Endoszkóp

Az endoszkóp leegyszerűsítve egy rugalmas cső végén elhelyezett kamera, mellyel szűk helyekre tudunk benézni. Áruházunk jelenleg Bosch márkájú vizsgálókamrákat kínál. A lentiekben nézzük meg alaposabban is ezt a praktikus kis készüléket.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
102 790 Ft - 180 190 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Milyen részekből áll az endoszkóp?

 • szonda: ebben a részben helyezkedik el a főkamera, mely előre felé néz. Egyes készülékekben található egy oldalkamera is, mellyel a fej elforgatása nélkül is tudunk oldalra tekinteni. A szonda elején, a kamera mellett, jellemzően körkörösen elhelyezve találhatók a ledes fényforrások, melyek ahhoz nyújtanak segítséget, hogy sötét helyen is megfelelő fényviszonyokat teremthessünk a kamera működéséhez. Szintén a szondán található a csatlakozó adapter a különböző kiegészítőkhöz. Ezekről a későbbiekben lesz szó. A drágább, professzionális használatra szánt készülékek feje forgatható, dönthető, mellyel lehetőségünk van a lehető legteljesebb képet kapnunk a vizsgált objektumról.
 • rugalmas cső: ez köti össze a kontrollert a szondával, ebben futnak a kamera jelkábelei és a világítás elektromos vezetékei, illetve mechanikailag is ez tartja a szondát, ennek segítségével tudjuk előre tolni.
 • kontroller: mobiltelefonra hasonlító készülékrész, mely megjeleníti a kamera képét, ez tartalmazza az áramforrásként funkcionáló elemeket vagy akkumulátort. Ebben foglal helyet az SD kártya is, amelyre a felvételeket rögzíthetjük. Itt találhatók a különféle vezérlőgombok, a fényerőszabályozó, a világítás ki/be kapcsoló, és a forgatható fejű készülékek esetén a forgatást irányító gombok is. A legegyszerűbb és legolcsóbb készülékeknél a kontroller hiányzik, helyén egy usb csatlakozó található, melynek segítségével a készülék egy mobiltelefonhoz vagy számítógéphez csatlakoztatható. Ilyen esetben mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a mobiltelefonunk, számítógépünk kompatibilis-e a kiválasztott vizsgálókamerával.

Az endoszkóp kiválasztásának szempontjai

 • szonda átmérője: mennyire szűk helyen szeretnénk használni a készüléket, ez alapján válasszunk az átmérők között. A legkisebb átmérőjűek jellemzően 5.5mm-esek, az átlagosnak vehető méret az 8-9mm között van.
 • rugalmas cső hossza: ez meghatározza, hogy milyen mélyre tudunk az eszközzel benézni, ha csak egy gépjármű motorját szeretnénk megvizsgálni, akkor elég lehet egy rövidebb, 100-130cm-es készülék is, míg ha pl. hosszabb csővezetékek belsejét szeretnénk megtekinteni, akkor kaphatunk 5-10, sőt még hosszabb rugalmas csővel szerelt endoszkópos kamerákat is.
 • vízállóság, víznyomás állóság: ha nedves, párás környezetben, esetleg víz alatt szeretnénk használni az endoszkópot, akkor ennek megfelelő IP minősítésű, és nyomásállóságú készüléket kell választanunk.
 • kamera felbontás: minél nagyobb a felbontás, annál részletgazdagabb képet kapunk az adott területről, és könnyebb beazonosítani a vizsgálandó probléma mibenlétét.
 • tápellátás, akkumulátor kapacitás: amennyiben hosszabb időn keresztül használnánk folyamatosan az akkus vizsgálókamerát töltés nélkül, úgy válasszunk magasabb kapacitású akkumulátorral szerelt változatot.

Mire jó az endoszkópos kamera?

Az endoszkóp felhasználásának szinte csak a képzelet szab határt, hiszen bármilyen ismeretlen, szabad szemmel nem belátható üregek, csövek felfedezésére alkalmas. A leggyakrabban az alábbiakra használhatjuk a készüléket:

 • gépjármű motorok belsejének vizsgálata: a gyertyalyukon keresztül bevezethető a szonda, és a motor belsejében hibajelenségeket, kopások, lerakódások jelenlétét tudjuk igazolni.
 • gépjármű kipufogórendszerének vizsgálata: lerakódások, korrózió megtekintése
 • csővezetékek, lefolyók vizsgálata: állapotfelmérés, dugulás helyének meghatározása, csővezeték repedésének feltárása
 • kútvizsgálat: kút állapotának megtekintése, beszorult szivattyú esetén a szorulás okának vizsgálata, szűrőzött réteg elhelyezkedésének meghatározása. Beleesett tárgyak mentése.
 • betekintés gipszkarton előtétfalak mögé, álmennyezet fölé: valamilyen probléma, rendellenesség, kártevők, rágcsálók jelenlétének gyanúja esetén elegendő ezeken a szerkezeteken egy kisebb lyukat fúrni, amelyen a szonda átfér, és megvizsgálhatjuk a mögötte lévő teret.
 • szekrénysorok, nehéz bútordarabok mögé betekintés, beesett tárgyak helyének feltárása, tárgyak kimentése
 • csatornába, víznyelőbe esett tárgyak megtalálása, mentése a fedlap felemelése nélkül.
 • betekintés bármilyen üregbe, furatba, repedésbe, ahová a készülék befér.

Milyen kiegészítőket vehetünk az endoszkópos kamerához?

Az egyszerűbb készülékekhez fixen rögzíthető tartozékokat tudunk venni, melyek lehetnek különböző kialakítású kampók, csipeszek, mágnesek, tükrök. Ezek segítségével, és egy kis kézügyességgel a szűk üregbe beesett tárgyak mentése megoldható. A professzionális felhasználásra szánt endoszkópokhoz külön mozgatható szerszámtartozékok is csatlakoztathatók, mellyel a bonyolultabb mentési műveletek is könnyebben megvalósíthatók, egy mozgatható csipesszel egyszerűen megragadható egy kisebb tárgy, egy kútba beszakadt szivattyúra ráhurkolható egy mentőkötél, vagy akár dolgokat elvágni, elfűrészelni is lehet speciális tartozékokkal. A kamera mellé érdemes lehet még vizsgálótülröt, felszedő szerszámot is beszerezni.