H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Műanyag cső krimpelő

A műanyag cső krimpelő, azaz a présfogó minden olyan munkafolyamat eszköze, ahol csőcsatlakozásokat kell összeillesztenünk. A víz – és fűtésrendszer elengedhetetlen kelléke, segítségével hatékonyan és biztonságosan préselhetjük össze egy ötrétegű cső végét a hozzátartozó idomokkal. Ez nagyon hasznos a különféle elágazásoknál, sarkoknál, vagy toldásoknál.

PEX-AL-PEX csövek használata során a csőhegesztő gép is a segítségünkre lehet, ahol pár másodperces hevítés után összeilleszthetjük a különböző csöveket és a szükséges kiegészítőket.

 


7termék 17
7termék 17

Műanyag cső krimpelő, akár készletben is

A műanyag cső krimpelő, azaz a présfogó minden olyan munkafolyamat eszköze, ahol csőcsatlakozásokat kell összeillesztenünk. A víz – és fűtésrendszer elengedhetetlen kelléke, segítségével hatékonyan és biztonságosan préselhetjük össze egy ötrétegű cső végét a hozzátartozó idomokkal. Ez nagyon hasznos a különféle elágazásoknál, sarkoknál, vagy toldásoknál.

Mire lehet még szükségünk a munkafolyamatokhoz?

Az ötrétegű csöveket krimpelés előtt csővágó ollóval vágjuk a szükséges méretűre. Mivel a vágás során a csövek deformálódnak, ezért szükségünk van egy kalibrátorra, ami segít visszaállítani a cső átmérőjét az eredetire, illetve a cső vágott végét is lesorjázza. Ez azért fontos, mert ha szabálytalan, esetleg eldeformálódott végű csöveket szeretnénk összeilleszteni az idomokkal, az vízszivárgáshoz vezethet. Így sokkal precízebb lesz az összeillesztés, ezért ilyen munkálatoknál ez egy elengedhetetlen eszköz.

 

Csőhegesztőt, vagy krimpelőt válasszak?

Ehhez elsősorban tudnunk kell, milyen csőtípust szeretnénk használni a kiépítéshez.

A csőhegesztő a PPR és KPE csövek toldásához használható. Ezek a csövek olcsóbbak a többrétegű társaiknál, de használatuk ugyanolyan biztonságos. Többféle kivitelben elérhetőek és különféle falvastagságokhoz is igazodnak.

A csőprés főként az ötrétegű csövek toldásához alkalmas.

 

A csőhegesztő használata:

A szükséges méretű adapter felhelyezése után a gépet bekapcsoljuk. Led világítással jelzi, ha elérte a megfelelő hőmérsékletet. Ekkor a csővágóval méretre igazított csövet a felhevített gép két oldalára helyezzük óvatosan. Néhány másodpercnyi melegítés után gyors és határozott mozdulatokkal a hozzávaló toldóhoz csatlakoztatjuk. Igyekeznünk kell, mert a műanyag hamar megszilárdul. Amennyiben ez megtörténik, le kell vágni belőle, mert egy idommal ezt egyszer tudjuk a műanyag deformálódása miatt megtenni.

 

A krimpelő használata:

Miután a kívánt méretűre vágtuk a csövet, és a kalibrátorral lesorjáztuk a végét, ráhúzzuk az idomot. Figyeljünk arra, hogy eközben a gumi tömítést ne mozdítsuk el.

Mikor a csőcsatlakozót ráhelyeztük a PEX-AL csőre, szétnyitjuk a krimpelő forgófejét, belehelyezzük a préselni kívánt területet, összezárás után az eszközön található biztonsági tüskét vissza kell hajtani, így a fej stabilan fogja az idomot. Ezután lehet roppantani. Koppanásig kell nyomni az eszközt, ebben az esetben tud megfelelően rászorítani a csőre.

A szerszám kialakítása biztosítja, hogy nem lehet túlroppantani a csövet.

 Figyeljünk azonban a megfelelő erőkifejtésre, ha túl gyengén – azaz nem koppanásig nyomjuk a krimpelőt, a csövek az idomokkal nem fognak megfelelően illeszkedni. A ráengedett nyomás szétviheti a csatlakozást.

 

Krimpelő fogó tartozékok, tulajdonságok

A présfogóhoz tartozik többféle adapter, amelyek a szabványméretű csövekhez igazodnak. Ezeket egyszerűen kicserélhetjük használat előtt a kívánt méretűre. U és TH szerszámok használatának lehetőségét biztosítják. A forgófejnek köszönhetően könnyebben tudunk hozzáférni a legnehezebben elérhető sarkokhoz is. A teleszkópos nyél lehetővé teszi, hogy távolabbról dolgozzunk, így kevesebb erőt kell kifejtenünk a roppantáshoz.

Időbe telhet rutint szerezni, azonban ha belejövünk, látni fogjuk, hogy egy szuper szerkezettel dolgozunk.

Tipp: Ha vízszerelésre adod a fejed, és egyúttal a fürdőszobádat is megújítanád, akkor nézz szét csaptelep kínálatunkban is!

 

Szerszámaink különféle típusú csövekhez is használhatók, nézzük meg, mi a különbség ezek között:

 

Horganyzott acélcső:

Vannak, akik még a régi típusú acélcsövekben bíznak, és ragaszkodnak a használatukhoz. Mivel sokáig ez volt csupán forgalomban, a szerelők is ehhez értenek a leginkább, ezért a szerelés során kevesebb hibalehetőség adódik számukra. Falon kívüli szerelésre is lehetőséget 

ad a hőtágulása miatt. Korrodálásra hajlamos azonban, ezért kevésbé kívánatos manapság műanyag társaival ellentétben. A korrózió során fémdarabok jelenhetnek meg a vízben.

Gondot okozhat még a vízkőlerakódás is, emiatt szűkület keletkezik a csövekben, ami a víznyomást negatívan befolyásolja, majd eltömődést okozhat.

 

PE-X vs PE-RT

A már említett PEX-AL-PEX csövek mellett a szintén többrétegű PE-RT AL PE-RT egy rugalmasabb és hajlíthatóbb anyagú cső. A fokozott hőállóképességű PE-RT polietilén egy újabb technológiával és költséghatékonyabban készül. Ez szintén alkalmazható padlófűtés és radiátoros fűtés, valamint vízbevezetés során. Mindkét típusú cső összeillesztéséhez forgalmazunk megfelelő csőpréselőt.

A csövek többrétegűek, emiatt hosszabb élettartalommal és stabilitással bírnak. Nem oxidálódnak, mint a korábban széles körben használt horganyzott acél csövek és vízkőlerakódás sem keletkezik bennük. Emiatt bátran használhatjuk őket ivóvízrendszerünkhöz is.

 Műanyag cső krimpelő használata

Fontos tudnivaló a krimpelő használatához!

A vízbevezetéshez használatos csöveket érdemes hőszigetelt kivitelben kérni, mert a szigeteletlen cső párásodhat, emiatt a falak vizesedését okozhatja. Fontos szempont továbbá, hogy ezáltal megtartja a hőt, így a melegvíz nehezebben tud kihűlni a csövekben. Alacsony zajszintet biztosít, ez is határozott előnye régi társával szemben.

Termékkínálatunkban a YATO, PROLINE és NEO márkákat találhatod meg.

 

Bármelyik termékünket választja, elégedetten fogja használni, rengeteg pénzt és időt spórolva ezzel magának.

További kérdés esetén keressen fel minket bizalommal. A megfelelő eszköz kiválasztásához is bátran kérheti munkatársaink segítségét!

Minden szerelő munka a pontos kiméréssel kezdődik! Használj vízmértéket!

Gyakran felmerülő kérdések műanyag cső krimpelő vásárlásakor

 

Miért hasznos a krimpelő a csőszerelés során?

Ezzel a géppel oldhatatlan kötést hozhatunk létre az összeszerelésnél. A tökéletes cső – idom illeszkedéshez elengedhetetlen a megfelelő gép alkalmazása, erre a csőprés kiváltképp alkalmas. Nem kevésbé elhanyagolható szempont, hogy rengeteg időt megspórolhatunk vele.

Milyen méretű csövekhez használhatom a gépet?

Négyféle méretű cső használatát teszi lehetővé, 16mm/20mm/25mm/32mm. U és TH típusú présfejjel kapható.

Könnyen boldogulok vele egymagam is?

Igen! A krimpelő minimális erőkifejtéssel használható, de a teleszkópos nyél és a 360°-ban elforgatható fej is a segítségünkre van használat közben. Hamar rutint szerezhetünk a krimpelésben.

Szűrés
Ár
 (Ft)
34 590 Ft - 83 690 Ft
Terméktípus
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!