Ventilátoros hősugárzó

Sokféle lehetőség közül választhatunk, hogyan olvasszuk ki magunkat a hidegebb napokon, egy ventilátoros hősugárzó viszont nem csak gyorsan melegíti át a tereket, de mindezt költséghatékony módon éri el. Nem is kívánhatnánk egy fűtőtesttől ennél többet!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
2 termék
2 termék

Ventilátoros hősugárzó

A ventilátoros fűtőtestek, ventilátoros hősugárzók fémmel ötvözött kerámia félvezető fűtőelemmel rendelkeznek, elsődlegesen azért esik sokak választása erre a típusú kiegészítő fűtőtestre, mivel versenytársaihoz képest meglehetősen energiatakarékos megoldásról van szó. Ez annak a tulajdonságának köszönhető, hogy ahogy melegszik a fűtőelem, nő az ellenállás, így csökken az áramfelvétel. Pontosan erre utal másik megnevezésük, a „PTC félvezető” fűtőelem is. Vizsgáljuk meg alaposabban, mit jelent ez a két szó, ahhoz, hogy jobban megértsük a ventilátoros hősugárzók működését.

Erről a termékről aztán tényleg bátran állíthatjuk, hogy pozitív a kisugárzása! A PTC az angol „Positive Temperature Coefficient” kifejezés rövidítése, mely félig konyhanyelven, félig tudományosan leírva azt jelenti, hogy hőmérséklet növekedésével meredeken, exponenciálisan emelkedő ellenállás változással reagálnak, így az ilyen anyagkombinációknak a hőmérsékleti együtthatója pozitív. Bizonyos hőmérséklet felett a PTC az áramkörben vezetett áramot visszaveti, így kiküszöböli a túlmelegedést. Ez az anyagkombináció leggyakrabban bárium-titanát és kerámia ötvözetéből születik.

A félvezetők alatt pedig azokat az anyagokat értjük, amelyek fajlagos ellenállása a vezetők és a szigetelők közé esik. Fajlagos elektromos vezetésük gyenge szobahőmérsékleten, de nem jó szigetelők sem. Alacsony hőmérsékleten a félvezető inkább szigetelőként viselkednek. A félvezetők nagyon fontos ismérve az ellenállásuk hőmérsékletfüggése. Ez a korábban leírt hőmérsékleti együtthatóval jellemezhető.

Hatalmas előnyük a hosszú élettartam. Ezekről a professzionális fűtőelemekről általánosságban elmondható, hogy több mint 30.000 üzemóra a becsült működési idejük, ami fűtési szezonokban mérve akár 10-15 évet is jelenthet. A hideg beköszöntével az otthon melegét megteremteni nem könnyű feladat, azonban egy ventilátoros hősugárzóval ezt nem csak idő- és költséghatékonyan tehetjük meg, de ráadásul hosszú ideig szolgálhatja háztartásunkat, így a beruházásunk garantáltan megtérül, ezeknek a termékeknek az ár-érték aránya tehát rendkívül kedvező.

 

A ventilátoros hősugárzók típusai

Választhatunk falra szerelhetőt, de önállóan a földre állíthatót is és mivel a mobil fűtőtestek nagyon könnyen mozgathatók, így nagyon praktikusan abban a szobában használhatjuk, amelyikben éppen szükségünk van rá. A borulásvédelemmel ellátott típusok automatikusan kikapcsolnak, amikor a készülék nem rendeltetésszerű állapotot érzékelnek.

 

Biztonsági megoldások a ventilátoros hősugárzókon

A borulásvédelem mellett alapvetően a túlmelegedés elleni funkció, amely gyakori jellemzője ezeknek a berendezéseknek, de további beállítások is elérhetők egyes típusoknál, például napi/heti időzítő kapcsoló, ablaknyitás érzékelő funkció, termosztát működését érzékelő funkció vagy a rendkívül hasznos gyerekzár. A legtöbb készülék áram visszajelzővel (indikátor fénnyel) is rendelkezik. Egyes készülékeken beállítható a ventilátor működés közbeni forgatása is, így még hatékonyabban keveri át a levegőt. A fali ventilátoros hősugárzó távirányítóval is kapcsolható, melynek hatótávolsága 4 méter. Az időzítők segítségével a kívánt hőmérséklet várja otthonában, mikor hazaér a munkából, nem kell ezután a bekapcsolással foglalkozni és megvárni mire felmelegszik lakás. Sokkal biztonságosabb az időzítő használata például, ha a gyerekek hamarabb érnek haza az iskolából, mint a szülők, így nem a kiskorúakra kell bízni az elektromos (és felforrósodásra alkalmas) eszközök működtetését vagy esetleg a kandalló begyújtását és fagyoskodniuk sem kell a hideg falak közt. Így nyugodtabban hagyhatjuk gyermekeinket a megfelelő hőmérsékletű lakásban.

Ventilátoros hősugárzó

A ventilátoros hősugárzók mérete nem túl tolakodó, nem foglalnak nagy helyet, általában 22 cm x 15 cm x 28 cm körüli méretekkel rendelkeznek, a falra szerelhető változatot (45 cm x 11 cm x 18 cm) pedig nem kell kerülgetni sem. Súlyuk 1-2 kg. Zajterhelésük nem hangosabb a mindennapi élet megszokott szintjétől. A mobil készülékek könnyen áthelyezhetők másik szobába, a biztos fogást pedig a dobozra felszerelt fogantyúk segítik. A tápkábelek minden esetben a készülék alaptartozékát képzik, melyek minőségi gumiból készülnek, nem törnek meg könnyen és a hősugárzó közvetlen környezetében lévő hőmérsékletet is jól bírják.

 

Ventilátoros hősugárzó, fűtőtest márkák

Tekintse meg teljes fűtéstechnikai kínálatunkat, melyben ventilátoros hősugárzóink mellett elektromos kandalló, infra hősugárzó, kvarc, kerámia hősugárzó, konvektor és többféle teraszfűtő is elérhető.

Az Einhell, Steck márkák megbízható kiegészítő fűtés megoldásokat kínálnak  minden háztartásba!

Gyakori kérdések a ventilátoros hősugárzókkal kapcsolatban

 

Hány fokozatban kapcsolhatók a ventilátoros hősugárzók?

Két vagy három fokozatban kapcsolhatók. (Einhell 1500: 750-1.500 W; Einhell 2000: 650-1.300-2.000 W; Einhell 3000: 1.500-3.000 W Steck álló: 1.000-2.000 W; Steck fali: 35-1.000-2.000 W.) A nagyon alacsony, például 35 W-os üzemmódot akkor érdemes használni, amikor csak a légkeringtetés a cél, fűtés nélkül.

A fali ventilátoros hősugárzó mekkora területet képes felfűteni?

Körülbelül 30-35 m2-es terekben a leghatékonyabb az alkalmazása.