Hogyan Válasszunk Beltéri Falfestéket
Módosítva: 2022. június 13.
Létrehozva: 2022. május 18.

Hogyan Válasszunk Beltéri Falfestéket

Napjainkban, köszönhetően a gyártók folyamatos innovációs tevékenységének, számos új ötletes, hatékony és könnyen kezelhető beltéri falfesték kerül forgalomba.

Tartalomjegyzék
 1. Hogyan válasszunk beltéri falfestéket?
 2. Hogyan válasszunk beltéri falfestéket, ha a tisztíthatóság a szempont?
 3. Hogyan válasszunk beltéri falfestéket, ha a penészedést szeretnénk megelőzni?
 4. Beltéri falfesték választása – a megfelelő felületű festék megtalálása 
 5. Beltéri falfesték színének kiválasztása
 6. Hogyan válasszunk beltéri falfestéket, ha követni szeretnénk a trendet?

A legelőnyösebb beltéri falfesték kiválasztása alapos átgondolást igényel. Sokszor mondjuk, hogy mennyivel jobb volt régen, ami persze sok szempontból igaz is, de ha a falfestékeket nézzük, a modern kornak mindenképpen előnyös hozadéka van rájuk nézve. Vegyük csak az általuk elérhető dekorációs hatást, praktikumot, környezettudatosságot. Napjainkban, köszönhetően a gyártók folyamatos innovációs tevékenységének, számos új ötletes, hatékony és könnyen kezelhető beltéri falfesték kerül forgalomba, gondolunk itt például a mosható típusokra, a fényes vagy matt hatásúakra, bababarát falfestékekre és még sorolhatnánk. Ezekkel a tanácsokkal könnyebb lesz eldönteni hogyan válasszunk beltéri falfestéket.

Kék festék

Hogyan válasszunk beltéri falfestéket?

Most áttekintjük, hogy otthonunk mely helyiségeibe milyen beltéri falfestékek alkalmazása javasolt. Itt most elsősorban a festék típusának megválasztáshoz adunk támpontot:

 • Konyha: a konyhabútor mögötti, feletti részekre, plafonra tetszés szerint választható egy általános beltéri falfesték, de ahol ki van téve a koszolódás veszélyeinek, mint például alsó felső szekrény közötti rész (ha nincs csempézve), étkezőasztal melletti vagy tűzhely melletti falrészekre érdemes mosható beltéri falfestéket választani. Ha a konyhában a főzés miatti gőz, a nem megfelelő szellőzés okoz gondokat, akkor viszont penészgátló falfestéket használjunk!
 • Nappali/Hálószobák: ide tetszés szerint választható bármilyen beltéri falfesték, hacsak nincs kisgyermek vagy benti házi kedvenc, mert ebben az esetben itt is érdemes mosható felületet kialakítani a festékkel. Abban az esetben, ha mindenképpen egészséges, légzőszerv barát festéket szeretnél használni, alkalmazd a gyerekszoba, babaszoba falfestékre vonatkozó javaslatunkat. (alacsony VOC)
 • Előszoba: ebben a helyiségben mindenképpen javasolt mosható, dörzsálló beltéri festéket használni, hiszen az egyik legnagyobb igénybevételnek, koszolódásnak kitett területe az otthonnak.
 • Fürdőszoba: az elsőszámú javaslat a penészgátló festék, hiszen gyakran van magas pára a fürdőkben, ami a hidegebb sarkokban lecsapódhat, a szellőztetés nem mindig megoldott. Itt általában csempézve vannak azok a részek, ahol erősebb igénybevétel várható, a többi falfelületre mehet a penész elleni védelemmel ellátott festék!
 • Gyerekszoba, babaszoba: ezekbe a helyiségekbe használjunk káros anyagoktól mentes falfestéket! Sajnos a latex és olaj alapú festékek illékony szerves vegyületeket is tartalmaznak, melyek párolgásuk során ártalmasak az egészségre. Több hónapig is szennyezhetik az adott helyiség levegőjét. Gyerekszobába, játszószobába, babaszobába mindenképpen alacsony VOC tartalmú beltéri falfestéket érdemes használni. A VOC a levegőben előforduló szénhidrogén származékok összefoglaló neve. Ezek irritálják a légzőszerveket, szemet, de hosszútávon belső szervi tünetei (vese, máj) is lehetnek a belégzésének.

Zöld falfesték

Hogyan válasszunk beltéri falfestéket, ha a tisztíthatóság a szempont?

A konyhába, előszobába bárkinek megfontolandó mosható beltéri falfestéket választani, de ha gyermekek vannak, háziállatok a lakásban, akár az összes falfelületet érdemes dörzsálló festékkel bevonni. Ha nem ilyen festéket használunk, akkor koszolódás esetén nehéz eltávolítani a foltot, sáros mancsnyomot, kicsapódott ketchupot például, ráadásul hagyományos festéknél a tisztítás fakítja, vagy teljesen leszedi a festék színét az adott helyen. A mosható festékek ellenben sokkal ellenállóbbak a felületi szennyeződésekkel szemben, nem ivódnak bele, a foltok könnyen eltávolíthatóak. í

Hogyan válasszunk beltéri falfestéket, ha a penészedést szeretnénk megelőzni?

Sok lakásban, családi házban okoz gondot évről- évre a penész megjelenése a hidegebb sarkokban. Ennek fő oka a lakás páratartalmának megemelkedése. Télen kevesebb a szellőztetés, sok a bent teregetett ruha, a meleg pára is száll a konyhából, fürdőből.

Ebben az esetben egy alapos fertőtlenítés és penész eltávolítás után használhatsz  penészgátló festéket, mely ellenállóbb a magas páratartalomnak, a falon penészálló bevonatot képez. Ezek összetétele biztosítja, hogy a falon ne tapadhasson meg a penész. Egyes gyártók kimondottan penészgátlós festéket kínálnak, míg mások adalékanyagot, mely a festékhez keverhető.

Beltéri falfesték választása – a megfelelő felületű festék megtalálása 

Beltéri falfesték választásnál legalább olyan fontos a megfelelő fényességű festéket megtalálni, mint a helyiség színét. Egy nem megfelelő döntés a fényerősséget, illetve a nem megfelelő irányba viheti az általunk megálmodott designt.

 • matt vagy selyem matt? – ezek a legtöbb helyre passzolnak, a matt festékekkel jól palástolhatók a felület szépséghibái, míg a selyem matt még bársonyosabb, kissé meszes hatású, krétaszerű felületet eredményez.
 • selyemfényű – ezekkel a festékekkel lehet fényes falat alkotni, ugyanakkor a fal egyenetlenségei jobban megmutatkoznak, ezért fontos az alapos csiszolás a felvitele előtt. Alkalmazható kiemelésre is, akár keretszerűen, akár stukkókat, boltíveket is hangsúlyozhatunk vele.
 • szatén festékek – a selyemfényű és matt falfestékek közé esik, úgy mondanánk, hogy finoman fényes.  Megfelelő a fedése, és van egy kis fénye. Ha nem tökéletes a fal, jól alá kell csiszolni, alapozni.
 • tojáshéj fényű falfesték (vízbázisú) – ez egy finomabb fajta szaténfesték, de textúrázott felülettel. Víztaszító, konyhába, fürdőbe is megfontolandó. Jobban elfedi a tökéletlenségeket, mint a szatén.

Beltéri falfesték színének kiválasztása

A falszín kiválasztása az egész folyamat során talán a legizgalmasabb rész. Vannak meglévő bútorok, elképzelésünk is mit szeretnénk, de mindig alaposan át kell gondolni, hiszen a festés után évekig a választott színt látjuk majd a falon.

Manapság divatosak az úgynevezett föld színek, a fehér, a natúr, világosbarna, szürke. Ugyanakkor számba kell venni, milyen bútorok vannak meg, vagy mit vásárolunk meg festés után, hiszen a színek kifejezőereje leginkább más színek társaságában mutatkozik meg. Hiába tetszik nekünk az egyik szín, ha a meglévő bútorokhoz például egyáltalán nem illik majd. Ugyanez fordítva is igaz. Lehet, hogy nem is gondolunk egy esetleges színre opcióként, mégis a bútorokhoz, kiegészítőkhöz az menne a leginkább. Gyengíthetik vagy felerősíthetik egymás hatását a színek. Hogyan válasszunk beltéri falfestéket, ha optikailag nagyítanánk a teret? A sötét színek mindig kicsinyítik, a világosak pedig könnyeddé, légiessé teszik azt.

A tökéletes szín megtalálásához némelyik gyártó ma már hazavihető kis kiszerelésű, stiftszerű falfestéket is gyárt, mellyel akár több lehetséges árnyalatot kipróbálhatunk otthon, és azok közül választhatjuk ki a leginkább tetszetőset, ráadásul a kérdéses helyiségben, a helyszínen. A megfelelő beltéri falfesték kiválasztása mellett nem elhanyagolható, hogy jó minőségű festő szerszámokat használjunk a festéshez, ha pedig tanácstalan vagy milyen ecsetekre, hengerekre van szükséged, olvass utána korábbi bejegyzésünkben az ecset és festőhenger típusokról!

Divatos falszínek

Hogyan válasszunk beltéri falfestéket, ha követni szeretnénk a trendet?

Ha eldöntöttük, hogy milyen legyen a festék, mosható -e vagy sem, penészgátlós esetleg bababarát, és milyen fénye legyen, dönteni kell a színt illetően.

Manapság mindenhol szembejönnek a trendi színek, akár a magazinokat lapozva, akár lakberendezési áruházakban járva-kelve láthatjuk, hogy mostanság a natúr színek árnyalatai, a törtfehér, fehér, a szürke különböző árnyalatai nagyon divatosak, ráadásul a legtöbb bútorral jól kombinálhatók.  Ezek mellett a földszínek, bézs, barna, csontszín, sőt az olívazöld is igen felkapottak. Ezek az árnyalatok is jól társíthatók a meglévő berendezési tárgyakhoz. Ha bevállalós valaki, 1-1 falra választhat egy tengerparti nyaralást idéző mentát vagy türkizt, de akár egy napsütéses, optimista okkersárgát, vagy egy dzsungelt idéző sötétzöldet, mely fokozza a kreativitást. Így már könnyebb

Mindig válasszunk úgy beltéri falfestéket, hogy az eleget tegyen az elvárt igényeknek (dörzsállóság, penész elleni védelem, bababarát), ugyanakkor a színüket illetően érezzük jól magunkat az otthonunk falai között, és aknázzuk ki a színek hangulatbefolyásoló hatását! Ha tudjuk hogyan válasszunk beltéri falfestéket, akár magunk is neki ugorhatunk a festésnek! Ha glettelni is szükséges festés előtt, akkor szerezzünk be glettelő kanalat is hozzá!

Jó munkát kívánunk!

Kapcsolódó ötletek

Ecset és Festőhenger Típusok

A megfelelő ecset és festőhenger típusának a kiválasztása igényel némi utánajárást. A minőségi végeredmény szempontjából nagyon fontos a megfelelő eszköz kiválasztása.