Vezérlés

A Profibarkács webáruház autómotor javító szerszámokból is felkészült, akár szervízként, akár ügyeskezű ezermesterként szereli az autókat, számos szükséges eszközt, szerszámot megvásárolhat tőlünk a vezérléstől elkezdve a diagnosztikai eszközökön át a nyomásmérőkig. Célszerszámmal könnyebb és hatékonyabb a munkavégzés, még akkor is, ha olyan feladattal találja szemben magát, amit még sosem csinált. A vezérlés termékkategóriában közel 40 féle eszközzel, szerszámmal támogatjuk autó-, motor szerelési műveleteit.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
2 490 Ft - 57 590 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
68 termék
68 termék

Termékek a Vezérlés kategóriában

A Vezérlés szerelésével, javításával kapcsolatos kategórián belül az alábbi típusú eszközöket kínáljuk vásárlóinknak:

 • vezérműtengely rögzítők
 • vezérműtengely blokkoló készletek
 • vezérlésrögzítő készletek
 • univerzális vezérműtengely lehúzók
 • időzítők benzinmotorhoz
 • vezérlést rögzítő készletek

Vezérlés feladata

A vezérlés köti össze a vezérműtengelyt és a főtengelyt, ami biztosítja a szelepek megfelelő működését, nyitását, zárását. Kialakítástól függően az olajszivattyút, a vízszivattyút és a nagynyomású üzemanyagszivattyút hajtja meg.  Részei szíjas vezérlés esetén a szíj, vezetőgörgő, feszítőgörgő, esetenként feszítőrugó és vízpumpa. Láncos vezérlés esetén részei a lánc, feszítő elem, feszítőpatron, lánckerék, esetenként olajpumpa. Minden autóban eltérő futásteljesítménynél van előírva a vezérlés alkatrészeinek cseréje. Általában olyan futásteljesítménynél adják meg, hogy az egész többszöröse legyen az olajcsere periódusnak.

Vezérlés cserénél az autó gyártója által kiadott szerelési útmutatót szigorúan be kell tartani, ez azt is leírja, mely alkatrészeket kell cserélni. Fontos, hogy meglegyen hozzá az adott célszerszám, a vezérlés rögzítő készletek, a vezérműtengely blokkoló készletek. Léteznek szíj és vízpumpa kombinációk, lánc és vezető összeállítások és vannak teljesen komplett készletek is, melyekben minden szükséges egyben megvan. Mindig ragaszkodjon a kiváló minőséghez! A Profibarkácson csak a bizonyított gyártók jó minőségű termékeit kínáljuk a vezérlés kategóriában (is)!

Tipp: autószereléshez szüksége lehet szerelőállványra. Nálunk ezt is megtalálja!

 

Vezérműtengely szerepe a vezérlésben

A vezérműtengely egy alapvető alkatrész a motorban. Egy olyan tengely, melynek mentén bütykök találhatók, ezek alakja a tengely forgásakor lehetővé teszi, hogy a szelepet vezérelje. Egy modern belső égésű motorban leggyakrabban – bár nem mindig- közvetlenül a hengerek fölött helyezkednek el, működése pontosan szabályozza a kamrába belépő levegő-tüzelőanyag keverék mennyiségét és hogy az előző gyújtásból származó kiégett kipufogógázok milyen hatékonyan képesek eltávozni a kamrából a következő töltéshez. Ez a motor működése és a teljesítmény szempontjából is kulcsfontosságú. A szelepek kinyitása és bezárása összhangban kell legyen a dugattyúk mozgásával, ennek az időzítésnek a biztosítására a vezérműtengelyeket vezérműszíj vagy vezérműlánc útján kötik össze a főtengely forgásával, ami közvetlenül mozgatja a dugattyúkat a henger belsejében.

 

Vezérműtengely szerelése

A vezérműtengely meghibásodásának okát meg kell szüntetni, különben az új vezérműtengely is meghibásodhat, ha nem kerül orvoslásra a probléma.

 • Nézze át az olajnyomás rendszert, az olajpumpát, olajnyomás szelepet, olajcsatornát, vezérműtengely házat (csapágyazást)! A vezérműtengely csapágyai nem legyenek sérültek, kopottak!
 • Vezérműtengely cserénél cserélje ki a kapcsolódó alkatrészeket, mint a hidraulikus szelepemelőtőkéket, szelephimbákat, szelephimba tengelyt és a hengerfejben található olajnyomás szabályozó szelepet – ha van az adott típusú járműben ilyen.
 • Cserélje ki a vezérműszíjat, vagy láncot, a kapcsolódó vezérmű kerekekkel együtt!
 • Ellenőrizze a vezérműtengelyház egytengelyűségét! Ha nem fut egy vonalban, az új vezérműtengely előfeszítésnek van kitéve, ami az új vezérműtengely törését okozhatja.
 • Beszereléskor kenje be a vezérműtengelyt és a kapcsolódó alkatrészeket megfelelő kenőanyaggal!
 • A leszorító csavarokat a gyári előírásoknak megfelelő sorrendben és nyomatékkal húzza meg, máskülönben a tengely megfeszülhet, ez repedést, törést okozhat.
 • A vezérműtengely gyártmányával megegyező minőségű szelepemelőket, himbákat és szelepállító korongokat használjon a csere folyamán!

 

Vezérlés szerszámok, készletek a Profibarkácson

A Profibarkács webáruházban Yato és Neo gyártók termékeit, vezérműtengely blokkoló készleteit, vezérműtengely lehúzókat rendelheti meg nagyszerű árakon! Akár univerzálisan használható szerszámot is választhat, mint például az univerzális vezérműtengely lehúzók, de akár szettben is rendelheti, ez esetben figyeljen rá, hogy melyik gyártó melyik típusú járművéhez keres készletet!

A vezérlés szerelése szakértelmet, odafigyelést és speciális célszerszámok meglétét igényli. Ha valamelyikkel nem rendelkezik, inkább bízza profikra a szerelést! Ha viszont a szaktudása megvan a vezérlés cseréjéhez vagy éppen a napi autó és motorszerelési munkáihoz keres hatékony szerszámokat, eszközöket, jó helyen jár, a Profibarkácson profi szerszámokhoz juthat barkács áron!

A Neo termékei a professzionális igényeket is tökéletesen kielégítik. A gyártó olyan magas minőségű, megbízható és hatékony szerszámokat kínál, melyekre a mindennapi munka során stabilan számíthat. A kéziszerszámaikat a rendkívül igényes felhasználók számára a legjobb anyagokból és a legújabb technológiák alkalmazásával készítik. Széleskörű minőségellenőrzési folyamatokon esnek át a termékeik, nem véletlen, hogy a legtöbb termék esetében a gyártó akár 25 év garanciát is hajlandó vállalni.

Munkaruházatot is talál nekünk nagy választékban! Egy jól megválasztott munkaruha könnyebbé teszi a munkát!

Rendelésnél ne felejtsen el regisztrálni, hogy minden további vásárlásánál élvezhesse a törzsvásárlóknak járó előnyöket!

 

Gyakori kérdések vezérlés, autószerelő szerszámok vásárlásával kapcsolatban

BMW E90-hez van vezérműtengely blokkoló készletük?

Igen, a Neo TO 11-314-es készlete alkalmas hozzá.

Melyik a legolcsóbb univerzális vezérműtengely rögzítőjük?

A Yato szerszáma kicsivel több, mint 4 ezer forintért elérhető.

Bordás szíj feszítőt nem találok a vezérlés termékek között, nem tartanak?

De igen, az autómotor javító kéziszerszámok között találja a webshopban.