Távolságmérő

Távolság és egyéb térbeli mérések elvégzésének leghatékonyabb eszköze napjainkban a lézeres távolságmérő, mely könnyedén maga mögött hagyja a hagyományos mérőszalagot hatékonyságban, gyorsaságban mindenképpen. A lézerfénnyel működő mérőeszközök használatával bárki egymaga, segítség igénybevétele nélkül pontos méréseket tud elvégezni a munkafolyamat során, ráadásul az eszköz a távolságokat összeadja, sőt a terület esetleg térfogat számítást is elvégzi. A modernebb típusok érintőképernyővel és Smart funkcióval is rendelkeznek.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
10 990 Ft - 145 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
27 termék
27 termék

Távolságmérők működése - lézeres vagy ultrahangos

lézeres technológiával rendelkezők az elektromágneses impulzus lézersugár formájában történő optikai-elektronikus rendszer általi kibocsátásának köszönhetően működnek. A lézersugárnyaláb visszaverődik a mért felületről és visszatér a mérőműszerhez. Ezután az eszköz feldolgozza a sugárnyalábot és meghatározza a mért távolságot. A távolságot a két pont közötti távolságban eltöltött időn keresztül, a küldött és a visszatérő elektromágneses hullám fáziseltolásának mérése alapján méri.  Lézeres mérőeszköz használatánál mindig viseljünk védőszemüveget!

Az ultrahangos technológiájúak a kibocsátott ultrahang visszaverődése alapján mérik a visszaverő felület távolságát.  Az ultrahangos méréstechnikában „repülési időnek” nevezik azt az időt, amíg a szenzorból kibocsátott ultrahang hullám eléri a cél felületet, tárgyat, és onnan visszaverődve ismét eljut a szenzorig. Ennek az időnek és az ultrahangjel levegőben mérhető terjedési sebességének ismeretében kiszámítható a távolság. Az ultrahang terjedési sebességét viszont befolyásolja a levegő nedvességtartalma, nyomása, áramlása, a gáz összetétele.

Kevésbé pontos, mint a lézeres, emiatt nem terjedt úgy el a használata, mint a lézerfénnyel működő típusok esetén. Külső tényezők is befolyásolják a pontosságát.

Távolságmérő

Hol használják a távolságmérőket?

Ez a rendkívül hatékony, praktikus, gyors, pontos mérőeszköz számtalan helyzetben óriási segítség, a legelterjedtebb alkalmazási területek:

 • építőipar
 • lakberendezés, belsőépítészet, kertépítés
 • erdőgazdálkodás
 • sportrendezvények, egyéb rendezvények
 • hadsereg, katonai felhasználás
 • mezőgazdaság
 • geodézia

A felsorolás nem teljes, természetesen jóval több helyen, milliónyi mérési feladat pontos elvégzésénél jó szolgálatot tesz egy ilyen mérőeszköz.

Távolságmérők, lézeres távolságmérők előnyei

 • egyedül is elvégezhető a mérés (régebben a mérőszalagos méréshez sokszor két ember összedolgozása kellett a mérőszalag egyik és másik végén)
 • lejtős vagy emelkedő terepen is használható
 • közvetetten is mérhető a távolság, akkor is, ha a lézersugár akadályba ütközik, útban van valami a méréskor
 • pontos, gyors mérés

Távolságmérő, lézeres távolságmérő választásának szempontjai

1/ Mekkora a működési tartomány, vagy hatótávolság, vagy más néven mérési távolság: fontos tényező, hogy milyen távolságig képes mérni, átlagosan 40-60-80 méter hatótávval rendelkeznek, a professzionális felhasználóknak készült berendezések pedig akár 1000-1500 méterig is mérnek.

2/Mennyire pontos a mérőeszköz: a gyártók megadják a mérési pontosságot, általában +/- 2 mm, de egyes típusok esetleg +/-1mm pontosságra is képesek, míg más eszközök +/-5 mm pontosan tudnak mérni.

3/Mekkora a minimális megjelenített egység: minél kisebb ez az érték, annál pontosabb lesz a mért érték.

4/ Mekkora a lézerpont átmérője: ez persze mindig függ a mérendő tárgy távolságától és típusától. A lézernyaláb megfigyeléséhez speciális szemüveg is segítségünkre lehet.

5/IP védett-e: fontos, hogy eszközünk IP védettséggel rendelkezzen, hiszen az építőipari, mezőgazdasági, szabad ég alatt végzett méréseknél találkozni fog esővel, porral, sárral, egyéb szennyeződésekkel, a megfelelő IP védettség garantálni fogja az eszköz hosszútávú védelmét.

6/ Milyen hőmérsékleti viszonyok között használható: az átlag 0-40 Celsius fok, de előfordulhat, hogy valakinek extrémebb körülmények mellé szükséges, ebben az esetben ezt a paramétert is figyelembe kell venni az eszköz kiválasztásánál.

7/Milyen egyéb tudással rendelkezik? Például megvilágítja a kijelzőt, automatikusan kikapcsol, ha elfelejtenénk kikapcsolni. A hossz mérésen kívül összeadja, kivonja a számokat, négyzetmétert, térfogatot számol -e? A mért eredmények rögzíthetők -e? Vízmértékként használható-e? Egyes típusok már modern érintőképernyővel rendelkeznek, ez is egy választási lehetőség. Ha Bluetooth kapcsolatos a lézeres mérő berendezés, akkor pedig az adatokat könnyedén továbbítja az okostelefonra, tabletre vagy laptopra.

8/ Ütésálló gumibevonattal, védelemmel rendelkezik -e, tároló tok, doboz jár-e hozzá? Övre csíptetést lehetővé tevő tárolóval ellátott és kézi csuklópántos szettek is vásárolhatók.

 

Távolságmérők, lézeres távolságmérők, ultrahangos távolságmérők a legnagyobb márkáktól a Profibarkácson

Neo, Einhell, Extol, Fortum, Yato, Handy, Topex ultrahangos és lézeres távolságmérők közül választhat, akár érintő kijelzős, akár Bluetooth kapcsolatos modellek közül is, sőt közel 1000 méter hatótávolságú mérőeszközt is rendelhet tőlünk vonzó árakon, gyors házhozszállítással. A legtöbbjük rendelkezik ütésálló gumibevonattal, ami nagyon fontos az eszköz védelme érdekében, és magas IP védettség is jellemző tulajdonság.

Ezekkel a mérőeszközökkel rendkívül gyorsan, hatékonyan, egyedül is elvégezheti a mérési feladatokat, akár nehezített terepen, szélsőséges körülmények között.  A lézeres készülékek kevésbé hajlamosak mérési hibákra, de ha előfordulnak is, az leginkább a helytelen elhelyezéssel vagy kezeléssel függhetnek össze.

Az ilyen funkcionális és műszakilag igen fejlett mérő készülékek a háztartásban is igen hasznosak, amikor például a burkolat szükséges mennyiségét, a falfesték vagy a térkő igényt szeretnénk mi magunk gyorsan, pontosan felmérni.

 

Milyen távolságmérőt vegyek? Gyakori kérdések

Az ultrahangos vagy a lézeres távolságmérő a jobb?

A lézeresek pontosabban mérnek, emiatt népszerűbbek, mint az ultrahangos.

Építőipari vállalkozás vagyunk, gyakran több száz méteres szakaszokat kell felmérnünk, melyik távolságmérőt ajánlják ebben az esetben?

A Yato 900 méteres hatótávval rendelkező lézeres távolságmérőjét ajánljuk.

Otthon mindent magunk végzünk, felújítás, festés stb. Melyik számunkra a megfelelő távolságmérő? Ne legyen túl drága.

Picit több, mint 10 ezer forint felett megvásárolhatja az Extol Craft, Handy vagy a Topex lézeres távolságmérőjét, bármelyik választás tökéletesen kielégíti az igényeiket.