H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hogyan válassz dekopírfűrészt

Hogyan válassz dekopírfűrészt

Nézzük meg közelebbről a dekopírfűrész fajtáit, felhasználási módjait és a cikkünk végén néhány használati jótanáccsal is ellátunk benneteket!

Tartalomjegyzék
Hogyan válassz dekopírfűrészt?
Mi az a dekopírfűrész vagy szúrófűrész?
Hogyan válassz dekopírfűrészt?
Egyéb szempontok a szúrófűrész választásához
Dekopírfűrész használati tippek
Dekopírfűrész választás a legnagyobbaktól!

Hogyan válassz dekopírfűrészt?

A méltán népszerű szúrófűrészről a barkácsemberek jól tudják, hogy szinte bármilyen vágás elvégzésére képes, nem csupán hosszában, de keresztben vagy ívben is, DE hogy melyek a dekopírfűrész választásának sarkalatos pontjai azt már kevesebben! Nézzük meg közelebbről a dekopírfűrész fajtáit, felhasználási módjait és a cikkünk végén néhány használati jótanáccsal is ellátunk benneteket! Nincs lehetetlen csak tehetetlen, szól a mondás, a dekopírfűrész esetében pedig nincs lehetetlen csak rosszul választott fűrészlap és fűrész.

Dekopírfűrész használata

Mi az a dekopírfűrész vagy szúrófűrész?

Régebben a dekopírfűrész ipari eszköz volt, de ma már a kézi berendezések igen elterjedtek akár famegmunkálással foglalkozók körében, akár barkácsolók között. A vágást tökéletesen és pontos vonalvezetéssel viheted véghez vele, de van egy titok. A fűrészlap. Ennek cserélésével már nem csak fán dolgozhatsz vele, de akár műanyagon, alumíniumon vagy éppen vason is.

A fűrészlap megváltoztatásával ráadásul a vágás iránya is változik, ehhez nagyon fontos, legyen egy jó vezetősíned. Ez a hasznos kis gépezet tehát több anyaggal is tud dolgozni, de nem mindegy a teljesítmény, sem a fordulatszabályozás lehetősége. Így lehet az adott célhoz legoptimálisabb paraméterekkel dolgozni.

Dekopírfűrész

Hogyan válassz dekopírfűrészt?

Dekopírfűrészből választhatsz asztalit, akkust vagy elektromosat. Az akkus típusok mobilisak, nincsenek helyhez kötve, ez a legfőbb előnyük, mikor valaki mellettük dönt.

Amire figyelj oda választásnál:

 • a dekopírfűrész teljesítménye:
 • 400 W-ig: főként alkalmi munkákra, kezdő barkácsolóknak és könnyű anyagok vágásához.
 • 400-600 W: ez a leggyakoribb barkácsmunkákhoz, szélesebb faanyagok vágásához is megfelelhet, kb. 50 mm-es vágási mélységig.
 • 600-800 W: ezek a dekopírfűrészek már akár napi használatra, gyakori bevetésre, eltérő munkáknál is alkalmasak.
 • 800 W felett: profi használatra szánt szerszámok, precíz vágást biztosítanak minden anyagtípushoz.
 • a vágási sebesség: A dekopírfűrész vágási sebessége percenkénti fordulatszámban (RPM), percenkénti löketszámban (SPM) vagy percenkénti műveletben (o.p.m.) mérhető, ezekkel a jelölésekkel találkozni a csomagoláson.
 • 500-1000 o.p.m.: lassú sebesség, akár kerámia, üveg stb. vágására.
 • 1000-2000 o.p.m.: közepes sebességnek számít, színesfémek, műanyagok és vékony falemezek vágására.
 • 2000 o.p.m. felett: nagy sebességnek számít, tömör fa, kemény és széles fa vágásához.
 • fűrészlap anyaga szerint:
 • HCS és CV: a magas széntartalmú és króm-vanádium fűrészlapok ajánlottak fa, rétegelt lemez és műanyag vágásához.
 • HSS: ezeket főként színesfémek és fémlemezek vágására ajánljuk.
 • HM és TC: a keményfém szinterezett karbid és volfrámkarbid szúrófűrészlapokat kemény anyagok, például téglák vagy acéllemezek vágására célszerűek.

Bosch dekopírfűrész

Egyéb szempontok a szúrófűrész választásához

Nem mindegy, milyen a dekopírfűrész ergonómiája. A neves gyártók kiváló minőségű termékei, mint például ez a Graphite dekopírfűrész ( TO_58G077), ellenálló polikarbonátból készült átlátszó borítással védett pengével rendelkezik, a markolata kiemelkedően kényelmes, a komfort és a biztonság érdekében csúszásmentes bevonatú, az indítókapcsoló reteszeléssel ellátott. Kisipari vagy minőségre törekvő hobbisták részére ez egy kiváló berendezés, melyet ráadásul 2 db fűrészlappal, párhuzamos vezetősínnel, hordtáskával együtt kapunk meg.

Szempont kell legyen a fordulatszám szabályozhatósága, ezzel tudod a penge mozgás sebességét a megmunkálandó anyaghoz igazítani.

A motorjukat tekintve kefés vagy kefe nélküli típusok is léteznek, ez utóbbiak hosszabb élettartamúak, karbantartásigényük szinte nulla, ugyanakkor drágábbak.

Figyelj arra is, hogy van -e a fűrészben LED világítás, esetleg forgácskilógás elleni védelem vagy éppen rezgéscsillapítás a komfort növelése érdekében? Ezek a minőségi szerszámok mondhatni, alap követelményei ma már.

Dekopírfűrész használati tippek

 • ismerkedj meg alaposan a szúrófűrészeddel, olvasd át a használati útmutatót, hogy minden funkciójával képben legyél!
 • a fűrészlapot, a vágási sebességet stb. mindig az anyaghoz válaszd!
 • a munkaterületed jól megvilágított legyen, ne ütközz akadályokba a munka során!
 • használj védőkesztyűt, védőszemüveget, porvédő maszkot!
 • használj vonalvezetőt!
 • határozottan fogd a gépet, áramra/akksira csatlakoztatás előtt ellenőrizd az OFF állást! (véletlenszerű elindulás ellen)
 • a penge és az anyag felforrósodhat, ne érintkezz velük!
 • használat után csatlakoztasd le az áramforrásról/akksiról és tisztítsd meg a gépet!

Dekopírfűrész választás a legnagyobbaktól!

Mi a Profibarkácsnál mindig azt hangoztatjuk, hogy minőségi munkához megfelelő célszerszám szükséges, de a másik legfontosabb dolog, hogy ez a célszerszám megbízható gyártó terméke legyen! A Bosch, YATO, Einhell, Extol, Hecht, Sceppach, Hyundai, Graphite gépeiben biztosan nem fogsz csalódni, és ha vigyázol velük biztonsági kockázatoktól sem kell tartanod a munka során. Ellenőrzött műszaki eszközökről lévén szó, nem is kerülhetnének másképp forgalomba.

Válassz jó minőséget, használd sokáig megelégedéssel és szerszámgép „parkodat” folyamatosan bővítheted, nem kell egy már meglévőt cserélni, mert silány volt a gép. Hosszútávon mindenképp ez a kifizetődő.

Ha érdekelnek hasonló tartalmak, kövesd figyelemmel a Profibarkács Blogját!

Kapcsolódó ötletek

Egyszerű, de praktikus eszköz a ragasztópisztoly otthoni DIY tervekhez, kézműveskedéshez.

Hogyan válassz tűzőkapcsot a tűzőgépedhez? Körbejárjuk a témát, hogy biztosan a megfelelő tűzőkapcsot válaszd!

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!