Vízpumpa fogó, csőfogó

A víz-, gázszerelő mesterek szerszámosládájában mindig fellelhetőek a vízpumpa fogó, csőfogó szerszámok, de a barkácsolók is hálásak a létezésükért, amikor csöveket szerelnek, rájuk szerelvényeket rögzítenek. Sok fajtájuk létezik, a kivitelezési módok, anyaghasználat, méretek gyártónként is eltérőek, a legjobbat akkor tudja kiválasztani az ember, ha ismeri a választási lehetőségeket. Ezek a speciális kéziszerszámok hatékonnyá teszik a különböző csövek és szerelvények szerelési, bekötési, rögzítési munkálatait.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 990 Ft - 28 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Termék státusza
Szűrés és rendezés
114 termék
114 termék

A vízpumpa fogó, csőfogó kulcs felépítése

A vízpumpa fogó feje, akárcsak egy olló szétnyitható és a recés pofákkal a munkadarab jól megfogható. Ha állítható a szerszám, többféle méretű szerelvény is megszorítható. A szerszám készülhet krómból vagy szerszámacélból is, többféle méretben.

A szerszám két száránál és recés kialakításánál fogva jól rá tud fogni a munkadarabra. Svédcső fogónak, papagájfogónak is hívják. Kerek, vagy sokszögű csövek, csavaranyák és peremek megfogásához, forgatásához vagy rögzítéséhez használatos.

Felépítésénél fogva a visszajelzések alapján strapabíróbb, hatékonyabb, amelyiknél egy lelapolt csap köti össze a fogó két szárát. Ez szimmetrikusan viszi át az erőt, és már a közepesen jól megmunkált példányokkal is egészen komoly feladatokat meg lehet oldani.  A csőfogók legjobbja pedig a fogazott verzió, erre nem jellemző a lötyögés egyáltalán.

Tárolja szerszámait, eszközeit rendezetten, szerszámos ládáink, vagy táskáink egyikében.

Vízpumpa fogók, svédcsőcsőfogók pofa kapacitás és pofa döntés szerint

A vízpumpa fogók  és csőfogók a fogó pofáknál különböző fokú döntést alkalmaznak a gyártók a jobb hozzáférés, rászorítás érdekében. Ez általában 45 fok vagy 90 fok. A pofák befogási kapacitása is termékenként eltérő lehet, 0,5 col-6 col közötti tartományban.

Vízpumpa fogó

Papagáj fogók hosszúsága és alapanyaguk

A vízpumpa fogók hosszúságuk szerint is nagyon különbözőek lehetnek, találunk 175/185/190/225/245/250/255/260/300/320/350/400/420/450/460/600… - 1200 mm-es méretű típusokat. A legelterjedtebbek a 250-350 mm közöttiek, de természetesen mindig van igény egyedi méretre is.

A svédcsőfogók alapanyagukat tekintve a fogó rész legtöbb esetben valamilyen ötvözött acél, például króm-vanádium, mely ötvözési mód jelentősen növeli az acél szilárdságát, szívósságát és ütésekkel szembeni ellenállóképességét. Léteznek szénacél alapanyagúak, ez az ötvözés is növeli az acél szilárdságát.  Előfordulnak hagyományosabb, kovácsoltvasból készült fogóval rendelkező darabok is, de a legtöbb korrózióvédelemmel ellátott.

Markolatuk szerint némelyiken nincs plusz anyaghasználat, csak a lecsiszolt alapanyag, míg a legtöbb esetben gumis, TPR gumis, PVC, műanyag, szivacsos bevonatot találunk, ezek a komfortérzet növelése mellett a csúszásmentes, stabil fogást is biztosítják.

Extrák vízpumpa fogók, csőfogók esetén

A papagáj fogók között van néhány típus, melyek többre képesek, mint a többiek. Ilyen plusz képességek lehetnek:

  • a szigetelt típusok, akár 1000 V-ig
  • az állítható működési tartománnyal rendelkező svédcső fogók, akár 12 colig, némelyiknél egy gombnyomásra történik a beállítás a munkadarabra helyezve. Van amelyik kivitel láncos megoldással tudja produkálni az állítható tartományt
  • akasztós kivitelű
  • önzáró racsnis típusú
  • univerzális fogó, mely nem kimondottan vízpumpa fogó, de az állítható pofákkal sokféle elemnél képes erőteljes szorításra

Milyen vízpumpa fogót, láncos csőfogót, vagy svédcsőfogót válasszunk?

Van, aki a márkanévhez ragaszkodik, van, akit a szerszám tudása érdekel, és van, akit mindkettő. A pofa kapacitás, döntés elsődleges tulajdonság, amit figyelembe kell venni a svédcső fogó használatához, praktikusak az állítható tartománnyal rendelkezők, hiszen több esetben használhatóak, nem szükséges több méretben megvenni a fogót. Aki áramütés veszélynek van kitéve a munka során, a csövek szerelése, szerelvényezése idején, annak rendkívül fontos és betartandó szabály, hogy szigetelt legyen az adott kéziszerszám. Alapanyagot tekintve sokan esküsznek manapság a króm-vanádiumra, nem véletlen. A markolat valószínűleg az utolsó szempont, van, aki a gumist, mások inkább a műanyagot kedvelik, a lényeg, hogy jó fogás legyen a szerszámon, mert az erőkifejtés így valósítható meg és a komfortos fogás sem utolsó, főleg, ha valaki napi szinten használja ezt a típusú fogót. Ezt a komfortérzetet akkor értékeljük igazán, ha esetleg már jártunk úgy, bevonat nélküli fogóval, hogy kellemetlen, fájdalmas nyomot hagyott a kezünkön.

Miért kell jó minőségű állítható csőfogót, vízpumpa fogót vásárolni?

A minőségi papagájfogóknak lassabban kopik a pofa része, ez nagyon fontos, mert veszélyessé válhat a fogó, és könnyen megcsúszik a munkadarabon, ha már kopott, tompa a recézés. A gumibevonat vagy szivacs, műanyag bevonat a szárakon segítenek, hogy nehéz munka során, mikor nagy erőkifejtés szükséges, fogó szárak ne nyomódjanak fájdalmasan a tenyérbe. Egy márkás, jó minőségű darabra hosszú éveken, akár évtizedeken át számíthat.

Hihetetlenül nagy választék a Profibarkácson vízpumpa fogókból, csőfogókból

Az egyik olyan kéziszerszám a svédcső fogó, mely gyártásában rengeteg kéziszerszám gyártó érdekelt, nálunk 9 neves márka, több, mint 110 termékéből választhatja ki a legmegfelelőbb fogót. Extol, Neo, Handy, Fortum, Topex, Top Tools, Yato, Proline, Vorel papagájfogók közül rendelhet, mindenki megtalálja az elvárásaihoz illő típust. Válasszon egy jó minőségű vízpumpa fogót és használja akár évtizedekig megelégedéssel! 

Találhat még kínálatunkban kiváló minőségű, ergonomikus kialakítású kézi fűrészeket is.

Gyakran feltett kérdések vízpumpa fogókkal, és csőfogókkal kapcsolatban

 

5 ezer forintért van Önöknél szigetelt csőfogó?

Igen, például a Yato 250 mm-es, 1000 V-ig szigetelt terméke 5 ezer forint alatt elérhető.

Csúszó csuklós vízpumpa fogót keresek 0-30 mm-ig állítható tartományban napi használatra. Melyiket érdemes megrendelni?

A Neo a professzionális igényeket is kielégíti. 250 mm-es vízpumpa fogója 0-36 mm tartományban állítható, CrV acél, ergonomikus markolattal.

Melyik láncos csőfogót érdemes megvennem, ha 4 colig kellene, hogy tudjam állítani?

A Yato 300 mm-es láncos csőfogója kiváló termék, 4 colig állítható működési tartománnyal rendelkezik.