Fenékfúró

Minden valamire való ezermesternek illetve barkácsolónak szüksége van egy fenékfúró vagy másneveken forstner, erdész vagy pánthely fúróra. Rengeteg területen tudjuk alkalmazni ezt a praktikus fúrót, de főleg fa alapanyagoknál szokás. Mintavételre, szekrényajtók pánthelyének kialakításához és még a különböző munkadarabok összeillesztéséhez is alkalmazzák őket. Weboldalunkon sokféle mérettel, lés típussal találkozhat a különböző márkák termékei által. Persze nem csak magas minőségi fenékfúrókkal találkozhat nálunk, hanem más szintén alapvetőnek számító szerszámokkal és kiegészítőkkel.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 390 Ft - 23 090 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Átmérő
Hossz
Befogás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
50 termék
50 termék

Alapok a fúrókról, a pánthelymarók használatához

Aki barkácsolt már életében az biztos fogott már a kezében fúró gépet, nem csoda, hiszen az egyik legalapvetőbb felszerelések közé tartozik a csavarhúzó és kalapács, na meg persze fogók mellet. Egy rendkívül hasznos szerkezetről beszélünk, hiszen megkönnyíti fizikailag a munkát és még gyorsítja is a folyamatokat, ezért rövid időn belül haladhatunk a kézzel való csavarozással szemben.

A legjobb, hogy a munkadarabokba való csavarozás és összeillesztés mellett a szét szedésükben is segítenek ezek a gépek, mert állítható a gépek forgás iránya. A fúrógépek minden olyan folyamatot végig kisérnek, ahol bármilyen típusú építési és javítási tevékenység történik, legyen szó építkezésről, műhely munkákról vagy akár csak az otthoni felhasználásról.

Bármilyen anyag fő és kiegészítő lyukait az alap és a speciális fúrók közreműködésével alakítunk ki. Az általános fúrógépek spirális felépítésű és csak csúcsszerkezetükben eltérőek, emellett a forgács ürítő hornyok élei túlnyomóan többségben élesek és kiegészítő műveletet végeznek, hiszen megtisztítják a lyukat a fennmaradó forgácsoktól. Érdemes odafigyelni, hogy a különböző anyagokhoz más-más típusú fúrókat használjuk, ha lehetséges, persze léteznek speciális és több funkciós fúrók is. A fenékfúrókat, vagy pánthely fúrókat fához használjuk.

 

Fúrók különböző anyagokhoz

Majdnem minden anyaghoz másfajta fúrószárat kell, használunk, ugyan akkor léteznek univerzális bár nem annyira színvonalas típusok is. Külön fúrószár kell a fém, fa, műanyag, beton, téglához, márványhoz, üveghez és így tovább még sokféle anyagot felsorolhatnánk, de persze a keményebb anyag fúrók nyugodtan felhasználhatók a puhább szerkezetű anyagokhoz is. Ezen felül pedig természetesen megtalálhatóak a fenti fenékfúrók, pánthelymarók.

 

Mire figyeljünk pánthelymaró használatakor

Először is ezt fához használják, lehet az egy sima falap vagy egy fényes bútor lap is. Fontos hogy ne nagy fordulatszámon használjuk a gépünket, mert a munka közben hő termelődik, ez pedig megégetheti a furatok szélét. Persze ha rejtett furatoknál történik nincs nagy baj, hiszen ettől még használható, de ha a fúrat nem rejtett, akkor esztétikailag nem lesz szép. Ezt a problémát néhány márka azzal próbálja küszöbölni, hogy különféle palástokat, terveznek, ez azért képes befolyásolni, mert minél kisebb és kevesebb felületen találkozik a fúró szár és a fa alapanyag annál alacsonyabb a hőképződés.

Az átlag fenékfúróknak úgynevezett teli palástja van, ami a lehető legnagyobb felületen érintkezik az alapanyaggal így nagy hőt képes termelni melynek következtében a palást élei el színeződhetnek. Fontos hogy éles legyen a fúrószárunk, mert ez megkönnyíti a munkalapba való fúrást és lerövidíti az érintkezési időt ezzel szintén elkerülhető az égés. Van még egy fontos dolog, de ez leginkább a bútor lapok fúrásánál lényeges, az hogy figyelni kell a munkalap mélységére, mert ha túl mélyre helyezzük a furatot, akkor a munkalap másik oldalán hólyagok keletkeznek, amik nem a leg esztétikusabbak. Ennek kiküszöbölésére egy csapágyas távtartót is be kell szerezni, mert ezzel meggátolhatjuk a túlfúrást.

 

Fenékfúró rendelés

További kérdések esetén vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal vagy látogasson el üzletünkbe személyesen, munkatársaink mindenben állnak a rendelkezésére. Nálunk a legjobb márkák forstner, vagy fenékfúrói közül válogathat.

 

Gyakran ismételt kérdések és válaszok fenékfúró, pánthelymaró vásárlással kapcsolatban

Melyik fenékfúrót vegyem meg barkácsoláshoz?

Akinek ritkábban, esetleg csak alkalmanként van szüksége forstner fúróra, vagy csak szeret barkácsolni és maga végezné el a kivető pánt fúrását, annak javasolt a 35-ös, jelölősablonos szett megvásárlása ( Wolfcraft erdészfúró sablonnal), hiszen a jelölősablon segítségével biztosan a megfelelő helyre kerül majd a furat, ráadásul ez a méret a legáltalánosabban elterjedt.

Asztalos műhelyem van, melyik erdészfúró a legjobb nekem?

Az 5 darabos fadobozos Extol Prémium forstner fúró pánthelymaró készletet ajánljuk, ebben a leggyakrabban használt 35-ös fúrón felül további 4 méret is megtalálható, praktikusan zárható dobozban. Helyszíni szerelésnél is könnyen szállítható, védi a szerszámokat a sérülésektől. A szakmájában felmerülő minden pánthelyfúrási problémát orvosolni tud majd a szettel.

Tényleg jobb a vídiás pánthelyfúró?

Igen, valóban strapabíróbbak. A vídiás vagy más néven volfrám-karbidos szerszámok rendkívül tartósak, magas kopásállóság, hosszú élettartam jellemzi. Ez lényegében egy olyan kerámia, ami nagyon ellenálló a koptató hatásoknak, a fúrás, forgácsolás területein előszeretettel alkalmazzák.