Vakolatgyalu

A vakolatgyalu vakolat egyenetlenségeinek korrigálására, vakolat kaparására, gyalulására alkalmas kéziszerszám, sőt ennél többre is alkalmazható, mint például régi festékrétegek eltávolítására, problémás bevonatok lekaparására. Webáruházunkból Polonia, Yato, Extol Craft vakolatkaparókat rendelhet házhozszállítással acél, alumínium vagy fa talpas változatban, hogy a vakolat utólagos megmunkálása, a felületek kiegyenlítése simán menjen! A vakulatkaparó vagy más nevén rasketta a kőművesek, burkolók, festők sokat használt szerszámának számít, de bárkinek hatékony segítség, ha régi vagy új felületet kell kaparni, egyenetlenséget, anyagréteget eltávolítani.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 590 Ft - 19 490 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
6 termék
6 termék

Vakolatgyalu felépítése

Alapvetően két részből áll egy vakolatkaparó. Van a talprésze és egy fogója. A talprész gyártónként, termékenként eltérő, van amelyiknél késes megoldással működik, több éles kés segítségével távolítja el a vakolatról a kiálló, egyenetlenséget okozó részeket, van amelyik pedig apró tüskékkel látja el ugyanezt a funkciót. Létezik rácsos kivitel is, ezeket rácsos kaparónak is szokták nevezni.

A talprész lehet fa, alumínium vagy acél. A fogó, ahol munka közben rá kell fogni, meg kell szorítani, szintén fa, alumínium vagy acél, esetleg ezeken ráadásként műanyag bevonat a magasabb komfortérzetért, a stabilabb fogásért.

Méretük szerint általában a  vakolatkaparók 10-15 cm széles és 25-45 cm hosszú tartományban mozognak.

A vakolatgyaluk és a kőművesek egyéb szerszámai

Létezik néhány alapvető szerszám, ami szükséges, ha valaki kőművesmunkákat végez, vagy a kényszer ráviszi, hogy otthon a ház körül maga végezze el az ilyen jellegű munkákat. A legfontosabb kéziszerszámok ehhez:

Ezek az alap szerszámok, melyek nélkül nem lehet nekifogni a munkának, de természetesen van sok más szerszám is, ami a munka hatásfokát vagy a végeredmény valódi minőségét nagyban befolyásolja.

Ezek közé tartoznak a vakolatgyaluk is. A felületet kaparni, gyalulni szinte minden esetben szükséges, a vakolatkaparók segítségével pedig könnyen és gyorsan elvégezhető ez a munkafolyamat. Előfordul, hogy előkészíteni kell velük egy adott felületet, és van, amikor a befejező munkálatok részeként szükséges használni a vakolatgyalukat.

Vakolatgyalu

A vakolatgyalu alkalmazási területei

A vakolatkaparókat nem kizárólag vakolat egyenletessé gyalulásához lehet használni, van sok más olyan munkafolyamat is, amelyeknél hatékony segédeszköznek bizonyulnak, itt főként az alábbiakra kell gondolni:

 • vakolat gyalulására, kaparására
 • festett falak alapos tisztítására
 • régi vakolatok eltávolítására
 • felületek kiegyenlítésére
 • vakolás és befejező munkák során az egyenetlenségek megszüntetésére
 • felesleges anyagok eltávolítására (pl. gipsz, habarcs, ragasztó, festék)
 • polisztirol gyalulására, reszelésére
 • aljzat és fal előkészítési munkáknál

A vakolatgyaluk alkalmazása festés előkészítésnél

A falakon lévő festékrétegek, bevonatok az idő előrehaladtával elveszítik eredeti szépségüket, tulajdonságaikat, tönkre mennek, felújításra szorulnak. Azt, hogy ennek elérkezett az ideje, jól mutatja, ha a felület elveszti eredeti struktúráját, például a színét, fényét, leválnak rétegek vagy repedéses lesz. Az, hogy megfelelő -e még a bevonat tapadása, többféleképpen is eldönthető.

 • karcpróba: a régi festékréteget meg kell kaparni egy hegyes tárggyal, ha a karcolás mentén a bevonat megbomlik, felgyűrődik, lepattog, ez egyértelműen jelzi, hogy már nem jó a tapadás.
 • ragasztószalagos teszt: a bevonatra jól ragadó ragasztószalagot teszünk egy területre, majd gyorsan, erősen lehúzzuk. Ha a ragasztószalagon bevonat, festékszemcsék, részek találhatók, a bevonat tapadása már nem jó.

Festés, felújítás előtt mindig fel kell mérni a falak állapotát, a károsodás okát, és így kell eldönteni, hogy milyen előkészítést igényel a fal, teljesen le kell -e kaparni például a festékrétegeket az új felvitele előtt, vagy megtarthatóak a régi rétegek.

A régi vastag festékrétegek, egyéb bevonatok eltávolításának eszközei:

 • fémkefe
 • spatulyakés
 • rasketta vagyis vakolatgyalu, vakolatkaparó

Ha a falfelületen csak esztétikai hibák vannak, nem szükséges eltávolítani a régi rétegeket. Ellenben a laza, nem jó tapadású rétegeket, a szennyezett, adott esetben fertőzött bevonatokat mindig el kell távolítani, hiszen csak így lesz a végeredmény tartós, szemet gyönyörködtető és nem utolsó sorban egészséges. Ehhez a munkafolyamathoz használja bátran a vakolatgyalut, mely éles fogaival, késével hatékonyan távolítja el a problémás rétegeket, egyenetlen részeket!

Nagyon fontos, hogy az eltávolítás után a falfelület az újra festés előtt teljesen sima, szilárd, pormentes legyen, ezért a hibás, lekapart, kiesett részeket folttapaszolással kell javítani és a felületet átcsiszolni. A csiszolás elvégezhető a megfelelő finomságú csiszolópapírral, csiszolóvászonnal, még jobb, ha csiszolótuskóval végezzük, de ha meg akarjuk kímélni magunkat ettől a megterhelő munkafolyamattól, esetleg túl nagy felületről van szó, használjunk elektromos falcsiszolót !

Vakolatgyaluk rendelése a Profibarkácstól

Webáruházunkban Polonia, Yato, Extol vakolatkaparók közül választhatja ki azt, amelyikkel szívesen dolgozna, akár rácsos, tüskés vagy késes kivitelből egyaránt. A rasketták rendkívül hasznosak, ha házfelújításról van szó, hiszen segítségükkel könnyedén eltávolítható a régi, lepergő festékréteg, a penészes, felázott vakolatréteg, de az aljzatelőkészítésnél is fontos szerepe van. A kőművesek, burkolók, festők szerszámostáskájában fix helyük van, de ha valaki maga újítja házát, lakását, nyaralóját, szintén nem nélkülözheti ezt a kéziszerszámot.

A Profibarkács webáruházban mindig minőségi termékeket talál, hiszen tudjuk, hogy vásárlóink bizalma hosszútávon csak megbízható szerszámokkal, gépekkel, eszközökkel nyerhető meg, melyek valóban ellátják a funkciójukat, amiért megvásárolta. Az eredményes munkához mindig szükség van a megfelelő célszerszámokra, érdemes áldozni rájuk, ez sokszorosan megtérül a végeredményben.

 

Gyakran feltett kérdések vakolatgyalu vásárlása előtt

 

 

PVC padló terítése előtt az aljzatbetonon kiálló egyenetlenségek eltüntetéséhez milyen szerszámot ajánlanak?

A vakolatgyaluval egyenletessé tudja tenni az aljzatot, alaposan át kell menni rajta a raskettával, hiszen a PVC esetén nagyon fontos a megfelelően simára előkészített felület.

A Yato késes alumínium vakolatgyaluja alkalmas külső vakolat eltávolítására?

Igen, ez a horganyzott acél kéziszerszám hatékonyan gyalulja, kaparja le a régi, rossz minőségű vakolatot.

Tapétaeltávolításhoz jó a rasketta?

Kevés az olyan tapéta, ami a felületről egyszerűen eltávolítható. A felülethez nem túl erősen kötődő tapétákat szárazon is el lehet távolítani, lekaparni, ehhez alkalmas a spatulya és a rasketta is.