Profilráspoly

Csiszoló és polírozó tartozékaink között a ráspolyok is széles választékban, kiváló árakon elérhetőek. A ráspoly a reszelők családjába tartozik, szembetűnő, hogy óriási fogakkal rendelkezik. Elsősorban a famegmunkálás területén használatosak, a Profibarkácson is tartunk belőlük bőven, közel 30 féle ráspolyból választhatja ki a legmegfelelőbb alakút, méretűt, sőt készletben is beszerezheti!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 590 Ft - 5 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
19 termék
19 termék

Csiszoló és polírozó fúrógép tartozék: a ráspoly?

A ráspoly lényegében egy durva reszelő, aminek hosszú, keskeny, lapos vagy félgömbölyű felületén éles, kiálló fogak vannak, hogy ezekkel a munkálandó anyagról durvább rostokat, részeket szedjen le 1-1 reszelő mozdulat során.

Elsősorban faiparban használatos a ráspoly. Jellemző, hogy az asztalos először ráspolyt használ, mikor a szék lábát alakítja, majd a legömbölyítéshez durvább csiszolópapírt vet be.

Reszelő vagy ráspoly?

Bár sokan ugyanarra a szerszámra asszociálnak, mégis a reszelő és ráspoly két külön szerszám, eltérő kialakítással.  A ráspolynak a reszelőhöz képest szinte óriás fogai vannak, így nagy mennyiségű anyagot képes eltávolítani a munkadarabról. Elég durva felületet hagy maga után, de ilyenkor elő lehet venni a csiszolóvásznat, utána még finomabb csiszolópapírt. Ajánlott többféle kialakítású ráspolyt tartani a műhelyben, szerszámosládában, hogy mindig a legoptimálisabbat használhassa a felmerülő munka során! Ma már léteznek cserélhető pengéjű ráspolyok is. Fontos, hogy használatkor csak egy irányban, előre szabad reszelni vele, mert visszafele húzva erőteljesen kopnak a fogai.

ráspoly készlet

Hasznos kiegészítők a ráspolyok!

A felsőmarók, élmarók a fa munkadarabok megmunkálásának fontos eszközei. Bútorgyártásban, asztalosiparban nélkülözhetetlen a használatuk. A felsőmarók a famegmunkálásnál szegélyek kialakításához, mélyedések kimarására használatosak. Az élmarók élek megmunkálására alkalmasak, kisebbek, könnyebbek, és főleg kerekítéshez, élgömbölyítéshez, díszesebb szegélyek kimarásához használják.

A különböző marókések, a ráspolyok, a ráspoly szettek nagyon fontos tartozékai, kiegészítői egy ilyen berendezésnek, értelemszerűen, ha ezekből több fajta áll rendelkezésre, több egyedi mintázatot, megoldást lehet kivitelezni a fa munkadarabon. A felsőmarók:

 • szegélyek kialakításához, mélyedések kimarásához
 • használható élprofilok, lapprofilok marásához (pl. bútorajtó)
 • különböző, fába mart minták kivitelezéséhez
 • egyszerű mintáktól a bonyolultakig szinte mindenféle marás kivitelezhető, késektől függően
 • robusztusabb, nagyobb a teljesítménye, mint az élmarónak
 • nagyobb kések befogására is alkalmas
 • gördülőkocsival ellátott vezetőkeret segítségével gyalulni is lehet vele
 • pontos süllyesztések készíthetők sík fafelületen vele
 • nagyobb géptest, kétkezes fogás

Az élmarók:

 • kerekítéshez, élgömbölyítéshez, élletöréshez, lekerekítéshez, díszes szegélyek marásához
 • furnérok, dekorok szintbemarásához
 • kisebb géptest, egykezes fogás
 • többnyire vezetőgörgővel ellátott marószerszámmal használják

 

A ráspolyok élmaróban, felsőmaróban, fúrógépben alkalmazva nemcsak fához, de műanyaghoz, gumihoz, sőt egyes eszközök fémhez is használhatóak! Vásárlás előtt figyeljen a ráspoly tartozék és a berendezés kompatibilitására, a fordulatszámra!

Forgó dobráspoly íves felületekhez

Fúrógéphez társíthatja a Wolfcraft  forgó dobráspolyt, ami kiváló fa és alumínium csiszolására. Íves vagy rádiuszos felületek megmunkálására is nagyszerűen alkalmazható. Nem kell utó élezni és nem töltődik fel sem.

 

Szénacél ráspolyok

A legjobb minőségű ráspolyok szénacélból készülnek. A fémgyártás egyik legnépszerűbb anyagaként ismert.

Az acél fő alkotóeleme a vas, míg a szén, mangán, alumínium és egyéb komponensek bizonyos százalékban hozzáadásra kerülnek annak érdekében, hogy az anyag a tervezett felhasználáshoz a legjobb tulajdonságokat, tulajdonságokat és teljesítményt nyújtsa. A szénacél olyan acél, amelynek széntartalma 0,05-3,8 tömegszázalék között van. Minél több százalékos széntartalom van az acélban, annál keményebb és erősebb lesz

Magas széntartalmú acél, amelynek széntartalma valahol 0,6% és 1,7% között van. Ezek jó keménységi, szilárdsági és kopásállósági tulajdonságokkal rendelkeznek. A magas széntartalmú acélokat általában általános csapágyak, vágószerszámok gyártására is használják.

Webáruházunkban több gyártótól is megtalálhatóak szénacél ráspolyok, melyek garantálják a hosszú élettartamot, kiemelkedő kopásállóságot.

Ráspolyok a Profibarkácstól

A Profibarkácson elkötelezettek vagyunk a minőségi szerszámok, kiegészítők, szerszámgépek iránt. Tudjuk, hogy színvonalas munkát csak megfelelő célszerszámmal lehet végezni, és azt is, hogy jobb egy szerszámot egyszer megvenni, de akkor jó minőségben, mint silányat vásárolni és folyamatosan újra venni, bosszankodni!

Top Tools, Yato, Wolfcraft, Extol ráspolyok és ráspoly készletek közül rendelheti meg az elvárásainak megfelelőt, melyek garantálnak hatékonyan szolgálják majd Önt a munkavégzés során!

Rendelésnél ne felejtsen el regisztrálni, hogy minden későbbi vásárlásánál élvezhesse a törzsvásárlóknak járó előnyöket!