Szintező

A házon kívül és belül egyaránt előfordulnak olyan munkák, amikor elengedhetetlen a pontosság és precizitás. Legyen szó egy bútor falra való felhelyezéséről, amikor a vízszintes elhelyezés elengedhetetlen. Ilyenkor van szükség szintezőre, lézeres szintezőre.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
6 490 Ft - 1 093 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
83 termék
83 termék

Szintező, lézeres szintező

Egy álmennyezet esetében, annak érdekében hogy ne legyen ferde, elkerülhetetlen egy lézeres szintező hasznűlata. Ezen kívül számos külső és belső munka esetében nyújthat könnyebbséget, mint például járólap vagy csempe lehelyezése, ajtó ablak behelyezése, falak felállítása.

Miért jobb egy lézeres szintező, mint a vízmérték?

Gyakran szoktuk emlegetni, mint a vízmérték utódja, hiszen akárcsak elődje ő is vízszintes és függőleges helyzetek meghatározására alkalmas. Azonban itt már nem az ősi víz és gravitáció kombináció van a középpontban, hanem az elektronika és az automatikus működés. A vízmérték korábban több hibalehetőségre is esélyt adott, hiszen a felrajzolásnál vagy a mérésnél is benne volt a pontatlanság lehetősége.

Számtalanféleképpen él a köztudatban: szintezőlézer, lézeres szintező, vonallézer stb.

Hogyan is működik a lézeres szintező?

Ezek az eszközök akár egy három lábú alapra is rögzíthetőek, így elérve még nagyobb stabilitást. Működéséhez csupán elemre van szükség, és már kezdődhet is a használat. Egy sugárnyalábot bocsát ki a függőleges vagy a vízszintes tengely mentén, típustól függően akár egy több méterre lévő objektumra is. Mivel forgatható, így akár a megfelelő szöget is be tudjuk vele állítani.

Nagy könnyebbség továbbá, hogy ezek a kis eszközök úgy lettek kialakítva, hogy a különböző terepviszonyoknak is képesek ellenállni, valamint vannak eszközök, amelyek képesek kezelni a különböző fényviszonyokat is.

Mit vegyünk figyelembe, ha vásárolni szeretnénk?

Mindenképpen fontos és elsődleges szempont a használat módja. Nem mindegy, hogy kültéren vagy beltéren esetleg mind a két helyen szeretnénk alkalmazni. A beltéri munkákhoz inkább a vonal vagy a pontlézer ajánlott, míg a kültérihez a forgólézer. Ha pedig csővezetékekkel szeretnél dolgozni a csőszintező lehet a legmegfelelőbb választás.

Továbbá számít milyen távolságra használod. Például nem mindegy, hogy egy házban néhány bútor vagy álmennyezet felhelyezésére alkalmazzuk, amelyek csak kis távolságok, vagy egy nagyobb telken egy ház felépítésére.

Ezen kívül vannak olyanok, amelyek zöld, mások piros lézernyalábot bocsátanak ki. A zöld lézert beltérre jobban ajánlatos választani, mert ez a világosabb fények mellett is jobban látható.

Vannak köztük manuálisak, valamint automaták is. Az automata esetében a beállításokat maga az eszköz végzi, és ha valami váratlan esemény lépne fel, akkor a működés leáll, így a pontatlanság szinte kizárható, így egy sokkal pontosabb hatás érhető el, míg egy manuális esetében ezt nekünk kell elvégezni. Természetesen, ha a beállítások jók, akkor az eredmény ugyanaz, ám abban esetben, ha a használat közben váratlan zavar lépne fel, ez a fajta eszköz ezt nem képes kezelni.

Szintező

Szintezők típusai

Optikai szintezőműszer:

Ezeket az eszközök a pontosságuk miatt az építőipar kedvelt tagjai. Többségük már automatikusan működik, ám érdemes használat előtt erről meggyőződni magunknak is. A szintezőműszert egy állványra helyezve érjük el a kívánt stabilitást, amiről úgy tudunk meggyőződni, hogy a buborék a körön belül marad. Majd nézzünk a műszerbe forduljunk a léc felé és célozzuk meg azt. Kiváló lehet, ha például egy területet szeretnénk feltérképezni.

Forgólézer:

Optika társához hasonlóan itt is a legjobb eredményt úgy tudjuk elérni, ha egy állványra helyezzük, így mindenképpen szerezzük be ezt is mellé. Bekapcsolás után, ha ön magát beállító típust vásároltunk nincs szükség külön kalibrálásra, kezdhetjük a munkát úgy hogy a lézer által kibocsátott pontot a mérni kívánt helyre helyezzük. Ez a típusú lézer 360°-os vonalat vetít ki. Hasznos lehet csempézésnél, vízvezetékek elhelyezésénél.

Csőlézer:

Ahogy a neve is jelzi, ez leginkább a csővezetékek helyzetének és lejtésének beállításához használható. A föld felett, alatt vagy akár a cső belsejében is használható.

Vonallézer:

Tökéletes választás lehet, ha függőleges vagy vízszintes felületet szeretnénk szintezni.

Egyik fajtája a keresztlézer, amely kifejezetten kereszt irányú, egymásra merőleges lézer vonalakat bocsát ki.

Csempelézer:

Nevéhez hűen a csempézési munkák legjobb társa lehet. Működése során nem csak a függőleges és a vízszintes vonalat vetíti ki, hanem egy harmadi vonalat is amely 45°-os szöget határoz meg.

NEO, TOPEX, EINHELL, EXTOL, YATO, csak néhány márka, amit megtalál a Profibarkács szintező kínálatában.

Milyen kiegészítőt érdemes a szintezőhöz vásárolni?

Ha a pontosságot növelni akarjuk érdemes az eszköz mellé egy állványt beszerezni, ami a stabilitást biztosítja, valamint egyes eszközök plusz rögzítést úgynevezett csíptetést is megvalósítják.

Mivel ezek az eszközök elemmel működnek, így érdemes tölthető elemet beszerezni, valamint a hozzá szükséges töltő készüléket. Mindez azért érdemes, mert használat során az elem végig használatban van, így időnként újra kell tölteni.

Gyakran fekmerülő kérdések a szintezők használatával kapcsolatban

Mennyire pontosak a szintezők?

Az eltérés maximum 1 mm, nagyon pontos!

Bonyolult a használata?

Egyáltalán nem, a kompenzátor beállítja a vízszintes célvonalat, úgy ahogyan szeretnénk. Gyorsan és pontosan használható.

Mire lehet számítani, mennyire tartós?

Csak jó minőségű anyagokból készült termékeket igyekszünk forgalmazni. A tervezés teljesen átgondoltan, profi módon történik, így hosszú ideig segíthet minket a szintező.