Paella gázégő
Amint tavasszal kijön a jó idő, sokunkban előjön az igény a kertben történő főzésre, sütésre. A kertben tudunk grillezni, nyárson sütni, illetve bográcsozni is. A bogrács alá klasszikusan fával szokás begyújtani, ez teszi a tevékenységet igazán autentikussá, azonban erre sok esetben nincs lehetőség, vagy éppen egyszerűbb, gyorsabb megoldásra vágyunk. Erre az esetre nyújt megoldást a paella gázégő.
Mi is az a paella gázégő?
Leegyszerűsítve egy különböző számú, kör alakban meghajlított, furatokkal ellátott zománcozott acélcsőből álló szerkezet, mely gázégőként használható. Elsősorban kerti főzésekhez és sütésekhez használatos, bogrács, illetve tárcsa alatti tüzelésre. A paella gázégő PB gázpalackról üzemeltethető.
Milyen típusú paella gázégők léteznek, mi alapján válasszunk?
A paella gázégőknek alapvetően három olyan tulajdonsága van, mely meghatározza a kiválasztás szempontjait:
- körök száma: ez a tulajdonság azt jelenti, hogy hány koncentrikus körben helyezkednek el a gázlángot kibocsátó csövek. Minél több a körök száma, annál egyenletesebb melegítést biztosít az eszköz, ami különösen előnyös a sütés és főzés során. A több körrel rendelkező paella gázégő jellemzően nagyobb méretű is.
- A körök száma mellett az is nagyon fontos tulajdonság, hogy az egyes körök közül hány kör szabályozható önállóan. Léteznek 2 körös gázégők, melynél a körök nem szabályozhatók önállóan, illetve sok 3 körös készüléknél csak 2 kör szabályozható külön, és jellemzően a belső 2 kör közösítve van. Azt, hogy hány kör szabályozható külön, nagyon könnyen megállapíthatjuk a berendezés képe alapján, ugyanis ahány cső vezet végig a nyelén, annyi külön szabályozható gázkörrel rendelkezik az eszköz, illetve nyilván annyi gázcsatlakozó is található rajta. A külön szabályozhatóság előnye abban rejlik, hogy egy paella gázégőt több különböző méretű bográcshoz vagy tárcsához is tudunk használni, ugyanis kisebb edények esetén csak a belső kört, vagy köröket gyújtjuk be, míg nagyobb edény esetén az összeset. Ez azonban nem minden, hiszen az egyes körök lángmagassága is külön szabályozható, így például a szélső kör lángját kisebbre hagyva meg tudjuk akadályozni, hogy a bogrács szélén leégjen az étel, vagy a tárcsa alatt be tudjuk állítani, hogy egyenletes legyen a hőeloszlás.
- A paella gázégő átmérője: ez mindig a külső, legnagyobb kör átmérőjének mértéke. A több körös berendezések esetén logikusan mindig nagyobb, azonban az azonos körszámú eszközök között is vannak különbségek. Az átmérőt mindig az alapján válasszuk meg, hogy mekkora bogrács vagy tárcsa alá szánjuk a gázégőt.
Milyen kiegészítők szükségesek a paella gázégőhöz?
- PB gázpalack: a gázt ebből nyeri a gázégő, enélkül nem fogjuk tudni üzemeltetni
- Nyomásszabályozó, gáztömlő: a gáztömlővel kötjük össze a gázégőt a palackkal, a nyomásszabályozó pedig egy elengedhetetlen biztonsági eszköz, melyet a palack és a gázégő közé be kell építenünk
- Gáztömlő elosztó: több körös paella gázégő esetén lesz rá szükségünk (hacsak nem külön gázpalackról üzemeltetnénk az egyes köröket). Olyat válasszunk, ahol az egyes ágak külön-külön elzárhatók, a gáz átfolyása szabályozható, ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy az egyes körök lángmagasságát szabályozni tudjuk
- Paella gázégő állvány: bár megtehetjük, hogy a gázégőt pl. téglára, betondarabra helyezzük el, az állvány egy professzionális és stabil tartás biztosít neki
- Bogrács, tárcsa, egyéb kerti főzéshez, sütögetéshez használható kiegészítők: áruházunkban széles kínálat közül lehet választani ezen termékek esetén is.
Paella előnyök és hátrányok
Paella gázégő előnyei a fatüzeléssel szemben
- nem jár füsttel, így a sütögetés során nem lesz a ruhánk és a hajunk füstszagú
- nincs pernye, kipattanó parázs, így sokkal biztonságosabb, mint a fatüzelés. Ez különösen nagy szárazság idején, a szokásosnál tűzveszélyesebb környezetben lehet fontos szempont. Felügyelet nélkül azonban a paella gázégőt sem szabad hagyni üzemelés közben.
- gyorsan felállítható, a sütést/főzést hamarabb el lehet kezdeni
- a lángmagasság könnyen szabályozható, így mindig a főzés adott fázisának szüksége szerint állítható be a hőközlés.
- nem kell a tüzet eloltani, meggyőződni róla, hogy tényleg jól eloltottuk-e, a gázcsap elzárása után néhány másodperccel kialszik a láng, és a gázégő kihűlése után elcsomagolható a készlet.
Paella gázégő hátrányai a fatüzeléssel szemben
- a gázégőn való főzés nem jár füsttel, bizonyos szempontból hátrány is, ugyanis az étel nem tudja felvenni a füst jellegzetes ízét
- kevésbé hangulatos
- nagyobb beruházás szükséges hozzá, ugyanis a gázégő mellett meg kell venni a palackot (ha nincs otthon), illetve több kiegészítőt is, míg a fatüzelésnél ilyenekre nincs szükség
A Profibarkács.hu számtalan eszközt kínál kültéri sütéshez és főzéshez. Nézz szét webáruházunkban!