Hogyan alakíts ki gyermekbirodalmat a kertedben?
Módosítva: 2024. február 15.
Létrehozva: 2022. június 28.

Hogyan alakíts ki gyermekbirodalmat a kertedben?

Ebben a cikkben adunk néhány tippet nektek, milyen ötletekkel tudjátok feldobni a kertet vagy a kert egy részét, hogy a gyermekek ne akarjanak többet bemenni és a TV előtt unatkozni, főleg ha jó az idő.

Tartalomjegyzék
  1. Hogyan alakíts ki gyerekbirodalmat a kertedben?
  2. Mekkora a hely a kertedben egy gyermekbirodalomhoz?
  3. Mennyit tudsz a gyermekbirodalom kialakítására szánni?
  4. Fő a kreativitás, ötletes homokozót a gyereknek!
  5. A gyerekbirodalom része egy trambulin
  6. Kerti medence – a gyermekek kedvence
  7. Elfér egy kerti játszóház? Akkor ne hagyd ki!
  8. Gyerekbirodalom a kertben, önfeledt szórakozás mindennap

Hogyan alakíts ki gyerekbirodalmat a kertedben?

Akármilyen aprócska kertben kialakítható egy igazi kis gyerekbirodalom, amit a gyerekek imádni fognak. Állandóan kint akarnak majd lenni a kertben, és élvezni a jóidőt, a játszást, az önfeledt szórakozást. Ebben a cikkben adunk néhány tippet nektek, milyen ötletekkel tudjátok feldobni a kertet vagy a kert egy részét, hogy a gyermekek ne akarjanak többet bemenni és a TV előtt unatkozni, főleg ha jó az idő.

gyermekbarát kert

Mekkora a hely a kertedben egy gyermekbirodalomhoz?

Mindenki más adottságokkal rendelkezik, van, akinek óriási kertje van, és szinte bármi elfér, amit csak szeretne, de van, akinek egy aprócska kertben kell megoldani, hogy a gyermek jól érezhesse magát és akarjon kint lenni, játszani.

Ha viszonylag nagy az udvar, szóba jöhet kerti medence, trambulin, kisház, homokozó, hinta, csúszda, mászóka többek között. Akinél korlátozottak a lehetőségek, ott legalább egy kisebb medencében, egy pici trambulinban, homokozóban érdemes gondolkodni.

Mennyit tudsz a gyermekbirodalom kialakítására szánni?

Ez is egy fontos tényező, hiszen a tárgyak beszerzése nem kevés anyagi forrást kíván, ugyanakkor egy részüket az év nagy részében tudja használni a gyerek (pl. trambulin vagy mászóka), másrészt egyszer kell megvenni és sok -sok évig nem lesz rá gond. Ha kevés pénzből szeretnéd a kertet a gyermekeid igényeihez alakítani, okosan kell átgondolni, milyen eszközök kerüljenek beszerzésre, esetleg bizonyos dolgokat meg lehet vásárolni ismerőstől, ha már nagyobbak a gyerekek és nem használják vagy használtan is be lehet szerezni.

Fő a kreativitás, ötletes homokozót a gyereknek!

Egy mutatós homokozót nem csak a gyerekek fognak imádni, de te is, ha ötletesen kitalálod a helyét, és színeivel is belesimul a kert összképébe. A Profibarkácson fából készült homokozókat rendelhetsz, akár árnyékoló tetővel is. Ha nem szeretnél tetőt hozzá, beszerezhetsz egy praktikus napernyőt is, amit csak szükség esetén állítasz fel a homokozó és a gyerekek feje fölé. A homokozók közül kiemelnénk azokat, amelyeknek a szélén akár a gyerek, akár a felnőtt le tud ülni és vagy bekapcsolódni a játékba, vagy csak megfigyelni a játékot.

A homokozásnál a gyerekek a kéz és karizmokat edzik, a lapátolás, ásás során próbára teszik erejüket. A homokban a sütemények formázása, járművek tologatása aprólékos mozdulatokat igényel. A homokozó azért is fontos, mert a közös játszással a gyerek szociális képességei is fejlődnek. Közös nevezőre kell jutni a várépítés tervében, el kell kérni a másiktól a kis vödröt és meg kell várni, hogy befejezze, amivel dolgozik. Sokféle készséget fejleszt, miközben egyszerű játékról van szó.

A gyerekbirodalom része egy trambulin

Manapság az egészen kicsi trambulinoktól elkezdve a közepes méreteken át az óriási trambulin méretekig elképesztő a választék. Ez a hasznos eszköz nem csak szórakozást nyújt, de át is mozgatja a lurkókat, javítja az egyensúlyérzéket, koordinációt és összpontosítást is igényel. 1-4 méter közötti átmérővel találni a kínálatban trambulinokat, így akár egy kisebbet, akár egy nagyobbat is be lehet szerezni az egyéni kert adottságokhoz igazítva.

Trambulin gyerekeknek

Kerti medence – a gyermekek kedvence

Ha van elég hely a kertben, érdemes egy kerti medencét beüzemelni. Ez lehet puhafalú vagy merevfalú egyaránt. Sokféle méretben elérhetők a medencék, és a forró nyári napokon a gyerekek előszeretettel lubickolnak benne, élvezik a nyarat és a vizet, mindezt a saját kertetekben, szem előtt!

Ha elfér egy nagyobb kerti medence, az egész család fürödhet benne, sőt barátok is csatlakozhatnak. Manapság már szuper szűrőberendezések, medence karbantartási eszközök segítik, hogy a víz egész nyáron tiszta és hívogató legyen. Akár a medencékbe vezetve, akár melléjük nagyszerű lehet egy csúszda is, ami a játszóterezéskor is az egyik elsőszámú célpont a gyerekeknek.

Ha nagyon kevés a hely a kertben, egy kisebb medence vagy gyermek pancsoló akkor is elhelyezhető, hiszen már 1 méteres átmérővel is lehet venni gyermek medencét. Ha még kicsi a gyermek, akár a műanyagból készült teknős vagy kagyló homokozót is használhatjátok pancsolásra. Ilyenkor ajánlott belőle kettőt venni. Egyben mehet a homokozás, a másikban pedig a pancsolás. Kicsi a helyigénye és pénztárcakímélő megoldás.

Otthoni játszótér

Elfér egy kerti játszóház? Akkor ne hagyd ki!

A gyermekek imádják a játszóházakat, hiszen a szerepjátékok fő helyszíne lehet. Akár boltosat, akár iskolásat vagy éppen a saját kis életüket játsszák benne újra, a játszóház nagy élmény. Be lehet menni, becsukni az ajtót és kinézni az ablakon…. odalesznek érte a kicsik! Ha pedig épp nem használjátok, beteheted a kis házba a homokozó készletet vagy az apróbb tárgyakat az eső elől.

Kerti játszóház

Gyerekbirodalom a kertben, önfeledt szórakozás mindennap

Minden gyermekes családnak a kertjében ki lehet alakítani egy gyerekbirodalmat, amit aztán a lurkók egész évben vagy az év jelentős részében élvezhetnek. Igaz, hogy a medencézés nyárra való, sőt mitöbb a homokozáshoz is kell a jóidő, de egy trambulin vagy egy csúszda, netán egy kisház egész évben szórakozást nyújt, mozgásban tart és élményt ad! Már 4-5 m2-en is ki lehet alakítani egy gyerekbirodalmat, felfelé pedig akár anyagilag akár méretileg a csillagos ég a határ.

A lényeg, hogy a gyermekeink igényéhez igazodva próbáljuk meg a helyünkből és anyagi lehetőségeinkből a legjobbat kihozni, támogatva ezzel a boldog, önfeledt gyermekkor megélését!

Ha a kicsik jól érzik magukat a kertben, nem kell mindennap játszótérre menni, jól ellesznek otthon is, te pedig játszhatsz velük, ténykedhetsz körülöttük a kertben vagy éppen a homokozó szélén ülve pihenésképp elolvashatod a Profibarkács cikkeit, ha érdekelnek a barkács, ház körüli vagy kerti témák. Azt is elmondjuk, mi alapján válaszd ki a legjobb trambulint!

Kapcsolódó ötletek

A Legjobb Trambulin 8 Ismérve

Mindig vágyunk a legjobbra. Mindenben. Ebből az elvárásunkból ne engedjünk akkor sem, mikor trambulint vásárolunk. Számtalan féle-fajta variációja létezik, és nem egyszerű kiválasztani a legjobbat. Felvetődik a kérdés: Melyik a legjobb trambulin?

Mihala Ferenc
Módosítva | 2024. május 08.