Fibertárcsa

A fibertárcsa nem azonos a széles körben elterjedt csiszoló koronggal.  A vulkánfiber csiszolótárcsák esetén a hordozóanyag vulkánfiber, melyre műgyanta kötéssel vannak rögzítve a szemcsék. Használatához szükséges még felfogótárcsa, ezek biztonsági követelményeit szabvány szabályozza. (MSZ EN 13743 - Csiszolószemcse bevonatú termékek biztonsági követelményei). Használatuk elsősorban fémmegmunkálás során felülettisztításra, varratcsiszolásra ajánlott, de fa vagy műanyag csiszolásra is alkalmasak lehetnek szemcsétől függően.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 1 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Szemcseméret  (P)
-
P 40 - P 120
Termék státusza
Szűrés és rendezés
9 termék
9 termék

A fibertárcsák és a vulkánfiber hordozóanyag

A vulkánfiber hordozóanyag cellulózból készül. Gyártása során a pamutszálból vagy cellulózszálból készült szalagokat pergamenfürdőben kénsavval vagy cink-kloridos oldattal kezelik a rostok szétoldódásának eléréséhez. Ezután a nedvességet kipréselik, így a rostok és szalagok egymással kötést alkotnak. Az elnevezés onnan származik, hogy a vulkánfiber gyártásához valamelyest hasonlít a kaucsuk kemény gumivá való vulkanizálása.

A vulkánfiber minimális súllyal rendelkezik, kiváló rugalmasságú, ugyanakkor magas a mechanikus szilárdsága és stabilitása. Előszeretettel alkalmazzák a gyártók vulkánfiber csiszolótárcsák, vagyis fibertárcsák hordozóanyagaként.  A széles szemcseválasztéknak és a felfogatási megoldásoknak hála a fibertárcsákkal a durva tisztítási munkák és a felületek finomcsiszolása egyaránt végezhető. Kiemelkedő előnyük a korongokkal, csiszolótányérokkal szemben a nagyfokú rugalmasság, jó illeszkedés, egyenletes csiszolati kép.

Rozsda, vagy festék eltávolítására ajánljuk még tisztítókeféinket, drótkeféinket!

A vulkánfiber fibertárcsák tulajdonságai

  • tartósan hőálló, de csak 110 C fok hőmérséklet alatt. (a csiszolómunka során a magas nyomást és az egyhelyben történő hosszadalmas csiszolást kerülni kell)
  • a feldolgozott cellulóz képes a környezetből nedvességet felszívni vagy leadni, mely a tárcsa domborodásához, térfogatváltozásához vezet. Ezért a tárolása közepes levegőnedvesség (45-65%) között ajánlott.
  • rugalmas
  • jól illeszkedik
  • egyenletes csiszolati végeredmény
  • kedvező ár
  • sokféle szemcsetípus, szemcsenagyság

 Fibertárcsa

Fibertárcsák szemcseanyaga

Használatukhoz elengedhetetlen a felfogótárcsa. A vulkánfiber tárcsákat fémiparban felülettisztításra, varratcsiszolásra de faiparban is használják, sőt az úgynevezett SIC szemcsés típusaival kő vagy kőzet megmunkálása is lehetséges.

Szemcse szerint lehetnek:

1/ korund szemcsés: Az elektrokorund a legkisebb keménységű köszörűszemcse, ugyanakkor elég jó a hőállósága és hővezetőképessége, valamint előnye, hogy szerkezeti acélokkal szemben kémiailag közömbös. A leggyakrabban használt hagyományos szemcseanyag.

Főként acélhoz és fához ajánlott.

2/ cirkonkorund: cirkon- dioxid és alumínium- oxid keverékének megolvasztásával jön létre. Szerkezete speciális, munka közben önélező hatás lép életbe, nagy szívósságának köszönhetően kiváló a nemesfémekhez. Rozsdamentes acélokhoz kiváló.

3/ szilícium- karbid (SIC): A szilíciumkarbid keményebb a korundnál, erős koptató hatású anyag. Hőállósága viszonylag kisebb. Hátránya, hogy erős reakcióképessége van az acélokkal. A szilíciumkarbid a legfontosabb kerámia anyagokhoz tartozik. Színe szerint fekete vagy zöldszínű lehet, ami az anyag tisztaságát jelöli. A fekete SiC anyag kb. 98%, míg a zöld SiC anyag kb. 99,5% tisztaságú. 

Kőhöz, betonhoz is alkalmasak.

4/ kerámiaszemcsés: króm és nikkeltartalmú acélok, ötvözetek, inox csiszolására is. A szemcse keménységéból és önélező képességéből adódóan nagy lehordás jellemzi.

Fibertárcsa finomsága

Különböző anyagokhoz, célhoz eltérő finomságú csiszolótárcsákat kell alkalmazni.

  • durva csiszoláshoz: P40-P80
  • csiszolás utólagos tisztításához: P100-P120
  • végső csiszoláshoz: P150-320

A csiszolás finomsága attól függ, hogy milyen anyagból készültek a csiszolószemcsék és milyen méretekkel rendelkeznek. Kisebb szemcseméret finomabb munkára alkalmas. Ha hibásan választjuk meg a tárcsát, nehezen juthatunk az elvárt végeredményhez, ha eljuthatunk egyáltalán. A szemcsék eltömődnek hamar, a tárcsa használhatatlanná válhat. Minden csiszolási feladathoz az optimális csiszolóanyagot, csiszológépet kell használni. Ez elengedhetetlen a minőségi munkához, az ideális végeredményhez.

Miért válassza a fibertárcsát?

Az általános csiszolóanyagokkal szemben a fibertárcsák egyedülállóan gyorsak, ráadásul időtállóak. Számos munkához kiválóak, finom és durva csiszoláshoz egyaránt, reve, rozsda eltávolításához. Rövid idő alatt tökéletes csiszolatképet érhet el vele, hatékony, könnyű munkavégzést tesz lehetővé. Alkalmazhatja szinte bármilyen fémmegmunkálás, famegmunkálás során, de építési munkálatoknál is jó szolgálatot tesz. Nehezen hozzáférhető helyeken is megállja a helyét, de hegesztés utáni esztétikai csiszolásnál, sorja eltávolításnál is számíthat rá.

Fibertárcsák a Profibarkácson

Webáruházunk nagyszerű gépekkel és kiegészítőkkel támogatja Önt abban, hogy csiszolási munkájából kihozza a maximumot. Több, mint 70 féle sarokcsiszoló közül választhat, melyekre a fibertárcsák felfogathatók. Mi a Graphite fibertárcsák mellett tettük le a voksunkat, ezekből többféle szemcseanyaggal, szemcsefinomsággal választhatja ki a megfelelő vulkánfiber tárcsáit, melyekkel gyorsan és kiváló minőségben végezheti el a csiszolási munkálatokat.

A neves Graphite gyártó a vulkánfiber tárcsái gyártásánál tömör szórást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a felületet 100 százalékban csiszolószemcse borítja, ez biztosítja a megmunkálás nagyobb pontosságát, hatékonyságát. Természetesen a felfogáshoz szükséges tárcsáról nem szabad megfeledkezni, rendelésnél tegyen ezt is a kosarába!

 Igény szerint cirkonkorund szemcsés tárcsákat is választhat, melyek élettartama hosszabb, szemcséi élesebbek, a hőt pedig jobban elvezetik, ez külön plusz pont rozsdamentes acélok megmunkálásánál.

Regisztráljon hírlevelünkre, hogy mindig naprakész információkkal rendelkezzen, akár akciókról van szó, akár friss, érdekes és aktuális blogbejegyzésekről! A Profibarkács nem csak a gépek, szerszámok beszerzésében partnere, de sok új információhoz is juthat tőlünk a használatukról, választási szempontokról vagy egyéb érdekes témákról.

 

Gyakori kérdések a fibertárcsákkal kapcsolatban

Rozsdamentes acélhoz miyen szemcséjű fibertárcsát ajánlanak?

Cirkonkorund szemcséjű a legjobb választás ebben az esetben.

Hány fokig hőálló a fibertárcsa?

110 C fok alatt.

A Graphite fibertárcsák csak 3 darabos kiszerelésben rendelhetők?

Igen, a webáruházunkban található Graphite fibertárcsák mindegyike 3 db tárcsát foglal magában nagyszerű ár-érték arány mellett.