Tésztafőző

Feltehetőleg neked is van otthon számtalan edényed, aminek a nagy részét talán nem is használod. Ha unod már, hogy folyton a szűrőedény mellé öntöd a tésztát, esetleg a régi, „fedődogós” módszerrel próbálkozol - amivel ráadásul könnyen le is forrázhatod magad -, itt az ideje, hogy beszerezz egy tésztafőző edényt! Már első alkalommal is a segítségedre lesz, és garantáljuk, hogy soha többé nem szeretnél mással tésztaféléket főzni!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
1 termék
1 termék

Hogyan használhatom a tésztafőzőt?

Vegyük sorra, hogy miért is praktikusabb egy tésztafőző fazék, mint bármi, amit eddig használtál erre a célra.

Először is, több funkciót ellát egy konyhában. Tésztafőző funkciója mellett minimális víz hozzáadásával a belső szűrőrészt akár párolásra is használhatjuk. Ezenfelül a betétet eltávolítva hagyományos főzőedényként is megállja a helyét. Űrtartalma elegendő egy leves elkészítéséhez is, de egyéb köretek, pörköltek, egytálételek, raguk elkészítésére is ajánljuk.

Azt gondoljuk, hogy egyszerű jó tésztát készíteni, de biztosan előfordult már veled is, hogy túl puha, esetleg túl kemény lett a végeredmény. A tészta minőségén felül konyhatechnikai praktikákra is oda kell figyelnünk, hogy kellemes állagú végeredményt kapjunk.

 

Így használd a tésztafőzőt fazekat!

A kifőzni kívánt mennyiségnek megfelelő vizet odatesszük főni. A fazékban természetesen már belekerül a folyamat elején a szűrőbetét – ha ezt később tennéd bele, az a felhajtóerő miatt a víz kiszorításával járna, így javasoljuk, hogy a vizet már ebben az állapotban töltsd bele.

Literenként egy csipet só javasolt, ettől egyéni ízléstől függően el lehet térni természetesen. Forrásban lévő vízbe tesszük a tésztát, és időnként kavargatjuk, hogy ne tapadjon össze.

Sokan ehhez olajat használnak, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy ez egy kihagyható lépés, sima kavargatás megakadályozza, hogy a tészta egy hatalmas csomóvá ragadjon össze.

 

Az olaszok által használt „al dente” kifejezés arra utal, hogy kívül már puha, belül még pont annyira kemény a tészta, hogy a rákerülő öntet vagy szaft folyadéktartalmát képes lesz felszívni és a végeredmény nem egy ragadós massza lesz. Ez nagyjából egy 10 percnyi időnek felel meg, durumlisztből készült tésztának lehet, hogy kell még további 1-2 perc.

Amikor az idő letelt, egyszerűen fogjuk egy edényfogó segítségével a szűrőbetétet és egy mozdulattal kiemelhetjük a tésztánkat. Innentől a folyamat teljesen azonos, az edénybe visszatéve olajat adagolunk hozzá és a további felhasználás már csak rajtunk múlik.

Mire kell figyelni a tésztafőző gazék használatakor

A forrázásveszély miatt különösen érdemes odafigyelni a kiemelés résznél, rengeteg háztartási baleset adódik ebből a lépésből!

 

Tipp:

Ha azonnal felhasználjuk a tésztát, az olajozás egyáltalán nem szükséges, maga az öntet biztosítja, hogy nem ragad össze étkezés közben.

 

Tésztafőző típusok, anyag, tisztíthatósága

Tésztafőző edényeink rozsdamentes acélból készülnek, amiről jó tudni, hogy könnyen tisztítható, az étel nehezebben ég le bennük, és gáz-, elektromos-, kerámialapos- vagy indukciós tűzhelyen is használhatóak. Nagyipari mennyiséghez sokkal nagyobb gépek vannak forgalomban, kapható elektromos, vagy gázüzemű.

Otthoni felhasználásra azonban tökéletes a kínálatunkban kapható egyszerű, de nagyszerű verzió. Kézi és gépi mosogatással is tisztítható.

Tipp:

Ne használjunk dörzsfelületű szivacsokat a tisztításhoz, és kerüljük a súrolószerek használatát is!

 

Tésztakészítés otthon?

Ha speciális étrendet követünk, vagy csak szeretünk a konyhában tüsténkedni, egy tésztakészítő gép is hasznos társunkká válik. Termékeink között tésztanyújtó gépet is találsz.

Tudtad?

A tésztafőző víz egyéb felhasználásra ad lehetőséget:

  • többek között fel tudod javítani vele a szószokat, önteteket. Érdemes a keményítő előnyeit szem előtt tartani, így egyéb adalékok hozzáadása nélkül érheted el a kellemesen lágy, olaszos ízvilágú öntetek utánozhatatlan állagát
  • feloldja a makacs szennyeződéseket a tepsi, vagy edény alján hagyva, amit mosószerrel természetesen érdemes átmosnod
  • zöldségpároláshoz sem kell új vizet felmelegítened, használhatod a megfőtt tészta vízét erre a célra
  • a keményítős víz alkalmas további, sűrítést igénylő levesek, krémlevesek elkészítésére
  • ha kihűlt, a növényeink locsolására is tökéletesen alkalmassá válik

Kínálatunkban a PERFECT HOME tésztafőzőjét tudod megvásárolni.

 

Hogyan használhatom a tésztafőző edényt?

A szűrőbetéttel együtt tedd fel a vizet főni. Innentől a folyamat ugyanaz, mint eddig, azonban a tészta leszűrése egy mozdulattal megtörténik, ezzel nagyban megkönnyítve a folyamatot.

Miért jobb, mint egy sima edény?

Több célra is használhatjuk a konyhában, alkalmas többek között párolásra, sima főzésre is. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a konyhai balesetek többsége forrázásból adódik, ezt könnyebben elkerülhetjük egy szűrőbetétes tésztafőző használatával.

Használhatom bármilyen tűzhelyen?

Igen, tésztafőzőink gáz-, elektromos-, kerámialapos- vagy indukciós tűzhelyen is használhatóak.