Rosta

Az építőipari állványos rosta felhasználása igen széleskörű, a bányászatban, mely magában foglalja a szén-, kő-, kavics- és homokbányákat, az útépítéseknél, aszfalt keverésnél, építőiparban, mezőgazdasági területen, vegyiparban, hulladék újra hasznosításban egyaránt alkalmazzák. Osztályozásra, esetleg nem kívánatos anyagok eltávolítására, tisztítására is megfelelőek. Mezőgazdaságban kiváló szolgálatot tesz a termény válogatásakor. 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
16 290 Ft - 24 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
11 termék
11 termék

Az állványos rosta funkciója

A rosta egy hálós válogatóeszköz, szitához hasonló, keretbe foglalt dróthálóval, vagy lyukasztott fémlemezből készül. Szemes, szemcsés, darabos anyagot, mint például - a kavics, homok, sóder, gabona- válogatnak vele. A mezőgazdaságban például a búzaszemek megtisztítására is használják, építőiparban pedig a munkások dobálják rá a kavicsot, egy nagy ferdén álló keret, középen feszített dróthálóval. Osztályozásra és tisztításra is használják. Lényegében leválogatja az eltérő méretű vagy nem odaillő anyagokat.

 A sóderből szitálással, rostálással különböző szemcseméretű kavicsokat és homokot kapunk. A nagyobb szemcsék anyaga ugyanaz, mint a kisebbeké, csak méretükben különböznek.

Tökéletes állagú virágföld kinyeréséhez, nagy rögök eltávolításához, de akár komposzt rostálásához is használhatók a különböző lyukméretű rosták.

 

Ha esetleg akad otthon villanyszerelési  munka, mind szakiknak, mind otthoni felhasználásra ajánljuk a blankoló-, érvéghüvely-, krimpelő-, kábelvágó fogó kínálatunkat. Bár nem olyan szerszámok amik mindennap kellhetnek, de sokszor jönnének jól otthoni kisebb munkákhoz.

Az állványos rosta anyaga

A rosták kerete fából vagy fémből készül, középen pedig kifeszített acélhuzalok vannak, ennek segítségével lehet szitálni az anyagot.

Az acél fogalmát két oldalról lehet megközelíteni. Az egyik szerint az acél a vas legfontosabb ötvözete, fő ötvözője a szén, amiből legfeljebb 2,06 tömegszázalékot tartalmaz.  A másik szerint az acél olyan vasalapú ötvözet, amelyet képlékeny alakítással lehet megmunkálni, például hengereléssel. Eszerint nem kötelező a szén jelenléte, pedig a szén a vas legáltalánosabb ötvözőanyaga. Ötvözőként sok más elem is használatos. A szén és más elemek növelik az acél szilárdságát, egyben csökkentik képlékenységét. Különböző fajtájú ötvözőkkel és a mennyiségük változtatásával  az acél olyan tulajdonságait lehet megváltoztatni, mint a keménység, rugalmasság, hajlékonyság, szilárdság, hőállóság, savállóság, korróziómentesség.

Előállítanak a különböző acélfajtákhoz hasonló olyan vasötvözeteket is, amelyekben a szenet más ötvözőanyagokkal helyettesítik, és ha szén is kerül bele, az már szennyeződésnek számít.

A vas 1538 °C-on, az acél – széntartalmától függően – ennél kisebb hőmérsékleten képes olvadni.

Tulajdonságainak köszönhetően az acél valószínűleg a világ legfontosabb a műszaki és szerkezeti anyaga.

A legkiemelkedőbb tulajdonsága az acélnak a jó alakíthatóság és tartósság, a jó szakítószilárdság és folyáshatár, valamint a jó hővezetőképesség. A korrózióálló acél esetében pedig, e tulajdonságok mellett még a korróziónak is képes ellenállni.

A korrózióálló acél rosta

A rozsdamentes acél ellenállóbb a rozsdával, mint a hagyományos acél, de a nevével ellentétben képes a rozsdásodásra, különösen alacsony oxigéntartalmú, magas sótartalmú vagy nem szellőző körülmények között. Gyakori hivatkozási név a rozsdaálló acél, amikor a pontos összetétel nem ismert vagy nem lényeges, például a repülőgépgyártásban. A rozsdamentes acélnak számos összetétele és felületképzése létezik attól függően, hogy milyen felhasználási célra gyártják. Fő felhasználási területei azok, ahol az acél keménységi és rugalmassági jellemzőire ugyanúgy igény van, mint a rozsdamentességre.

A rozsdamentes acélt a közönséges acéltól krómtartalma különbözteti meg. A védelem nélküli acél levegő és nedvesség hatására hamar rozsdásodni kezd; a képződő vas-oxid réteg, vagyis a rozsda aktív anyag és előre haladva újabb réteg rozsdát hoz létre, ami a nagyobb térfogata miatt lehámlik és lehull az acéltárgyról. A megfelelő krómtartalmú acél esetén a króm-oxid passzív réteget képez, ami megelőzi a felület további rozsdásodását, és megakadályozza annak az acél belső rétegeibe történő betörését.

 

A rosták acélhuzalának lyukmérete

Amikor a rostákkal szitálást, tisztítást végeznek, nem mindegy, hogy mekkora „lyukakkal” rendelkezik, hiszen ettől függ, hogy mi marad fent és mi rostálódik át rajta. Ezek a válogatóeszközök 4,6,8,10,20 mm-es szitalyukakkal rendelkeznek, attól függ, hogy mi a felhasználás célja. Teljesen más méretű rosta szükséges kavicsok válogatásánál és homokszitálásnál, búzaszemek rostálásánál.

 

Az építőipari állványos rosták méretezése

Webáruházunkban a fémkerettel rendelkező acélhuzalos rosták többféle méretben és eltérő lyukmérettel rendelhetők.

  • 60 cm x 100 cm-es 6 mm-es
  • 60cm x 100 cm-es 8 mm-es
  • 60 cmx 100 cm-es 10 mm-es
  • 50 x 100 cm-es 4 mm-es
  • 60 x 120 cm-es 6 mm-es
  • 60 x 120 cm-es 4 mm-es
  • 60 x 120 cm-es 8 mm-es
  • 60 x 120 cm-es 10 mm-es
  • 60 x 120 cm-es 20 mm-es lyukmérettel

Rosták a Profibarkács webáruházból

A Profibarkácson állványos rosták is széles választékban elérhetőek, a gyártók közül a Polonia és a Vorel termékeit tartjuk. Mindegyik fémvázas, acélhuzalból készült, kiváló minőségű termékek. Nálunk nem kizárólag az alap kőműves szerszámokat tudja megvásárolni, mint például a kőműveskanál vagy a habarcsos vödör, de olyan ritkábban használatos eszközöket is kínálunk vásárlóinknak, mint például a fémkeretes rosta.

Anyagok szétválasztása elképzelhetetlen rosta nélkül, gondoljunk csak a sóderre melyet rosta segítségével kavicsra és homokra választhatunk. Ha Önnek is szüksége van egy jó minőségű rostára, a Profibarkács webáruházra számíthat, Vorel és Polonia termékeink széles választéka megoldást nyújt az igényeire.

 

Rosta

Melyik rosta lesz nekem megfelelő?

 

Komposzt rostálásához melyik rostát vegyem?

Akár 10, akár 16 mm lyukméretű is megfelel, attól függ, mennyire finomra szeretné a kirostált komposztot.

A horganyzott acél rosta ellenáll a rozsdának?

Igen, kiváló a korrózió védelme.

10 mm-es rosták közül ár-érték arányban melyik a legjobb?

Polonia és Vorel rostákat forgalmazunk 10 mm-es lyukmérettel, néhány száz forint eltérés van árban közöttük, de az egyik pár centivel nagyobb is. Igazából bármelyiket választja, meg lesz elégedve.