Dekorációs falfestés házilag
Módosítva: 2023. augusztus 23.
Létrehozva: 2023. július 03.

Dekorációs falfestés házilag

A dekorációs falfestés egy igazán költséghatékony módja annak, hogy feldobd ez egyszerű, egyszínű falfelületeket. Ötleteket adunk, és segítünk a megvalósításban!

Tartalomjegyzék
 1. Dekorációs falfestés házilag
 2. Milyen szerszámokra lesz szükséged a falfestéshez?
 3. Dekorációs falfestés előtt tervezd meg alaposan!
 4. Dekorálás, strukturálás falfestés előtt
 5. Festett „téglafal” kialakítása szivaccsal
 6. Ombre falfestés házilag
 7. Betonhatású falfestés házilag
 8. Rombusz, virág, háromszög, avagy a stencil használata falfestésnél
 9. Dekorfestés maszkoló szalaggal

Dekorációs falfestés házilag

Manapság hihetetlen széles kínálat áll rendelkezésünkre a falfestékek, festő- és tapétázó eszközök piacán, szinte lehetetlen olyan színt, struktúrát vagy felhordási módszert elképzelni, amit ne lehetne megvalósítani. A legtöbben a nappaliban, gyerekszobában esetleg a hálószobában kedvelik a dekoráltabb, díszesebb falat, most adunk néhány tippet, hogy a dekorációs falfestés házilag sikeres projekt legyen. 

FRISSÍTÉS: Beleírtuk a szerszámokat is, amikre szükség lesz a festéshez. Bízunk benne, hogy ez nagy segítség lesz!

Milyen szerszámokra lesz szükséged a falfestéshez?

Szép munkához nemcsak idő kell, de megfelelő célszerszámok is és jó minőségű alapanyagok, festékanyagok. Elképzelhető, hogy a fal előkészítéséhez az előző festékréteget le kell kaparni, netán glettelni is szükséges. Az alábbi szerszámok legyenek kéznél:

 • nyeles kefe
 • glettsimító lap
 • közepes és szélesebb acélspatulák
 • csiszolópapír
 • festőhenger
 • ecset
 • festővödör
 • teleszkópos nyél
 • lehúzórács
 • létra
 • takarófólia, festőszalag

Dekorációs falfestés előtt tervezd meg alaposan!

Mielőtt nekifogsz a dekorációs falfestésnek házilag, készíts előzetes tervet! Melyik fal milyen színű lesz, melyik fal lesz dekorálva és milyen mintával, felülettel képzelted el? Számold ki a szükséges festék és alapanyag mennyiséget, hogy ne kelljen munka közben leállnod, mert elfogyott az anyag!

Lehetőség szerint tervezd meg előre a világítótestek, valamint a bútorok faldekorációk, festmények helyét, mert a minták során azok elhelyezeésével is játhatsz. 

Dekorációs falfestés a hálószobában

Dekorálás, strukturálás falfestés előtt

Ha strukturált felületre vágysz, amit aztán lefesthetsz és karakteres megjelenést kapsz eredményül, az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a falfestés előtt valamilyen fedőréteg kerül a falra.  Akár glettelés segítségével is kialakítható rusztikus felület, de rostos festék használatával is, melyet festés előtt kell szintén felvinni. Díszítő elemek, díszlécek szintén felragaszthatóak, ezeket is festés előtt kell feltenni.

Használhatunk struktúra vakolatokat, melyeknek két fő csoportja van:

 • A műgyanta vakolatokat használat­kész állapotban, vödrökben vásárolhatjuk
 • A zsákokban kapható ásványi va­kolatokat a helyszínen kell víz hozzá­adásával megkeverni. Az ásványi vako­latok olcsóbbak, mint a műgyanta vakolatok.

A jól sikerült strukturált vakolatú felület előfeltétele a tökéletesen sík alap. A struktúravakolatokban rejlő dekorációs lehetőségek igazán sokfélék, akár dörzsölt vakolat, hengerezett vakolat, ecsetelt mintázat, fogazott spatulával készített mintázat, vakolókanállal kialakított mintázat.

Strukturált minták a falon

Festett „téglafal” kialakítása szivaccsal

A téglamintázatú fal egy klasszikus és modern lakásban is jól tud mutatni. A tégla sosem megy ki a divatból, inkább a festék színnel lehet variálni, mennyire modern megjelenésű a végeredmény. Az előzőleg valamilyen alapszínnel lefestett falra egy tetszőleges méretű téglalap alakú szivaccsal soronként haladva felhordunk egy másik színű festéket.

Egy világosszürke alapra felhordott narancs vagy bordó szivacsos mintázat klasszikus téglafal megjelenést kölcsönöz végül. Egy fehér alapra antracitszürke festék felhordása szivaccsal már jóval modernebb, a most divatos fehér, szürke terekbe is jól illik.

Téglafal hatású festés

Szürke téglafal hatású dekorfal

Ombre falfestés házilag

Ha tetszik az ombre falfestés, mindössze a megfelelő falat kell megtalálnod és a színátmenetet eredményező festékárnyalatokat átgondoltan megválasztani! Egy tengerparti hangulatú nappaliba fentről lefelé haladva jól mutat egy fehér-világoskék-középkék-sötétkék ombre fal, de akár a fehér-menta-türkiz is nagyszerű kombináció!

A festékek kikeveréséhez válassz ki két színt. Szükséged lesz fehér színre, mert ezzel tudod kikeverni az árnyalatokat. Keverd ki a különböző erősségű árnyalatokat.

Oszd fel a falat annyi vízszintes csíkra, ahány árnyalatot szeretnél. Kezdd el felül a legvilágosabb színnel, majd haladj lefelé az egyre sötétebbekkel. Minden sáv között tisztísd meg a hengert! Ha kész vagy a csíkozással, akkor jöhetnek a finom átmenetek képzése. A két szín közül a világosabb árnyalattal maszatold el a határvonalat, ha a festék kicsit száradna, nagyon óvatosan nedvesítsd meg. Így járj el a többi csík között is. Így lesz szép ombre a falad!

Ombre falfestés

ombre falfestés

Betonhatású falfestés házilag

Otthon magazinokban gyakran látni mostanában betonhatású falakat, és az igazat megvallva nagyon menő tud lenni! Ehhez a folyamathoz lehet kapni mélyalapozó, beton hatású díszítő glettet és fal impregnálót.

Az anyagot, rozsdamentes glettvas segítségével, szabálytalan alakzatban gletteljük a falra. A felesleget le kell szedni, csak vékonyan! Egyszerre egy falrészen kell dolgozni, majd várni, amíg száradni kezd a falon az anyag. Ha az anyag kellőképp szárad és már nem képlékeny, kezdd el simítani a rozsdamentes glettvassal. A kitüremkedő részek a simítás hatására, elkezdenek a szürke különböző árnyalataiban pompázni.

Beton hatású falfestés

Rombusz, virág, háromszög, avagy a stencil használata falfestésnél

A stencil, vagy más néven festősablon egy speciális műanyagból készült forma/mintázat, amivel tökéletes mintát festhetünk a falra. Vannak csillag festősablonok, háromszög festősablonok, csepp alakú stencil, virág alakú, betű vagy szám formátumú és így tovább.

A festősablonok belső és külső terek faldekorálásához is használható. Az előzőleg alapszínnel festett falra a kívánt stencil mintázatot festhetjük egy adott falrészre vagy akár a teljes falra egy másik színű festékkel. Nem szükséges falmatrica és ragasztóanyag sem. Egyedülálló, de tökéletesen kivitelezett mintákat festhetünk velük, akár ornamentumokat, fákat, virágokat, geometriai mintákat.

Mivel a stencilek többször használhatóak, megéri beszerezni 1-2 motívumot, aztán tetszőlegesen az egész lakásban visszaköszönhet a minta 1-1 falon, de akár bútoron is.

falfestés stencillel

Dekorfestés maszkoló szalaggal

Ha nincs pénzed drága design tapétára, akkor a maszkolószalaggal, avagy festőszalaggal csodát művelhetsz. Ez az öntapadós festőszalag tökéletes kontúr létrehozását teszi lehetővé, gyakorlatilg végtelen számú mintát tudsz vele létrehozni. a vonalak lehetnek párhuzamosak, vagy keresztezhetik is egymást.

Falfestés maszkoló szalaggal

 

A festőszlagaot millió módon felhelyezhetedm csak a képzeleted szabhat határt a mintáknak, színeknek. 

Dekorációs falfestés

Kapcsolódó ötletek