Zéger fogó

Aki zégergyűrűvel (seeger gyűrű) bánik, annak biztosan kell zégerfogót, avagy seeger fogót használni. Speciális szerszám, nem helyettesíthető mással, rögzítőgyűrű fogónak vagy biztosítógyűrű fogónak is hívják. A fogó vége speciálisan kialakított, a fogó összenyomásával a rugalmas zégergyűrű alakja változtatható, ezáltal kiemelhető, helyére illeszthető. Sok gyártó terméke van a piacon, a fogók eltérnek méretükben, alapanyagukban, lehetnek egyenesek, hajlítottak, minden ezermester és szakember megtalálja az igényeinek megfelelőt.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
990 Ft - 10 690 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
96 termék
96 termék

A zégerfogó használata zégergyűrű szerelésére

A zégergyűrűk tengelyre szerelt csapágyak tengelyirányú fixálására alkalmazott rögzítő elemek, a gyűrűk nagy, tengelyirányú erőt képesek felvenni. Különböző méretben készülnek, méreteiket és alakjukat szabvány határozza meg. A szabványok szerint kell a biztosítógyűrű hornyait kialakítani. A horony előírt szélességi mérete tűrésezett, sarkai élesek. A zégergyűrűk szerelése célszerszám használatát igényli, ami nem más, mint a zégerfogó. A fogó speciálisan kialakított két végét a biztosítógyűrű furataiba illesztjük, majd a fogó összenyomásával a rugalmas rögzítőgyűrű alakja megváltozik.

A rögzítőgyűrű olyan helyzetbiztosító elem, amivel axiális irányban tudunk rögzíteni gépelemeket. A gyűrűknek vannak alaptípusai és önzáró, radiálisan szerelhető és bepattanó gyűrűk.

A gyűrűk előnye, hogy szériagyártásúak. Anyaguk általában kiváló minőségű rugóacél. Gyártáskor a gyártók figyelnek rá, hogy a hőkezelés megfelelő legyen, hogy a névleges átmérőre való szerelésnél a keletkező feszültség a rugalmas alakváltozás határán belül maradjon.

A seeger fogó, vagy zégergyűrű fogó felépítése

3 fő részből áll:

  • fogó rész
  • fejrész
  • speciális csúcsok a fejrész végén 2 db (hegyvégek)

A seeger fogó típusai

A fogók között 2 fő típus létezik, a belső gyűrűkhöz és külső gyűrűkhöz valók, és a speciálisan kialakított végei bármelyiknek állhatnak egyenesen vagy hajlítottan, attól függően, hogy felülről vagy oldalról kell hozzáférni a rögzítőgyűrűkhöz.

  • külső egyenes- KE
  • külső hajlított- KH
  • belső egyenes- BE
  • belső hajlított- BH

A zégerfogó,  anyaga

A szerszám alapanyaga szinte mindig acél, krómozott acél, szénacél. Egyes gyártók a szerszám végein található fogókhoz még keményebb, tartósabb anyagot használnak, eltérően a fogó fejétől. Olyan típus is van, amelyik teljes egészében edzett acél, vagy crV vagy Cro-Mo fémötvözetek, mindegyik rendkívül strapabíró anyag. A fogórész legtöbb esetben műanyag vagy gumis bevonattal ellátott, csúszásmentes és kényelmes. Az ergonomikus nyélkiképzés és markolatok révén a fogók többsége maximális kényelmet és kiemelkedő hatékonyságot biztosít a munka során.

A crV (króm vanádium) nagyon gyakran használt ötvözet az acél kéziszerszámok esetén. A gyártáskor hidegen húzott, hőkezelt módszert alkalmaznak. A króm vanádium szerszámok simák, kemények és fényesek. Strapabíró a rozsda ellen, a hagyományos acélnál ellenállóbb a rozsda, kopás és oxidáció ellen.

A Cro-Mo (króm molibdén) ütésálló, nagy szilárdsággal, szívóssággal bír, az acélnál rugalmasabb és könnyebb anyag.  Előszeretettel alkalmazzák kerékpárvázak készítésére is. Ez is erőteljesen korrózióálló, a belőle készült szerszámok általában sötét szürke matt színűek, nem fényesek, mint a króm-vanádium.

Annak ellenére, hogy időről-időre megjelennek ilyen-olyan vélemények, hogy melyik jobb vagy rosszabb, igazából mindegyik jól bírja az igénybevételt, nem lehet az egyik ellen, vagy a másik mellett szólni.

zégerfogó

Zégerfogók méretei

A gyárak különböző mérető rögzítőgyűrű fogókat gyártanak, a leggyakrabban 145/150/170/175/180/200/225/325 mm-es hosszúsággal rendelkeznek a fogók, és a gyártók feltüntetik, hogy az adott típus mekkora csúcs diaméterrel vagy más néven hegymérettel bírnak.

 

Speciális ajánlatok a zégerfogók között

A rögzítőgyűrű fogók között találni néhány speciális ajánlatot, melyeket mindenképp megéri fontolóra venni.

  • rögzítőgyűrű fogó készlet: 4 vagy 5 darabos szettek, melyek 4 vagy 5 különböző csúcs diaméterrel rendelkező fogót kínálnak, de olyan is van, amelyik a 4 különböző típust kínálja egyben (külső egyenes, külső hajlított, belső egyenes, belső hajlított). Ezek a szettek tehát bőven megérik az árukat, ha valakinek több fogóra is szüksége van, mert átlagosan 2-3 fogó árába kerül 1 ilyen készlet
  • 6 funkciós rögzítőgyűrű fogó: 6 különböző típusú biztosítógyűrű fogót lehet összeállítani, egyenes, illetve 45 fokban és 90 fokban döntött pofákkal, külső és belső kivitelben
  • csőrös biztosítógyűrű fogó

Akinek gyakran vagy akár minden nap szükséges a biztosítógyűrű fogók használata, érdemes több darabos készletet beszerezni, ár-érték arányban verhetetlenek.

Hasonlóan praktikus és elnyűhetetlen szerszámok, mint pl egy csapszegvágó olló .

Zégerfogók a Profibarkácson

Vorel, Extol, Top Tools, Yato, Topex, Neo, Fortum gyártmányú biztosítógyűrű fogók széles palettája várja Önt webáruházunkban, külső, belső, egyenes, hajlított, rengeteg szabványméretben, több darabos készletben, cserélhető fejekkel akár, minden igényt kielégítően.

A zégerfogók nem mindennap használatosak, viszont elérhető árban vannak, aki maga szereli a csapágyakat vagy hobbija a barkácsolás jó, ha a műhelyében tart ilyen speciális szerszámot, aki pedig napi szinten rögzítőgyűrűvel dolgozik, annak nélkülözhetetlen szerszám, több méretben, fajtában kell tartson belőlük szerszámos ládájában.

 

Milyen zégerfogót válasszak? Gyakori kérdések

 

Melyik zégerfogó márkát ajánlják professzionális felhasználásra?

A Neo gyártó termékei a professzionális igényeket is kielégítik.

Az Extol Prémium zégerfogó készletében 6 fogó van?

Nem, a készlettel 6 különböző típusú zégerfogót lehet összeállítani, egyenes, illetve 45 fokban és 90 fokban döntött pofákkal, külső és belső kivitelben.

Melyik a legolcsóbb külső, hajlított seeger fogójuk? - lehetőleg króm vanádium.

Az Extol Prémium hajlított külső 175 mm crV terméke.