefúró? Melyik mire jó?
Fúrókalapács vagy ütvefúró? – először ismerd meg a működési elvet!
Mire jó a fúrókalapács és mire jó az ütvefúró?
Polcfelfúrás panelban – fúrókalapács az igazi
Az ütvefúró és a fúrókalapács alkalmazási lehetőségei

Fúrókalapács vagy ütvefúró? Melyik mire jó?

Adott egy feladat, mégpedig, lyukat kell fúrni betonba, ytongba, téglába vagy más anyagba – Te vajon tudod -e, hogy fúrókalapács vagy ütvefúró lesz a megfelelő szerszámgép számodra? Egyáltalán gondolkoztál -e már azon, vajon mi a különbség a fúrókalapács és ütvefúró között? Melyik mire jó?

Ránk mindig számíthatsz, ha szerszámgépekről van szó, tudjuk mikor van szükséged ütvefúróra, és mikor fúrókalapácsra. Olvass figyelmesen és szívd magadba az információt! A bejegyzés végére pontosan érteni fogod a különbséget a két gép között!

Ütvefúró

Fúrókalapács vagy ütvefúró? – először ismerd meg a működési elvet!

Az ütvefúró esetén a munkát egy beépített ütőmű, továbbá két egymás felé néző körmöstárcsa végzi. Ez utóbbi egy igen apró fogazású tárcsa, egymáson forogva körülbelül 1-3 mm-es mozgást végez előre és hátra. Ez továbbítódik a tokmánynak, ezáltal jön létre az ütőmozgás. Ha az ütvefúró fordulatszáma nagyobb, a folyamat gyorsabb és az ütési energia is jelentősebb. Az ütvefúró esetében lényegében az ütési energiát a körmöstárcsa racsnizása hozza létre a tokmány mögött.

A fúrókalapács esetében levegős rendszer működik, egy légdugattyús ütőműnek köszönhető a kiváló teljesítmény. Ez a dugattyú az ütőmű végét üti (kalapálja), mialatt a fúrószár tengelyirányban szabadon mozoghat, az ütőmű energiája a fúrószárnak adódik át az ütési energia koncentrálásával.

Mire jó a fúrókalapács és mire jó az ütvefúró?

Egy jó kis Graphite, Einhell vagy Hecht ütvefúró tökéletes segítőtársad lesz fém, fa, kő, ytong, tégla, márvány, gránit megmunkálásánál, fúrásánál. Ha betont kell fúrni elsősorban fúrókalapácsot válassz! A fúrókalapácsnál a fúrás ereje jelentősebb, ráadásul SDS szerszámbefogással készülnek, ami tovább növeli a betonfúrás hatékonyságát és a szerszámgéped sokoldalúságát.

A fúrókalapács jóval nagyobb ütési energiával bír az ütvefúróhoz képest, a fordulatszám viszont alacsonyabb, de ez a kombináció betonfúráshoz tökéletes.

fúrókalapács

Polcfelfúrás panelban – fúrókalapács az igazi

Ha egyértelmű, hogy a fúrókalapács az igazi beton fúrásához, mégis azt tapasztalod, hogy a szomszéd órák óta kínlódik a lyukfúrással az új polc felszereléséhez vagy egy fénykép kiakasztásához, ennek az alábbi oka van:

A legtöbb háztartásban maximum ütvefúró van kéznél (esetleg az sem), ezért sokan azzal próbálják megoldani a beton fúrást is. Fúrókalapáccsal ugyan pikk-pakk meglenne, de az már egy olyan célszerszám, amit elsősorban azok szereznek be, akiknek gyakran van rá szükségük.

Persze vannak, akik mindenféle menő szerszámgépet szeretnek a repertoárjukban tudni, ebben az esetben a betonhoz a fúrókalapácsot vedd elő! Ha pedig még nincs, kérj egyet karácsonyra!

Az ütvefúró és a fúrókalapács alkalmazási lehetőségei

Ahogy fentebb említettük, az ütvefúrót ytong, tégla, falazat fúrására ajánlott használni. Szükség szerint faanyagban is pontosan fúrhatsz vele. Ha fémet fúrnál, állítsd sima fúrás funkcióra a gépedet! A beton fúrásához nem az ütvefúró a célszerszám. A beton fúrásához szükséges magas fordulatszám felforrósítja a fúrószárat, és a gép meghibásodását, tönkremenetelét is okozhatja.

A betonfúráshoz a fúrókalapács az elsődleges célszerszám, mivel alacsony fordulatszám mellett is nagyobb erőt képesek kifejteni.

Mi van akkor, ha ütvefúróval akarok betont fúrni?


Ha csak ütvefúród van, de meg kell oldanod a betonfúrást, sajnos fennáll a veszélye, hogy a géped megadja magát. Ha jó minőségű ütvefúród van, hozzá betonfúró szárad, megpróbálkozhatsz, de továbbra is hangsúlyozzuk, a betonhoz elsősorban fúrókalapács kell!

Fúrókalapács

Ha mégis kockáztatsz, és beveted az ütvefúrót ahhoz, hogy lyukat fúrja a betonban, mindenképp gyakran szakítsd meg a fúrást, hagyd a fúrószárat hűlni! Haladj egyszerre 2-3 mm-t, utána pihenő. Megbízható, neves gyártó gépével, megfelelő fúrószárral és kellő óvatossággal sikerülhet a betonba lyukat fúrni anélkül, hogy a gép elfüstölne.

Fúrókalapács és ütvefúró – szerencsés, ha mindegyik van a garázsban

A barkácsolók, ezermesterek elsősorban a falba szoktak lyukat fúrni, hogy lámpát, csillárt, képet, fotót feltegyenek. Az ütvefúró elterjedtebb, sokszor csak az van kéznél. Ha fúrókalapács is van a garázsban, könnyű lesz a beton fúrása, mégis legtöbben erre a feladatra – jobb híján- ütvefúrót használnak hengeres fúrószárral.

Ha még nincs fúrókalapácsod, csak ütvefúród, megfontolandó, hogy beszerezz egyet, hiszen a minőségi és hatékony munkához megbízható és az adott célnak leginkább megfelelő célszerszámra van szükség! Vess egy pillantást kihagyhatatlan ajánlatainkra és tarts kéznél évtizedekig megbízható, minőségi szerszámgépeket!

Szeretnél falhoronymaróval dolgozni, de nem tudod hogyan kell helyesen használni? Akkor olvasd el a Hogyan használjuk a falhoronymarót című bejegyzséünket

 

 

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Hogyan válasszunk fúrógépet? Ebből a bejegyzésből mindent megtudsz! Teljesítmény, nyomaték, motor típus

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Ezermestereknek, alkalmankénti felhasználásra elegendő egy kisebb teljesítményű gép is, de bármilyen igénybevételnek is van kitéve, minden falhoronymarásnál be kell tartani a biztonsági előírásokat, melyek hozzátartoznak a falhoronymaró helyes használatához.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!