Kőműves-, kicsapó zsinór

A kőműves zsinór vagy más néven kicsapózsinór az építőipar egyik alapvető mérőeszköze, de a barkácsolók is előszeretettel használják, Kicsapózsinór segítségével egyenes vonalak kijelölése lehetséges falakon, padlókon, tetőkön, mennyezeten, építési területeken. Rendkívül praktikus eszköz, többféle tekerési móddal, különböző hosszúságban, krétaporos vagy sima változatban egyaránt megrendelhetőek webáruházunkban. Zsebben is elfér, akárcsak egy jelölő ceruza, mégis minőségi, színvonalas munkavégzést tesz lehetővé a használata.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
390 Ft - 3 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
35 termék
35 termék

Kicsapózsinór alkalmazásának előnyei

A kőműves zsinór lényegében egy vonaljelölő, mely a kőművesek, belsőépítészek, burkolók, festők, ácsok, asztalosok alapvető mérőeszköze, de a háztartásokban is számos feladatnál igen hasznos eszköz. Egyenes vonalak kijelölésére szolgál a falakon, mennyezeten, tetőn, padlókon, OSB lapokon, nagyméretű pl. elvágandó gipszkartonon stb. Otthoni alkalmazása is nagyon népszerű, hiszen egy ilyen jelölő segítségével polcok, képek egyenesen, pontosan rakhatók fel, de kijelölhető a járda szegélye, a térkövezés pontos felülete, a falak helye stb. Legnagyobb haszna a hosszú egyenes kijelölésénél van.

Ezzel a nagyszerű eszközzel időt és energiát spórolhat, ráadásul akkor is ki tud jelölni egyenes vonalat, ha egyedül dolgozik, nincs kéznél segítség. Tökéletes vonalak húzhatók a kicsapózsinór használatával, a precíz munkához nélkülözhetetlen.

Kicsapó zsinór

Kőműves zsinór használatának módja

Két pontot ki kell jelölni, melyek között az egyenes vonalat szeretnénk megkapni. Rögzítjük a kicsapózsinórt az egyik jelnél, kihúzzuk a másik jelig, felemeljük, majd erőteljesen visszaejtjük, a krétaporos jelölésű egyenes vonal azonnal megjelenik. Arra figyeljünk, hogy a kifeszítésnél a madzag a rögzítőnek pont a közepén helyezkedjen el, ne legyen elcsúszva.

Kicsapózsinórok és a krétapor

A modern, automata kőműves zsinórok krétaport használnak az egyenes jelöléséhez. Többféle színben lehet hozzájuk a festékport megvásárolni, piros, kék, mindenki a számára legszimpatikusabbat választhatja, bár például tető esetén, ahol gyakran piros, vörös a tetőfedő anyag, praktikusabb a kéket alkalmazni a jobb láthatóság miatt.

Kicsapózsinórok fajtái, eltérő technikai adatai

 1. Tekerésük szerint:
 • direkt hajtású feltekerés
 • áttételes tekerés
 • kézi tekerés
 1. Jelölőanyaggal tölthetőség szerint:
 • nem tölthető
 • porfestékkel tölthető
 1. Hosszúság szerint: 15,30,50,75,100,200 méteres változatok is léteznek
 2. Házuk anyaga szerint:
 • fémvázas
 • műanyag házas
 1. Záróhoroggal rendelkezik vagy sem
 2. Milyen gyorsan tekeri vissza a zsinórt (az áttételesek a leggyorsabbak, sokkal kevesebb idő alatt visszahúzzák a házba a zsinórt)

Milyen a jó kicsapózsinor?

A modern, könnyen használható, átgondolt kőműves zsinórok általában fém vagy műanyag házas készülékek, melyekben a szabadonfutó zsinór könnyen kihúzható, és az áttételes csévélésű forgatókarnak köszönhetően gyorsan visszakerül a helyére. A zsinór munka közbeni rögzítéséről a záróhorog gondoskodik, melyet biztonságosan lehet rögzíteni a felületen. A modern jelölő eszközök feltölthetőek tetszés szerinti színű krétaporral. Természetesen, a krétapor őrlése, tapadási képessége, színpigmentjei minősége is meghatározza, hogy mennyire jól látható a vonal. A zsinór jó minőségű, strapabíró kell legyen, általában a dupla sodrásúak ilyenek.

Külön plusz pont a jelölő berendezésnek, ha könnyen tölthető krétaporral a tartálya, ha pedig esetleg átlátszó tartállyal rendelkezik, még a mennyisége is nyomon követhető, biztosan nem munkavégzés közben fogy ki belőle a por. A minőségi darabok gumitömítéssel is rendelkeznek a festékpor szivárgása ellen.

Vannak olyan jelölő zsinórok, melyek függőónként is alkalmazhatók, például tapétázáshoz. Ehhez a munkához ajánljuk még tapéta eltávolító gépeinket is!

 

Kőműves zsinórok a Profibarkácson

Áruházunkban Vorel, Neo, Topex, Extol, Top Tools gyártók termékei választhatóak a kicsapózsinór termékek között. Léteznek a legegyszerűbb, úgynevezett dobra vagy orsóra tekert kőműves zsinórok, ezek általában 1,5-1,7 mm átmérőjű madzagot tartalmaznak, 50-100 méteres hosszúságban.

A Vorel és a Neo termékei között megtalálja a kézi fogást biztosító orsóra tekert jelölő zsinórokat is, ezek 75-100-200 méteresek, a kézi fogásra alkalmas részük akár földbe is szúrható, cövekként használva a jelölésnél.

A Topex, Top Tools, Extol kőműves zsinórok között megtalálhatóak a legmodernebb típusok is, fém vagy műanyag házban, 15-30 méteres hosszúsággal, gyorstekercselővel, akár krétaporos töltési lehetőséggel.

Rendelésnél figyeljen arra, hogy bár több jelölő zsinór is van, amelyikbe krétapor tölthető, de az eszköz nem tartalmazza a krétaport, azt külön kell beszereznie. A Profibarkács webáruházban kék vagy piros jelölőporokból választhat, tegye ezt is a kosarába, és kivisszük egy csomagban Önnek. A festékporral való munka során ne lélegezze be a port, mert egészségkárosító hatású lehet!

Ha a jelölést rossz látási viszonyokban, borult időben vagy beltéren, nem megfelelő világítás mellett kell elvégeznie, a kőműves zsinór mellé válasszon egy szuper fejlámpát is, hogy pontosan lássa a jelölőpontokat, az egyenes vonalat.

 

Hogyan válasszunk kőműves zsinórt?

 

Egy 115 gr-os krétapor hány töltésre elég?

Ez a mérőeszköz tartályának méretétől függ, de legtöbb esetben 2-3 töltésre elegendőek.

Kerítésépítési, térkövezési munkák során a brigádom cövekként is funkcionáló kicsapózsinórt használ, ilyet vennék újat 4-5 darabot. Melyik márkát ajánlják?

A Neo 100 méteres földbe szúrható kőműves zsinórját ajánljuk Önöknek.

Melyik kicsapózsinórt vegyem, amelyik jó minőségű és festékporral tölthető?

Az Extol Craft 30 méteres fémházas festőzsinórját ajánljuk, mely krétaporral tölthető.