Beltéri lépcső ötletek képekkel
Módosítva: 2024. március 28.
Létrehozva: 2023. augusztus 15.

Beltéri lépcső ötletek képekkel

Egy impozáns, jól megtervezett beltéri lépcső nem csak funkciójában emeli újszintre lakóterünket, de esztétilailag is sokat ad hozzá. De fontos, hogy jól illeszkedjen a tér további elemeihez.

Tartalomjegyzék
 1. Beltéri lépcső ötletek
 2. Beltéri lépcsők funkciója
 3. Beltéri lépcső anyagválasztás
 4. A lépcső formája
 5. A tökéletes helykihasználás - Lépcső tárolókkal
 6. Beltéri lépcső tervezése

Beltéri lépcső ötletek

Ha éppen beltéri lépcső ötletet keresel, a legjobb helyen jársz! Sokakat érintő kérdés ez, hiszen, ha több szintes, padlásteres az otthonod, lépcsőre van szükség. Igen, de milyenre? Fa lépcső, fém, beton, üveg legyen? Legyen korlátja vagy sem? És az alja? Beépített vagy nyitott aljú? Körbejárjuk a beltéri lépcső fajták előnyeit, hátrányait, hogy a legjobb döntést hozhasd! Beltéri lépcső ötletek képekkel.

Beltéri lépcső ötletek: csigalépcső

Beltéri lépcsők funkciója

A beltéri lépcső nemcsak épületszerkezeti funkciót tölt be, de esztétikailag is fontos szerepe van az otthonunkban. A lépcsők tervezésénél nagyon fontos, hogy a tervezési előírások, szabványok betartása mellett ergonomikus is legyen, hiszen minden nap többször is használatban van, fel-le járkál az egész család. A beltéri lépcső lehet az emeletre vezető lépcső, vagyis szinteket összekötő lépcső, galériára vezető lépcső és másodlagos funkciójú lépcső, mint például a padlásfeljárók. A lépcsőknél fontos, hogy okosan gazdálkodjunk az alapterülettel, a komfortos használat mellett helytakarékos is legyen és kellően biztonságos!

milyen anyagból készüljön a lépcsőnk?

Beltéri lépcső anyagválasztás

Többféle anygaból készülhet egy lépcső, sőt kombinálhatjuk is ezeket. Például a fa-beton párosítás nagyon letisztult, elegáns, és modern hatást kelt. A rusztikus fa lépcsők klasszikus, vintage stílusú otthonokba illenek. Egy érdekesen megvilágított üveg lépcső pedig futurisztikus, friss hatást kelt. 

A beltéri lépcső anyagválasztása előtt több szempontot kell mérlegelni:

 • melyik passzol leginkább az otthonunk stílusához?
 • szeretnénk-e leburkolni?
 • a karbantartása, tisztán tartása mennyire egyszerű/nehéz?
 • alapanyag/kivitelezési ár mérlegelése

A leggyakrabban használt anyagok beltéri lépcső építésénél:

 • fa
 • fém
 • beton
 • üveg

Fa beltéri lépcsők

A fa beltéri lépcsők soha nem mennek ki a divatból. Egyértelműen az egyik legdrágább alapanyagról van szó, de szinte bármilyen színt ki lehet hozni belőle, masszív, korlátja a saját anyagából is lehet. Ha a ház központi eleme a beltéri lépcső, mindenképp megéri az akár modern, akár rusztikus kivitelezésben is megépíthető fa lépcső. Időről időre karban kell tartani, hiszen a fa ápolást igényel.

fa beltéri lépcső

Fém beltéri lépcsők

A fém beltéri lépcsők általában szerkezetileg készülnek fémből, a lépcsőfokok fából vagy üvegből is lehetnek. Időtálló kivitel, modern és elegáns, de a fém „ridegebb” megjelenést kölcsönöz, mint a fa.

Fém beltéri lépcső

Beton beltéri lépcsők

A beton lépcsők manapság nagyon népszerűek, mert a dekorbeton önmagában is kedvelt beltéri alapanyag, le is lehet burkolni, de van, aki csak csiszolja, az is szuper megjelenést biztosít. Rendkívül tartós, egyszer kell megcsinálni jól és utána csak használni, évtizedekig szép marad.

Beton beltéri lépcső

Üveg lépcsők

Az üveg lépcsők elsősorban a modern otthonokban mutatnak jól, de elég drágák és a tisztán tartásuk is állandó készenlétet igényel. A design előnye vitathatatlan, elképesztően impozánsak.

Üveg beltéri lépcső

A lépcsőket a felsorolt alapanyagok kombinációjában is készítik, például beton lépcsőt fém korláttal vagy éppen fém lépcsőt üveg korláttal. A lépcsőket építhetik a helyszínen, de előre gyártott elemekből is készülhet. (pl. beton)

A lépcső formája

A beltéri lépcső formája lehet keskenyebb, szélesebb, hagyományos vagy csigalépcsős, egyenes vagy íves, egykarú, két-vagy többkarú, lebegő szerkezetű vagy gyámolított. A tér nagysága fogja meghatározni, hogy nekünk milyen formájú lépcső lesz a legideálisabb.

Legyen-e korlát vagy sem?

A legnépszerűbb egyértelműen a korlátos lépcső. Ennek oka a biztonságosság és az esztétikum. Számos forma és anyag közül választhatunk korlátot, ezzel is lehet hangsúlyozni a beltéri lépcsőt. Ha kellően széles a lépcső és nem megy túl magasra, nincs kisgyerek, kisállat, idős személy a háztartásban, nem muszáj korlátot is építeni. Ellenkező esetben javasolt a lépcsőhöz korlát a balesetek elkerülése végett is!

A tökéletes helykihasználás - Lépcső tárolókkal

beltéri lépcsőötletek tárolókkal

A beltéri lépcsőn lehet nyitott vagy zárt aljú. A nyitott szinte lebeg a térben, friss, szellős érzetet kelt. A zárt ugyanakkor jól kihasználható lépcső alatti tárolásra is, ha szekrényekkel, kihúzható tárolókkal beépítésre kerül. A nyitott lépcsőaljnak is megvan a maga előnye, alatta kialakítható egy mini home office íróasztallal vagy éppen egy kreatív kuckó a gyereknek, de egy jól megtervezett lécsp ő alatti gardrób nagyon sok kacatot elnyel.

Beltéri lépcső ülőrésszel

Ne felejtsük el: beltéri lépcső világítás és csúszásmentesség!

A lépcsővilágítás igen fontos és praktikus „tartozék” a beltéri lépcsőhöz. Beépíthető a lépcső előlapja és járófelülete találkozásánál ledszalag formában, vagy a lépcsőfokok mellett a falban vagy a korlát alsó vonallában pontszerű megvilágítással. Ma már lehet kapni lépésérzékelős lépcsővilágítást, ami ott és akkor világít, amikor és ahol kell! Éjszakai világítást is beépíthetünk, ha a sötétben biztosra akarunk lépni!

A beltéri lépcsőnél a csúszásmentes járófelületre minden körülmények között törekedjünk, akár gumiprofillal, akár stabilan rögzített padlószőnyeggel vagy csúszásmentes burkolat felhelyezésével! A csúszásmentes csempéket magunk is felragaszthatjuk a megfelelő alapra, ha rendelkezünk burkoló szerszámokkal.

Klasszikus beltéri lépcső

Beltéri lépcső tervezése

A beltéri lépcső tervezésénél különösen fontos, hogy konzultáljunk építésszel, belső építésszel, akkor is ha utólag építjük be a tetőteret esetleg. Ők tudják a hivatalos tervrajzot elkészíteni. A lépcső optimális elhelyezkedését, a tökéletes helykihasználást csak egy szakamber tudja megbízhatóan megtervezni. Nem mindegy a beltér magassága, a lépéshossz, vagy hogy a házban gyermkekek is laknak majd, vagy csak felnőttek. Egy jó belsőépítész ráadásul harmonikussá tudja tenni a teret a megfelelő lépcső stílus és anyag kiválasztásával.

A lépcső szélessége általában 80-90 cm szokott lenni helytől függően. Az optimális lépcsőszög 30-35 fok körül van.

Lépcsőszög kiszámolása: emelet magasság / lépcsőfok hossza

Lépcsőfok magassága = emelet magasság / lépcsőfokok száma

Lépcsőfok mélység: = lépcsőfok hossza / lépcsőfokok száma

Kapcsolódó ötletek