H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Fa Ablakok Felújítása Házilag

Otthonfelújítási ötletek és projektek
Nehézség:
Idő: Több nap

Rengeteg előnye van annak, ha magunk vágunk bele a fa ablakok felújítása házilag nevű projektbe. Ijesztően hangzik, de némi kézügyességgel magunk is könnyen elvégezhetjük ezt a munkát.

Tartalomjegyzék
Fa ablakok felújítása házilag – állapotfelmérés
Hogyan történik a fa ablakok felújítása házilag
A munka oroszlánrésze, avagy tapaszolás és csiszolás
Nyílászárók felújítása, festése – a festék felvitele
A festék felvitele utáni teendők – a fa ablakok felújítása házilag
Elkészült az ablakok festése, felújítása – mi lesz vajon a következő amibe belevágsz?

Fa ablakok felújítása házilag – állapotfelmérés

Rengeteg előnye van annak, ha magunk vágunk bele a fa ablakok felújítása házilag nevű projektbe. Ijesztően hangzik, de némi kézügyességgel magunk is könnyen elvégezhetjük ezt a munkát. Olcsóbb, mint ha szakembert hívnánk. Ne cseréljük le az ablakokat, ha amúgy szerkezetileg nincs bajuk, mert így rengeteg pénzt megspórolhatunk.

A legelső teendő, hogy alaposan átnézzük a fa ablakokat, ajtókat, hogy melyik milyen állapotban van, milyen feladataink lesznek velük.

 1. Az ajtókon, ablakokon megnézni, hogy milyen állapotban van a régi festés vagy a pác. Gombás, korhadt, penészes -e, vízkárok mutatkoznak-e rajta. Ha puha a fa, akkor el van korhadva, nincs értelme javítani.
 2. Meg kell nézni, hogy záródnak -e rendesen, mivel a fa nyílászárók hajlamosak vetemedni és szorulni mikor bezárjuk. Lehetséges, hogy elegendő csak beállítani, de szükség lehet gyalulásra is.
 3. Üvegeket érdemes ellenőrizni, nincs -e rajta repedés, homályosság, szigetelt üveg esetében a két üveg között pára, mert ez utóbbiak arra utalnak, hogy nem szigetel az üveg. Ha üveget kell cseréltetni, először üveges szakember segítségét kell kérni, mielőtt a felújításba fogunk.

Fa ablakok állapotfelmérése

Hogyan történik a fa ablakok felújítása házilag

 • szerezzük be a szükséges festékeket, fatapaszt, hígítót, csiszolóvásznat, ecseteket, hengereket, takarófóliát, maszkolószalagot, spaklit. A festék vásárlásánál 2 réteggel számoljunk, ma már jó minőségű zománcfestékeket kapni, ami 2 in 1, vagyis alapozó és festék egyben, ezt javasoljuk
 • szereljük le a kilincseket, fogókat
 • mosogatószeres vízzel mossuk le a szennyeződéstől a nyílászárókat, és töröljük szárazra

Konyhai fa ablakok

A munka oroszlánrésze, avagy tapaszolás és csiszolás

 • Tapaszoljuk be a réseket, a lyukakat, felületi sérüléseket spaklival, amennyire tudjuk húzzuk le a felesleget, nézzük át alaposan, hogy sehol ne maradjon ki, ahol igényli a felület
 • Száradás után 100-150-es szemcsenagyságú csiszolóvászonnal síkba kell csiszolni a tapaszolt részeket és a régi festék felületét. A teljes felületet át kell csiszolni, hogy a felváló, lepergett festékrészek eltávolításra kerüljenek, illetve ami le akar jönni, hadd jöjjön. Ez a munkafolyamat rezgőcsiszolóval sokkal gyorsabb, ha porgyűjtővel, vagy porszívóra csatlakoztatási lehetőséggel rendelkezik a gép, akkor a folyamat meglehetősen tisztábban hajtható végre. Biztosan hallottátok már a mondást, hogy „Jó szerszám fele munka”. Persze szükség lesz kézi munkára is, az íves részek, sarkok csiszolása géppel nem megoldható. A durvább csiszolás után érdemes átmenni finomabb szemcsés vászonnal is, hogy a felület még simább legyen (180-as).

Nyílászárók felújítása, festése – a festék felvitele

Amikor a csiszolással készen vagyunk, és a port feltakarítottuk, mindenhol terítsük le a takarófóliát és ragasszuk a nyílászárók és fal találkozásánál fel a maszkolószalagot, továbbá a keret és az üveg találkozásánál, hogy az üveget ne fessük össze, sem a falat.

Ezután kezdjük el az első festékréteg felhordását, az ablakoknál ecsettel, a nagyobb felületeknél, mint például bejárati vagy beltéri ajtók, ott már a hengerezést is alkalmazhatjuk. A hengerezés az egyenletesebb bevonó réteg kialakítását teszi lehetővé. Ugyanakkor az ecset használata sem mellőzhető, mert a keskeny felületeknél ezek a szerszámok előnyösebben használhatók, továbbá    a hengerezésnél kialakuló buborékok eldolgozását is lehetővé teszik.

Remélhetőleg alapozó és fedőfesték 2 az egyben típusú festéket vásároltunk, ezt jól eldolgozva, vékony rétegben kell a felületre juttatni, különben hosszabb ideig tart a száradás, és jelentősen megnő a felhasznált festék mennyisége is. A legtöbb ilyen festék oldószeres, így fontos az állandó szellőztetés, ami a festék száradását is lerövidíti és az erős oldószer szagtól sem leszünk rosszul.  Az 1. réteg felkenése után várjunk 24-48 órát a száradásra, és csak ezután lássunk neki a 2. réteg felhordásának, különben nem lesz szép a végeredmény. Így történik a fa ablakok felújítása házilag

Fa ablakok a nappaliban

A festék felvitele utáni teendők – a fa ablakok felújítása házilag

Amikor az utolsó réteg is felkerült, elkezdhetjük az utómunkálatokat, hogy ne tétlenkedjünk, amíg a száradást várjuk.

 • szedjük le a maszkolószalagokat és távolítsuk el a takarófóliát
 • mossuk ki a festékes ecseteket, hengereket, szárítsuk ki őket
 • ha valahol mégis festékes lett, pl. az üveg, vagy valahová lecseppent, amit nem takart a fólia, hígítós ronggyal töröljük le
 • minden megmaradt festéket, alapanyagot, tapaszt zárjunk jól be, és száraz, hűvös helyre vigyük, később jól jöhetnek a ház körüli munkáknál
 • a szerszámokat, gyalut, csiszolót, spaklit tisztogassuk meg és tegyük el a garázsban, de mindig tisztán, karbantartva. Ez megnöveli az élettartamukat és segíti a minőségi munkavégzést

Elkészült az ablakok festése, felújítása – mi lesz vajon a következő amibe belevágsz?

Miután megszáradtak a rétegek, és a szerszámokat, maradék anyagokat elpakoltuk, visszatehetjük a kilincseket, ablakok fogóit és teljes egészében használatba vehetjük a kevés pénzből megújult, ragyogó kinézetű nyílászárókat. Az üvegeket érdemes üvegtisztító folyadékkal még áttörölni, hogy ujjlenyomat mentes legyen, illetve a maszkolószalag is hagyhatott rajta itt-ott foltot.

Igaz milyen szuper látvány? Gondoljuk csak el milyen volt eredetileg. Az elsárgult régi festék, a repedt, hepehupa felület helyenként……Ehhez képest most Ég és Föld a különbség.

Végeztünk ezzel is, és bebizonyosodott, hogy szorgos hozzáállással mennyi mindenre képesek vagyunk. Olvasgassatok tovább a bejegyzések között, hátha találtok valami kedvetekre való, következő projektet, például neki állnátok glettelni

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Ebben a bejegyzésben segítünk nektek felkutatni az 5 leghasznosabb barkácsgépet, melynek ára 30 ezer forint alatt van.

Idő: Több nap
Fürdőszoba felújítás

A fürdőszoba felújítását hajlamosak vagyunk sokáig halogatni, ennek több oka is lehet. Az egyik például, hogy a szükséges összeg még nem áll rendelkezésre, esetleg félünk a felfordulástól.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!