Vésőszár

Barkács webáruházunkban az SDS Plus és SDS Max befogású vésőszárak teljes kínálatát megtalálhatod, és akár egy komplett vésőszár készletet is megrendelhetsz. A vésőszárak vasból vagy acélból készült, különböző alakokban elkészített vágószerszámok. Puszta kéz nyomásával vagy más szerszám ütésével (pl. kalapács, vésőkalapács) különböző szilárd anyagok (fa, kő, érc) megmunkálására, vágására, vagy faragására alkalmasak.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
590 Ft - 21 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Befogás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
98 termék
98 termék

A következő vésőszár típusok léteznek


Laposvésőszár

Ezek a leggyakrabban használt vésőfélék. Leginkább illesztő és tisztító munkákra használják őket, de az erősebb felépítésű laposvésők alkalmasak lyukvésési munkákra is. A laposvésőknek a legtöbb esetben a pengéje és a gyűrűzetlen nyele is hosszabb az általános célra készített vésőknél.


Mintakészítő vésőszár

Ezek a szerszámok illesztő munkákra szolgálnak. A penge megtört nyaka olyan helyeken is lehetővé teszi a munkavégzést, ahol alaphelyzetben a laposvésők nyele megakadályozná azt.


Sarkalat vésőszár

Ezek a vésők is illesztőszerszámok, és leginkább csaplyukak tisztítására szolgálnak. Az illesztő munkára használt vésőket soha nem ütik kalapáccsal vagy bunkóval.


Kanál vésőszár

Ezeket az eszközöket vájáshoz és üregkészítéshez használják. A kanálvésők leggyakoribb változatai a hosszú pengéjű üregelő vésők, a változatos ívű, üthető horonyvésők, illetve a gyűrű és félgyűrű élformájú vésők.


Csaplyukvésők

Ahogy a nevük is sugallja, ezek a vésőket a mély csaplyukak kimunkálására használják. Rendkívül erőteljes felépítésűek: a kalapáccsal, de még a bunkóval mért ütéseket is gond nélkül kibírják.


Habár napjainkban már nem használják, a pántvésőket egykor a hagyományos tollas ajtópántok pánthelyeinek kimunkálására használták. A vésők egyébként gyakorlatilag minden asztalosszerszám atyjának tekinthető, mivel „vérvonala” egészen az ősember első kő szerszámáig nyúl vissza. Az ókori egyiptomiak rézből készült vésőket használtak, a görögök és a rómaiak pedig már kovácsoltvasból készítettek vésőket. Azóta alig ment át változásokon a ma is ismert végső formája.

Természetesen azért különbséget kell tennünk a vésők és a vésőszárak között, ez utóbbiak ugyanis nem rendelkeznek markolattal. A markolatnak egyébként nem is a kényelem fokozása volt (eredetileg) a célja, hanem az erőforrások szűkösségéből adódóan a fém takarékosabb felhasználása. Ugyanakkor egy véső markolatának az alakja, anyaga, mérete, és fogása nagyban befolyásolja a szerszám hatékonyságát is.

A markolatnál azonban még a penge is fontosabb. A markolat nélküli vésőszáraknál a markolatot és azokra ütéseket mérő kalapácsot a Profibarkács webáruházában is kapható vésőkalapácsok helyettesítik. Teljes SDS vésőszár készletet is találhatsz nálunk, de igényeidnek megfelelően külön-külön is vásárolhatsz lapos és hegyes vésőszárakat. Érdemes szétnézned bőséges pneumatikus vésőkalapács kínálatunkban is, hogy a lehető legtöbbet kihozhasd a különböző átmérőjű vésőszárakból!

 

Befogás típus szerinti megkülönböztetés

SDS vésőszár

Az SDS befogású szárak átmérője 10 mm. A SDS a Stecken, Drehen, Sichern azaz beilleszt, csavar, rögzít rövidítése.

SDS plus vésőszár

A SDS Plus befogás átmérője 10 mm. Ez a legelterjedtebb a gyártott eszközök számát illetően. 

SDS max vésőszár

Az SDS max az előző kettővel ellentétben 18 mm átmérőjű. Az SDS max vésőszárakat jellemzően a nagyobb vésőkalapácsok használják 300 és 530 mm hossz között.

 

Vésőszár készlet vásárlás a Profibarkács szerszám webáruházában

Válogass kedvedre a szerszám webáruházunkban, és rendeld meg tőlünk a vésőkalapácsodat és a hozzá tartozó prémium vésőszárakat! Jelenleg az Extol Premium, Yato, Shtor, Einhell, Verto és Grahite vésőszárakat tudod megrendelni a Profibakácsról. Találhatsz lapos betonvésőket, hegyes vésőszárakat, kanalas és hornyos szárakat is, attól függően, hogy épp mire lesz szükséged. Emellett készleteket is rendelhetsz. Ha pedig vésés helyett indulhat a fúrás, érdemes szétnézni a hasonlóan jó minőségű fúrószárak között is.