Fúrószár élező

Fúrás során a fúró szárak idővel elkopnak, tompul a végük ezzel megnehezítve a további munkákat, emiatt találták ki az fúrószár élezőket. Persze vehetünk új szárakat és azzal le van tudva egyidőre megint, de hosszú távon jobb befektetésnek bizonyul egy élező, amivel egy-egy fúró szár élettartama és éle időtartama jóval megnövelhető. Gondoljunk csak a konyhai vadászkésekre vagy csak az ollókra, nem veszünk mindig újat, ha ezek éle elkopik, hanem megélezzük őket, mért ne tennék máshogy a fúró szárakkal és használunk hozzájuk élezőt. Persze ahhoz hogy a fúrószár élező egy jó befektetés legyen elengedhetetlen elsősorban egy magas minőségű fúrógép. Amit beszerezhet akár nálunk is az alábbi linken pedig megnézheti a kínálatunk. Tartozékok nélkül pedig mi haszna egy gépnek, éppen ezért nálunk ezeket is megtalálja rendkívül kedvező áron.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
12 890 Ft - 12 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
3 termék
3 termék

Hogyan működik a fúrószár élezés?

Valószínűleg erről a kifejezésről mindenkinek a késélezés ugrik be, de rengeteg féle tárgyat szokás élezni mielőtt úgy döntünk, hogy megválunk tőle. Ez az eljárás már nagyon ősi, hiszen az ősemberek is ezzel alakították ki a fegyvereiket vagy esetleg pattintással, de az élezés egy sokkal pontosabb és irányíthatóbb tevékenység. Legyen szó késről, ollóról, sarkantyúról vagy netán fúrószárakról, fontos a precíz munka hiszen, ezzel az eljárással a használati időt szeretnénk kitolni viszont, ha túlzásba visszük az élezést, ezt akár le is rövidíthetjük vele. Az élezés mindig valamilyen fém eszközön végezzük legtöbbször kővel, de néha másik fémmel is megtehetjük például a kések esetében.

Nem igényel nagy szakképzettséget egy fém tárgy megélezése, éppen ezért rengeteg féle eszközzel találkozhatunk, amivel otthon is elvégezhetjük az élezést. Ilyenek a fúrószár élezők is, hiszen hamar elhasználódnak ezek az eszközeink, ha sokat használjuk őket, de ha egy keményebb szívósabb anyagot fúrunk velük, akkor is könnyedén kicsorbulhatnak. Ezért ha sokszor és sokféle anyaghoz használjuk a szárakat biztos, hogy jó befektetés lesz egy fúrószár élező. Mert bármikor magunkkal vihetjük, hiszen nem foglal nagy helyet és még hordozó is tartozik hozzá, így ha esetleg egy munka során úgy vesszük észre, hogy nem elég hegyes a fúrószárunk akkor azonnal meg is tudjuk élezni vele. De mindenképpen tájékozódjunk az élezés menetéről, és hogy mire kell figyelni, mert csak akkor van értelme, ha jól is csináljuk a folyamatot.

 

Fúrószár élező felépítése és működése

Felépítése rendkívül egyszerű, a gép könnyedén megfogható kézzel és nagyjából másfél kiló. Található rajta egy kapcsoló mellyel az áram ellátását tudjuk ki és be kapcsolni, ezenkívül található rajta még egy forgó kapcsoló ezzel tudjuk leengedni a köszörűkövet. Egy ilyen gépen álltalában 19 különböző méretű rés található melyekbe az eltérő vastagsággal rendelkező fúrószárakat helyezhetjük. Ezek a gépek általában 95 w-os teljesítménnyel és 1350-es fordulatszámmal működnek, zajszintjük is igencsak alacsonyan van.

A kevésbé sérült, fúrószárakat csak helyezzük a megfelelő méretű résbe és kapcsoljuk, be a gépet majd lassan engedjük le a köszörűkövet a precíz eredmény érdekében. Figyeljünk, hogy a fúró szárak hegye egyforma nagyjából 118°-os szöget zárjanak be, a korábban már élezett száraknál érdemes megfigyelni ezt a szöget és felmérni, hogy érdemese dolgozni rajta, mert van, hogy érdemes inkább egy újabbat venni, ha nagyon eltérő a két oldal szöge. De ha ezek is minden áron szeretnénk még használni és megélezni ehhez, akkor először is nagyjából köszörüljük meg, egy egyszerű köszörűgépen és csak ezután helyezük az élező gép megfelelő résébe ütközésig majd a billenő kapcsoló megnyomása után teljesen engedje, le az élesítéshez a köszörűkövet ameddig lehet, ha csikorgó hangot hall, akkor már elkezdte az élezést. Addig élezzük, míg a fúró szárak szöge nagyjából egyforma lesz.

 

Bővebben a fúrószárakról

A különböző anyagokhoz más-más kialakítással rendelkező fúrószárra van szükségük.

Fémekhez: A fém fúró száraknak csak részlegesen csiszolt a hegye, mert így a legalkalmasabbak a színesfémek fúrásához. Ezeket alumínium, réz, sárgaréz, cink, vas és ötvözetlen acélból készült felületekre használjuk. Viszont a rozsdamentes acél fúrásához már egy kicsit komolyabb típust alkalmazunk, mégpedig olyat, ami kobaltötvözetű gyorsacél vagy titán bevonattal rendelkeznek. Ezek a bevonattal rendelkező modellek sokkal strapa bíróbbak és később indul meg a kopásuk is növelve ezzel az élettartamot, viszont ha ezeket meg élezzük utána már csak egy sima fém fúró szárat kapunk, mivel az élezés során elveszíti a bevont rétegeit.

Fához: A hosszú központosító csúccsal és két elővágó éllel rendelkező szárak előnye hogy precíz és pontos fúrást tesznek lehetővé fában, itt főleg azért is fontos, mert a lehető legkevesebb kárt tesszük ezzel a fa szerkezetében ami igy egy hosszabb élettartamot kaphat.

Betonhoz: A falazat és beton fúrásához használhatunk ütve fúrót vagy fúrókalapácsot is. Ha a fal likacsos kövekből készült, akkor csak forgó fúrással munkálható, ez vonatkozik a porózus téglákra és deszkafalakra is. Ilyenkor falazat fúró szárat kell használni.

Úgy gondolja, hogy ezentúl nem kidobja, hanem inkább megélezné fúró szárait növelve ezzel a használati időtartamunkat akkor jó helyen jár. Szerezze be webshopunkban fúrószár élezőjét és sok más egyéb szerszámot mellé.