fix-ajandek

Hogyan készítsd fel a teraszod nyárra
Módosítva: 2022. július 14.
Létrehozva: 2022. július 13.

Hogyan készítsd fel a teraszod nyárra

A nyári esték, finom vacsorák, jóízű beszélgetések helyszínét a teraszt, fel kell készíteni a nyárra! De hogyan?

Tartalomjegyzék
 1. Terasz rendezésre fel!
 2. Hogyan készítsd fel a teraszod a nyárra – alapos takarítással kezdj
 3. A terasz nyári felkészítése során ellenőrizd a technikai részleteket!
 4. A kényelmes teraszon legyen pihenési, étkezési lehetőség!
 5. Gondoskodj a terasz árnyékolásáról!
 6. Nyáron a teraszon grilleznél? – szuper ötlet!
 7. Terasz nyári felkészítése – jöhet a pihenés

Terasz rendezésre fel!

Szívesen étkezünk a teraszunkon, amikor csak tehetjük, de a hétvégi grillpartik vagy esti beszélgetések helyínének is tökéletes egy jól berendezett, felkészített, kényelmes terasz. Mutatjuk mit csinálj, hogy a te teraszod is kész legyen a nyárra, és a maximumot nyújtsa, ami csak elvárható tőle.

Hogyan készítsd fel a teraszod a nyárra – alapos takarítással kezdj

A téli, hideg hónapokban a terasz nem kap olyan fontos szerepet a tulajdonosa és családja életében, mint a jóidő beköszöntével. Télen sokan csak tárolásra használják, behúznak a tető alá olyan kerti dolgokat, amiket valamelyest védeni szeretnének az időjárási viszontagságoktól. Egyszóval télen a terasz általában kissé elhanyagolt, nem takarítjuk minden nap. Az első tavaszi, kellemesen meleg napokon viszont érdemes a teraszunkon egy alapos rendrakást, nagytakarítást végezni. Mire figyelj a terasz rendbetétele során?

 • ha van felette tető, mennyezet, gerendázat, portalanítsd, szüntesd meg a pókhálókat
 • a teraszra nyíló ajtókat, ablakokat alaposan mosd át, az üvegfelületek ragyogjanak
 • a teraszon tárolt „lomokat” szortírozd szét, keresd meg a helyüket a kertben, garázsban, kerüljön minden oda, ahová való
 • a kerti bútorokat, étkezőszetteket alaposan törölgesd át, ha fából készültek, speciális ápolószerrel az újkori fényüket is visszaadhatod
 • a kerti bútorok párnáit alaposan szellőztesd át, a huzatokat mosd ki
 • a terasz padlóját, a fugákat alaposan tisztítsd meg, ha szükséges, többször is mosd át

Tipp: szerezz be egy minőségi, sok kiegészítővel ellátott magasnyomású mosót, sterimót.

Terasz ötlet

A terasz nyári felkészítése során ellenőrizd a technikai részleteket!

Egy terasz esetén fontos, hogy áramvételezési lehetőséggel is rendelkezzen, hiszen sokan a teraszon használják az elektromos grillt, esetleg hűvös estéken a teraszfűtőket, vagy éppen a zenét szolgáltató berendezéseket, ezekhez mindhez kell, hogy megoldott legyen a konnektoros csatlakozás lehetősége. Érdemes a konnektorok működését ellenőrizni, ha szükséges, szerelővel javíttatni a szezon előtt. Nézd át azt is, milyen világítás van a teraszon, ha szükséges, pótold az izzót, esetleg alakíts ki hangulatvilágítást napelemes lámpákkal! Szuperül fog mutatni a nyári estéken, és vendégmarasztaló hangulatot teremt majd!

A kényelmes teraszon legyen pihenési, étkezési lehetőség!

Az erkélyek, teraszok funkciója sokkal több annál, minthogy kitedd a frissen mosott ruhákat száradni. A terasz egyik sarkába érdemes egy kényelmes pihenőbútort, ülőgarnitúrát elhelyezni, ahol akár végig is lehet dőlni egy ráérős hétvégi délutánon. Ha kicsi a teraszod, legalább 1-2 napozóágy, vagy függőfotel részére szoríts helyet, nem fogod megbánni!

A teraszon ki kell alakítani étkezési lehetőséget is! Ha van kint asztal, szék, komplett étkezőgarnitúra, minden alkalmat meg fogsz ragadni, hogy kint fogyaszthasd el az ételt, vagy kint ihass egy kávét! A családi és baráti összejövetelek központi eleme is az asztal lesz, hiszen emellett fogyasztjátok el a finom grill vacsorát, beszélgettek hajnalig.

A kerti garnitúrák között a 2-3 személyestől a 8-10 fős étkezőgarnitúrákig óriási a választék, a kert és terasz hangulatához igazítható a kerti garnitúra anyaga, kivitele. Kerti bútoraidat, ülőalkalmatosságaidat tedd kényelmessé és hangulatossá puha párnákkal, színes mintákkal! 1-2 lámpás vagy egy kis kerti csobogó szintén segít a békés, örömteli hangulat megteremtésében.

terasz ötlet

Gondoskodj a terasz árnyékolásáról!

Nem minden terasz fölött van tető, előtető. Ebben az esetben gondolni kell rá, hogy a meleg nyári napokon hogyan lesz megoldva az árnyékolás. Senki sem szeret hosszasan a tűző napon üldögélni vagy ebédelni, ellenben egy jó kis árnyékolóval a legforróbb déli órákban is kint lehet tölteni az időt.

Népszerűek manapság a modern napvitorlák, melyek többféle alakban, színben, méretben elérhetőek, de a hagyományos napernyők kínálata is elképesztő, minden teraszra meg lehet találni a legtetszetősebb fajtát. Ha a teraszodat, erkélyedet óvnád a kíváncsi tekintetektől, használj árnyékoló hálót!

Nyáron a teraszon grilleznél? – szuper ötlet!

A különböző gázos, elektromos vagy faszenes grillek lehetővé teszik, hogy a teraszon helyezd el őket, és a családdal, barátokkal, vendégeiddel lehess, miközben a finom falatokat készíted. Ha nem a kert más részében van a kerti sütő-főzőhely, akkor a teraszodra mindenképp szerezz be egy tetszőleges grillt, és az eszközök (húsvilla, faszén, begyújtó eszközök, tisztítóeszközök stb.) tárolására alkalmas kis szekrényt, hogy mindig minden a helyén, de szükség esetén kéznél legyen!

Emeleti terasz

Terasz nyári felkészítése – jöhet a pihenés

A terasz nyári felkészítésével egy hétvégén végezhetsz és utána már csak a jól megérdemelt pihenés marad hátra. Ha minden megvan, kényelmes kanapé, étkezőasztal, székek, grillező, árnyékolás, a teraszod teljes mértékben készen áll a szezonra. Már csak az új grill recepteket kell beszerezned és jól érezni magad a család, barátok körében!

 Ha egy másik nyári hétvégén kedved támad még hangulatosabbá tenni a kertet vagy a teraszt, ne félj belevágni egy kerti tó kialakításába. Ha csak egy parányi dézsát szeretnél a teraszra, hogy a vízparti hangulat is előkerüljön, szuper tippeket, ötleteket olvashatsz hozzá a Profibarkács Blogján!

 

 

 

Kapcsolódó ötletek