Üthető villáskulcs

Barkácsolás vagy javítás során gyakran találkozhatunk olyan helyzettel, amikor a kézi erőkifejtés kevésnek bizonyul vagy nehezen hozzáférhető helyen kellene egy csavart meghúzni, vagy lazítani. Itt kerülnek képbe az üthető kulcsok, hiszen olyan helyzetekben hasznosak, ahol sokkal nagyobb nyomatékra van szükség egy anya vagy csavar eltávolításához.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
3 090 Ft - 7 890 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
8 termék
8 termék

Segítségével könnyedén lazíthatsz egy beragadt anyát vagy húzhatsz meg egy laza csavart olyan esetekben is, amikor a hagyományos eszközökkel nehezen boldogulnál vagy olyan szűk helyhez kellene hozzáférned, ahol egy hosszabb karú szerszám használatához már nincs elegendő hely. Gyakran használják őket építőipari és ipari területeken, mint például építkezéseken, olaj- és gáziparban, nehézipari környezetben, de találkozhatsz velük az autószerelőnél is.

Az üthető kulcsoknak számos előnye van

 • Gyorsabb a csavarok meghúzása és lazítása
 • A nagyobb nyomatéknak köszönhetően kisebb erőkifejtés szükséges a munkavégzéshez
 • A jó minőségű ötvözet hosszú élettartamot biztosít
 • Többféle méretben és formában elérhető
 • Széles körben alkalmazható
 • Kisebb a valószínűsége annak, hogy a csavarok vagy az anyák elcsúsznak

Hátránya lehet

 • Gyakran nagyobbak és nehezebbek, mint a hagyományos villáskulcsok
 • Használat közben nagy a sérülés veszélye a nagy ütések miatt, ezért minden esetben védőfelszerelésben használjuk
 • Az ütések miatt néha kevésbé pontos munkát eredményez
 • A nagyobb igénybevétel miatt több karbantartást igényel, mint a hagyományos szerszámok
 • A különleges kialakítás és speciális anyagok miatt általában drágábbak az egyszerű villáskulcsoknál

Fontos azonban megfelelően használni ezeket a szerszámokat, hogy elkerüljük a sérüléseket vagy a károkat. A megfelelő méretű kulcs kiválasztása, a megfelelő erő alkalmazása és a biztonsági előírások betartása mind kulcsfontosságúak.

Az üthető kulcsok használata

Amikor szembesülsz azzal, hogy egy anya vagy csavar hozzáférhetetlen vagy beragadt, ott kerülnek képbe ezek az eszközök. Ekkor a kulcs felhelyezése után, a speciálisan erre a feladatra kialakított, megvastagított másik végére az arra megfelelő szerszámmal üthetünk. Ezzel könnyítve a lazítást. Ez a felület széles és lapos, hogy eloszlassa az ütés erejét és csökkentse egy sérülés kockázatát.  Az ütés történhet hagyományos vagy gumírozott kalapáccsal is. Néhány üthető villáskulcs már ergonomikusan van kialakítva, így csökkentve a felhasználó fáradtságát és növelve a hatékonyságot.

Kiválasztása

A kiválasztásnak két fő szempontja van, ezek pedig a kulcs (szabvány szerint 6-50 mm) és a szárhossz mérete (a nyomaték mérete befolyásolja). Nálunk jelenleg elérhető méretek kulcsok esetében 27-50 mm, a szárhosszt tekintve pedig 187-280 mm. Ezek felhasználhatóság szerint otthoni vagy könnyebb ipari használatra alkalmas termékek.

Ezenkívül fontos lehet még a súlya, hiszen nem mindegy milyen nehéz anyagot kell megtartanod. Anyaga rendkívül erős acélötvözet, hogy ellenálljon az erős ütéseknek is. Hőkezeléssel növelik a keménységét és a tartósságát. Egyes kulcsokat speciális bevonattal látnak, hogy ellenálljanak a korróziónak. Ez főleg olyan helyeken hasznos, ahol a szerszám gyakran ki van téve nedvességnek vagy vegyi anyagokkal kerülhet kapcsolatba.  Ezeket a tulajdonságot figyelembe véve biztosan strapabíró szerszámot vehetsz a kezedbe.

Üthető villáskulcs és kiegészítő kínálat a Profibarkácson

Termékkínálatunkban a Yato kulcsai között válogathatsz. Ár-érték arányban ez az a márka, amit mi a Profibarkácsnál a legmegbízhatóbb minőségnek tartunk, megfizethető áron.

Ha szerszámkészletedet szeretnéd hasonló termékekkel kiegészíteni jó választás lehet még az üthető csillagkulcs is, ami csak annyiban különbözik a villáskulcstól, hogy feje teljesen körbeöleli a csavart, amivel dolgozni szeretnél. Emellett beszerezhetsz nálunk kulcskészleteket, racsnis vagy állítható kulcsokat is. Termékkínálatunk a Villáskulcs, csillagkulcs kategóriában érhető el. Amikor már a kalapáccsal való erőkifejtés is kevésnek bizonyul vagy netán nagy mennyiségű csavarral van dolgunk előkerülnek az elektromos meghajtású ütvecsavarozók. Ennek is több típusa elérhető a piacon. Vannak a hagyományos áramforrásról működtethető szerszámok, találhatunk akkus kivitelűt és pneumatikus meghajtásút, azaz más nevén légkulcsot. Nagy nyomatékának köszönhetően, főként autóiparban, fa- és bútoriparban, fémipari megmunkálásnál használatos eszköz. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy az ütvecsavarozó nem egyezik meg az ütvefúróval. Az ütvecsavarozókról részletesebben itt olvashatsz, az ütvefúrókkal pedig itt ismerkedsz meg.