Mikrométer

A mikrométer a gépészek, mérnökök és más műszaki szakmákban dolgozók által használt alapvető mérőeszköz, amely lehetővé teszi, hogy rendkívül finom és pontos méréseket végezzünk. Alapvetően kis alkatrészek méreteinek, például vastagságának vagy átmérőjének mérésére használják, felépítését tekintve pedig egy finom menetből és egy mikrométerekre beosztott rúdból áll, ami lehetővé teszi a legpontosabb méréseket is.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
5 590 Ft - 55 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
9 termék
9 termék

A mikrométerek típusai és alkalmazási területei

A mikrométereknek számos fajtátát különböztetjük meg, mind más és más felhasználási területekkel és jellegzetességekkel, azonban három emelkedik ki, amelyeket a leggyakrabban választanak a felhasználók.

A külső mikrométereket választják legjellemzőbben. Ezek két pofával rendelkeznek, egyel, ami fix és egyel, ami mozgatható. Leggyakrabban rudak, vezetékek vagy egyéb hengeres tárgyak átmérőjének mérésére alkalmazzák. Ezzel szemben a belső mikrométerek kifejezetten belső átmérők, mint mondjuk a furatok és csövek mérésére készültek és használatosak.

A harmadik típus a mélységmérő mikrométer, amely egy hosszú szár, valamint egy mérőpofa segítségével teszi lehetővé furatok, rések vagy más bemélyedések mélységének pontos kiszámítását.


Ami az alkalmazási területeket illeti, az alábbi főbb iparágakban lehet hasznos eszköz:

 • Gépészet: Itt az alkatrészek, például csapágyak, tengelyek és egyéb gépelemek mérésére használják leggyakrabban a műszert.
 • Fémmegmunkálás: Fémelemek, rudak és egyéb fémes anyagok vastagságának és átmérőjének kiszámítására is alkalmas.
 • Minőségellenőrzés: Gyártási folyamatok során megfelelő a termékek méretpontosságának ellenőrzésére is.
 • Ékszerészet: Drágakövek és gyűrűk pontos méretének meghatározására.
 • Tudományos kutatások: Mikroszkópikus minták vastagságának mérésére is alkalmas a szerszám.
 • Autóipar: Például motoralkatrészek, fékek és egyéb komponensek méretének és kopásának kiszámítására használják.

A mikrométert gyakran használják együtt más mérőeszközökkel is, mint például a tólómérő, furatmérő vagy a szögmérő.

Hogyan olvassuk le helyesen a mikrométert?

A mikrométereknek mérőrendszerének két fő típusa létezik: hagyományos (mechanikus) mérőrendszer és digitális mérőrendszer. A hagyományos két-három különböző skálából áll, amelyeket együttesen használva jelenik meg a felhasználó számára a kiértékelt tárgy mérésének eredménye. Az ilyen eszközöket az alábbi főbb lépések mentén használjuk:

 1. Győződjünk meg róla, hogy a mikrométer tiszta és sértetlen, majd, ha kell, állítsuk be 0-ra.
 2. Ellenőrizzük, hogy a mikrométer megfelelően fogja az általunk választott lemérendő tárgyat.
 3. Ezután a mérőhüvely egyenes osztásán leolvashatóak az egész és fél milliméterek is.
 4. A mérődob kúpos palástján leolvassuk a század millimétereket is, majd hozzáadjuk ezt az előbb mért értékekhez, hogy megkapjuk a mérés végösszegét.

A digitális mikrométert viszont sokkal könnyebb leolvasni, hiszen habár ugyanazok az alkatrészek vannak benne, de a fő különbség az, hogy a mérés eredménye rögtön a kijelzőn jelenik meg. Nagy előnyt jelentenek az időmegtakarítás és a kezelői hibák csökkentése szempontjából, általában azonban drágábbak is.

Honnan tudhatjuk, hogy szükséges-e bekalibrálni a mikrométert?

Annak érdekében, hogy a mérési eredményeink a legpontosabbak legyenek, elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizzük az eszközünket. Annak megítéléséhez, hogy a mikrométert kell-e kalibrálni vagy sem, olyan irányadó méréseket kell felhasználni, amelynek az eredményét már korábbról biztosan ismerjük.

Hogy minden megfelelően menjen, ezeket a vizsgálatokat lehetőleg szobahőmérsékleten, ellenőrzött körülmények végezzük el. Abban az esetben, ha pontatlan eredményt kapunk, mindenképpen újra kell kalibrálni az eszközt. Ehhez használhatjuk a mikrométer kalibráló kulcsát, vagy amennyiben úgy érezzük nem tudnánk mi magunk hatékonyan elvégezni ezt a feladatot, akkor kérhetjük egy tapasztalt mérnök, vagy sok esetben akár a gyártó segítségét is.

A mikrométer karbantartása

Szerencsére ez az eszköz nem egy bonyolult és sok munkát igénylő darab a karbantartását tekintve, azonban mégis van pár lépés, amelyre érdemes odafigyelni, ha nem szeretnénk, hogy idő előtt tönkremenjen a készülék.
Egyrészről, mérés előtt és után is tisztítsuk meg a mérőfelületeket egy puha és nem szöszölő ronggyal. A mozgó alkatrészeket rendszeresen kenjük meg műszerolajjal, a mikrométert pedig mindig száraz és pormentes helyen tároljuk, amennyiben lehetséges, akár az eredeti csomagolásában. Ezen kívül próbáljuk mindenképpen elkerülni, hogy gyakran leessen vagy ütődjön, hiszen ez az eszköz deformációjához vezethet, ami pedig károsíthatja az egyes precíziós részeket.

Milyen mikrométert vásároljunk?

Mielőtt mikrométert vásárolna érdemes néhány szempontot figyelembe venni:

 1. A lemérendő tárgy mérete – figyeljünk oda rá mindenképpen, hogy megfelelően fog-e tudni illeszkedni a mikrométer.
 2. Mennyire pontos a mikrométer – nem elhanyagolható az sem, hogy tudja-e biztosítani számunkra a kívánt pontosságot az eszköz.
 3. Kalibrálva van a mikrométer? – Fontos ellenőrizni, hogy eleve használatra készen fog-e érkezni az eszköz, vagy nekünk kell majd bekalibrálni azt.
 4. Elég lesz egyetlen szerszám? – Hosszú távon olcsóbb lehet egy mikrométer-készlet megvásárlása, mint külön-külön az egyes eszközökbe való beruházás.

Szerencsére a Profibarkács webáruházában számos mikrométer közül válogathatnak a felhasználók, de ha ezek mellett se lenne biztos benne, mit érdemes leginkább megvenni, akkor hasznos lehet elolvasni az oldalunkon található hiteles, nem szerkesztett vásárlói véleményeket az egyes termékek alatt. Ha pedig inkább azokat a darabokat szeretné előre sorolni, amelyeket a vásárlóink a leggyakrabban megtekintettetek vagy megvásároltak, akkor érdemes a szűrőt „népszerűség szerinti” listázásra beállítani.