Lapostiplimaró kés

Mivel a lamellázás előnyei vitathatatlanok, semmilyen más megoldás nem tudta eddig háttérbe szorítani, segítségével számtalan ötletes, stabil kötésű bútor készíthető, de mindenképpen körültekintően válasszuk ki a  megfelelő lapostiplimaró kést a maráshoz. Ehhez adunk segítséget.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
1 termék
1 termék

Lapostiplimaró kés

 

A lapostiplimarók, másnéven lamellázók komoly segítséget jelentenek bútorok gyors, egyszerű, pontos összefogatásánál. Napjainkban rendkívül elterjedt, főleg kisüzemek hatékony és nélkülözhetetlen szerszámgépe. Bármilyen szögű lamellázás könnyen elvégezhető vele, köszönhetően a gép elején található vezetővonalzónak, melynek magassága és szöge külön kellékek nélkül is beállítható.

A technológia lényegében egy idegen csapos illesztési mód, a géppel elvégezhető a csaphely kimarása, melybe a lamelló kekszek illeszthetőek.

 

Lapostiplimaró gépünkhöz természetesen lapostiplimaró késre vagy más néven lamellázó tárcsára is szükségünk van, melynek a minősége, paraméterei igen meghatározóak a munka során. A lamellázás segítségével bármilyen szögben össze tudunk kapcsolni bútorlapokat, és a lamelló keksz nagyobb felületének köszönhetően ez stabilabb tartást is eredményez, mint a fatipli használata.

A lamellázó gép részei:

  • fogantyú
  • kapcsoló
  • motor
  • marószerszám vagy más néven lapostiplimaró gép
  • szög és mélység ütköztető helye
  • alaplemez
  • mélységütköző

 

A lamellázáshoz tehát nélkülözhetetlen a gép, a lapostiplimaró kés és a lamelló keksz.

A gyártók általában megjelölik melyik lapostiplimaró kés melyik géppel kompatibilis, de sok esetben a maró tárcsák akár sarokcsiszolókra is csatlakoztathatók, ha nem áll rendelkezésre lamellázó gép.

 

Mire használható a lapostiplimaró kés?

A lapostiplmaró vagy lamellázó kés marja be a lapostipli vagy lamelló keksz helyét az anyagba. Használható bútorlapok össze illesztésénél, de nemcsak derékszögben, hanem szögben is találkozhatnak a bútorlapok. Gyakran használják tetőtéri vagy lépcső alatti bútorok beépítésénél.

Alkalmazható továbbá  konyhai munkalapok össze csapolásánál is, képkeretek, díszlécek összekötésére, puhafa, keményfa, forgácslapok, pozdorja, OSB megmunkálásnál.

A legszebb és legdekoratívabb bútorlap csatlakozás a gérvágással összeillesztett felület. Hátránya, hogy nagyon precíz munkát igényel. Kell hozzá egy nagyon pontos gérvágó fűrész, és egy lapostiplimaró. Ne felejtkezzünk el kezünk védelméről, használjunk munkavédelmi kesztyűt!

 

 

A lapostiplimaró kés anyaga

A lapostiplimaró kések anyaguk  szerint is többfélék lehetnek. A szerszámtest és a forgácsoló él anyaga különböző. A szerszámtest anyaga általában szerszámacél, alumínium, ötvözött alumínium, míg a forgácsoló él magas ötvözésű gyorsacél (HSS), vagy keményfém ötvözetekből (HM), illetve legújabban volfrám karbid bevonattal van ellátva, ami nagy kopásállóságú kerámia.

A szerszám anyagát, keménységét meghatározó jelölések (HSS, HM) sokat mondóak a választáskor,  alap igazság,  ha egy forgácsoló él kemény, akkor az  él tartóssága jobb, a megmunkált felület minősége szintén jobb lesz , de élezésük speciális,  ami azt  jelenti, hogy ezeket a szerszámokat, csak gyémánt szemcsés köszörüléssel lehet élezni.

Lamellázó kések méretei

Lapostipli maró kések esetén technikai adatoknál az alábbi számokat tüntetik fel a gyártók:

1/ átmérő x furat átmérő x vastagság

2/ fogak száma

A szabvány lamella maró tárcsa méret: 100 x 22 x 3,8  -4 mm

A marógépünk szerszámtengelyének átmérője meghatározza meg a marószerszám belső furat átmérőjét.  A gép teljesítménye, felépítése alapján a  gyártó a használati utasításban meghatározza a felhelyezhető szerszám legnagyobb külső átmérőjét, ami függ a gépasztal szerszámnyílásától, marótengely átmérőjétől, anyagától, csapágyazásától.

 

Lamella maró tárcsa – veszélyes szerszám

A faipari munkálatok között a marási művelet  az egyik legveszélyesebb, ezért különös gondot kell fordítani a célszerszám és a megmunkálás módjának  helyes megválasztására, az éles lamellázó késekre, a gép beállításaira, ellenőrzésére.

Minden használat előtt ellenőrizzük a lapostiplimaró gépet és a lapostiplimaró kést is. Soha ne használjuk sérülten, hiányosan. Szánjuk rá az átnézésre azt a pár percet, és utána biztonságosan nekifoghatunk a marásnak.

 

Lapostiplimaró kés asztalosoknak, barkácsolóknak

Asztalosiparban tevékenykedő szakembereknek javasolt egy megbízható lapostiplimaró gép beszerzése, hozzá jó minőségű, lehetőleg volfrám-karbid bevonattal ellátott lamellázó kés. Ez garantáltan bírni fogja a mindennapi terhelést. Aki viszont otthon barkácsol, előfordulhat, hogy nem szükséges fatipli helyett lapostipli marást alkalmazni egy adott bútor összeállításánál, elegendő lehet egy kis sarokcsiszolóra erősíthető lamellázó tárcsa is. Ez esetben egy volfrám-karbidos maró kés élethosszig kiszolgálhatja tulajdonosát, hiszen nem lesz minden nap használva, és ez az anyag egyébként is hihetetlenül strapabíró, magas kopásállósággal rendelkezik.

 

 

Lapostiplimaró kések a Profibarkácson

Kínálatunkban megtalálhatóak a kiváló minőségű Einhell és Wolfcraft marólapok, melyek használatával a nútok marása precízen kivitelezhető. Aki rendszeresen bútorokat állít össze, elengedhetetlen a műhelyében egy lamellázó gép és lamellázó kés használata, de nem kell sokat utána járnia, a Profibarkácstól gyorsan és egyszerűen, házhoz szállítással beszerezheti mindet. Nézzen körül webáruházunkban, mert van pár kihagyhatatlan ajánlatunk. Mindig keresse a megfelelő célszerszámot az adott munkához, hogy a végeredmény professzionális legyen.

 

Gyakran ismételt kédések a lapostiplimaró késekkel kapcsolatban

 

A Profibarkácson kapható Einhell lamellázó kés jó minőségű?

Igen, az Einhell marótárcsa vídiás bevonattal rendelkezik, kimagasló kopásállóságú szerszám. Az Einhell német gyártó a precizitás és a minőség zászlóshajója.

A lamellázó kés helyettesíthető valamivel?

Nem. A lamelló keksz helyének pontos kivágásához szükség van rá.

A lapostiplimaró késsel kivágott furatba nem illeszkednek a lamelló összekötő lapkák, mi az oka?

A lapkák több méretben kaphatók, ha megfelelő méretű lyukat vágott, a gond az lehet, hogy nem tárolta páramentesen a lapkákat, és nedvesség hatására megdagadtak. Páramentesen fedeles dobozban elzártan kell tárolni, nedvszívásra néhány rizsszemet vagy páramegkötő szilikon granulátumot ajánlott közé tenni.